REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos karinis aktyvumas sukelia incidentų ne tik pietiniame, bet ir rytiniame NATO sparne, įskaitant ir Baltijos jūrą, sako Lietuvos nuolatinis atstovas prie Aljanso Vytautas Leškevičius.

Rusijos karinis aktyvumas sukelia incidentų ne tik pietiniame, bet ir rytiniame NATO sparne, įskaitant ir Baltijos jūrą, sako Lietuvos nuolatinis atstovas prie Aljanso Vytautas Leškevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė tokią poziciją išsakęs pirmadienį skubiai sušaukto susitikimo dėl Sirijos krizės metu. „Lietuva priminė, kad tokie incidentai vyksta ne tik palei pietinį Aljanso flangą, bet ir aplink rytinį“, - telefonu iš Briuselio BNS sakė V.Leškevičius, turėdamas omenyje incidentą, kai Rusijos karo orlaiviai savaitgalį pažeidė Turkijos oro erdvę.

REKLAMA

Ambasadorius teigė Šiaurės Atlanto Tarybos posėdyje priminęs sąjungininkams incidentus, „kurie vyksta Rusijos orlaiviams skrendant su išjungtais automatiniais atsakikliais arba be iš anksto užpildytų tinkamų dokumentų“. Lietuva porą pastarųjų metų stebi didesnį Rusijos karinį aktyvumą virš Baltijos jūros.

Kišasi ir trukdo?

V.Leškevičius taip pat įspėjo NATO narių ambasadorius apie Rusijos „agresyvią laikyseną“, kai jos karinis laivynas „kišasi ir trukdo“ komercinei laivybai išskirtinėje Lietuvos ekonominėje zonoje. Ambasadorius paragino sąjungininkus stiprinti atgrasymo priemones ir kolektyvinę gynybą tiek rytiniame, tiek pietiniame NATO sparne.

REKLAMA
REKLAMA

NATO pirmadienį Rusijos įsibrovimą į Turkijos oro erdvę pasmerkė kaip „nepaprastą pavojų“ ir pareikalavo, kad Maskva nutrauktų visas atakas prieš Sirijos opoziciją ir civilius. „Sąjungininkės griežtai protestuoja prieš šiuos Turkijos suverenios oro erdvės pažeidimus ir smerkia šios įsibrovimus bei NATO oro erdvės pažeidimus. Sąjungininkės taip pat nurodo apie nepaprastą tokio neatsakingo elgesio pavojų“, – sakoma NATO pareiškime po skubiai sušaukto susitikimo Sirijos krizės klausimu.

Ambasadoriai iš 28 NATO šalių pareiškė esą labai susirūpinę dėl Rusijos karinių pajėgų telkimo Sirijoje ir atakų, kurios tapo civilių aukų priežastimi ir nekliudė „Islamo valstybės“ džihadistų, priešingai negu tvirtina Maskva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasiekė dar pavojingesnį lygį

NATO nurodo, kad kariniai Rusijos veiksmai pasiekė „dar pavojingesnį lygį“ po dviejų atskirų Turkijos oro erdvės pažeidimų šeštadienį ir sekmadienį lėktuvais „Su-30“ ir „Su-24“ Chatajaus regione prie pietinės sienos su Sirija. Turkija pranešė tik apie vieną rusų lėktuvo pažeidimą – šeštadienį.

„Minimas lėktuvas įsibrovė į Turkijos oro erdvę nepaisydamas aiškių, laiku padarytų ir pakartotų Turkijos pareigūnų perspėjimų“, – sakoma NATO pranešime. Lietuvos atstovas NATO V.Leškevičius teigė, jog sąjungininkai incidentą Turkijoje traktavo kaip „ypatingai rimtą“.

REKLAMA

„Buvo pasiųsta nepaprastai stipri ir aiški žinia, kad Aljansas smerkia ir nesitaikstys su tokio pobūdžio Rusijos vienašalėmis akcijomis“, - sakė ambasadorius. NATO yra dislokavusi raketų „Patriot“ prie Turkijos pietinės sienos su Sirija, kad būtų išvengta migrantų antplūdžio dėl nuožmaus konflikto, nusinešusio jau 25 tūkst. gyvybių ir sukėlusio masinį migrantų bėgimą iš savo šalies, tikintis saugumo Europoje.

„Patriot“ raketas, kurios gali numušti ir lėktuvą, ir priešo raketą, planuota netrukus atitraukti, tačiau nežinoma, ar jų vietoje bus dislokuojama kita ginkluotė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų