REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Euro zonos infliacija vėl įkrito į neigiamą, tai yra defliacijos, teritoriją – vietoje laukto nulinio infliacijos tempų augimo buvo paskelbta -0,1 proc. metinė infliacija.

Euro zonos infliacija vėl įkrito į neigiamą, tai yra defliacijos, teritoriją – vietoje laukto nulinio infliacijos tempų augimo buvo paskelbta -0,1 proc. metinė infliacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastarųjų 5 metų palūkanų norma, kuri yra vienas iš svarbiausių ir labiausiai stebimų Europos centrinio banko (ECB) ateities palūkanų bei infliacijos prognozių indikatorių, nukrito žemiau 1,60 proc. Taip žemai ji paskutinį kartą buvo šių metų vasarį.

REKLAMA

Akivaizdu, kad ECB vykdoma agresyvi monetarinio skatinimo politika kol kas neduoda geidžiamų rezultatų, ir spaudimas ECB ieškoti naujų ekonomikos skatinimo būdų tik stiprės. Vis garsiau kalbama, kad ECB veikiausiai bus priverstas pratęsti ir išplėsti kiekybinio skatinimo programą (QE), kuri, ją pradėjus, turėjo būti tęsiama iki kitų metų rugsėjo. Nepaisant to, kad dar liko metai, rinkų dalyviai jau dabar bruzda ir laukia ECB komentaro apie galimą programos pratęsimą ilgesniam terminui nei buvo planuota programos starto metu.

REKLAMA
REKLAMA

Gali būti, kad spalio 22 d. vyksiančiame susitikime tokio žingsnio iš ECB ir nesulauksime – tikėtina, kad vien infliacijos rodikliai nebus pakankama priežastimi ir motyvacija imtis tokių veiksmų. Ypač, turint omeny, jau anksčiau išsakytą ECB nuomonę, kad žema infliacija gali išsilaikyti dėl žemų naftos kainų duodamo efekto.

Tačiau labai tikėtina, kad jei per artimiausius keletą mėnesių euro zonos ekonominiai duomenys nedžiugintų ir nesulauktume stabilizacijos besivystančių ekonomikų pusėje, ECB gali tekti ieškoti papildomų skatinimo priemonių – viena iš jų būtų kiekybinio skatinimo programos pratęsimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinė naujiena JAV – bus skelbiamas ISM rodiklis

Pagrindinė naujiena JAV – šią savaitę JAV Tiekimo priežiūros institutas (ISM) paskelbs ne gamybos sektoriaus rodiklį. Prognozuojama, kad šis ISM indeksas rugsėjo mėn. nukrito iki 57,0 (rugpjūtį jis siekė 57,2). Nepaisant to, kad paslaugų sektorius JAV yra pakankamai geros būklės, JAV vartotojai išlieka aktyvūs, vis tik dabartinis indekso lygis yra kiek per aukštas, todėl artimiausiu metu, tikėtina, kad rodiklis kris žemyn.

Po praeitą savaitę paskelbtų nedžiuginančių ekonominių duomenų diskusija dėl to, kada JAV Federalinio rezervų bankas galėtų pradėti kelti bazinę palūkanų normą, tik dar sustiprėjo. Palyginti prasti rugsėjo mėnesio nedarbo duomenys užžiebė geltoną šviesą ir daugelį rinkos dalyvių privertė peržiūrėti savo prognozes bei nukelti laukiamą palūkanų didinimo pradžią į kitų metų pirmą ketvirtį.

REKLAMA

Nepaisant to, JAV ekonomika su 2,5 proc. metiniu augimu išlieka bene vienintelė pasaulinės ekonomikos dalis, kuri nenuvilia. Euro zonai buksuojant, Kinijai keliant visuotinį susirūpinimą, JAV išlaiko sveikus augimo tempus, daugelis makroekonominių duomenų ir toliau nuteikia pozityviai.

Bene tvirčiausiai atrodo vartojimo duomenys, tad per artimiausius du mėnesius yra labai svarbu, kad darbo rinkos situacija išliktų stabili, ir praeito mėnesio vangoki rodikliai netaptų tendencija.

Sentix investuotojų lūkesčių indeksas bus skelbiamas šią savaitę

Šią savaitę bus skelbiamas euro zonos Sentix investuotojų lūkesčių indeksas, kuris parodys, kokią įtaką lūkesčiams turi ekonominis neužtikrintumas dėl Kinijos ir kitų besivystančių rinkų perspektyvų.

REKLAMA

Pastaruoju metu galime stebėti skirtumus tarp pagrindinių lūkesčių indeksų – finansiniai indeksai (Sentix ir ZEW) rodo silpnėjimo ženklus, kai ekonominiai indeksai (PMI ir IFO) pastaraisiais mėnesiais išliko beveik nepakitę.

Informaciją parengė Giedrė Gečiauskienė, „Danske Bank” Finansų rinkų departamento direktorė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų