REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Centrinio šilumos tiekimo įmonės per biržą yra apsirūpinusios mažiau nei puse biokuro, kurio prireiks netrukus prasidėsiančiam šildymo sezonui. Nors biokuro kainos šiais metais žemesnės, vis dar delsiančios įmonės rizikuoja išprovokuoti biokuro kainų šuolį.

Centrinio šilumos tiekimo įmonės per biržą yra apsirūpinusios mažiau nei puse biokuro, kurio prireiks netrukus prasidėsiančiam šildymo sezonui. Nors biokuro kainos šiais metais žemesnės, vis dar delsiančios įmonės rizikuoja išprovokuoti biokuro kainų šuolį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Energetikos viceministro Vidmanto Macevičiaus teigimu, iš visų 28 „Baltpool“ biržoje registruotų centrinio šildymo tiejėjų įmonių tik 9 yra sudariusios sutartis, pagal kurias tiekiamas biokuras patenkintų nuo 50 iki 100 proc. jų poreikio ateinantį šildymo sezoną. Dar 12 įmonių apsirūpino iki pusės reikiamo. Likusios bendrovės biokuro per biržą žiemai apskritai nepirko.

REKLAMA

Skaičiuojant pagal šildymo sezonui įsigytą biokuro kiekį, centrinį šildymą tiekiančios įmonės yra užsitikrinusios apie 42 proc. reikalingo kuro.

„Kai kurios įmonės galbūt tikisi, kad galės trumpalaikiais sandoriais biržoje dar pigiau įsigyti biokuro. Tačiau toks įmonių elgesys staiga atšalus ir padidėjus biokuro poreikiui gali išprovokuoti kainų šuolį. Todėl raginame šilumos gamybos įmones nerizikuoti ir pasinaudoti istoriškai žemomis biokuro kainomis jau dabar. Tokiu būdu jos užtikrintų šilumos gamybą vartotojams įmanomai mažiausiomis sąnaudomis“, - kalbėjo V. Macevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Energetikos viceministras pabrėžė, kad ilgesnio laikotarpio sandorių sudarymas biržoje visiškai atitinka biokuro pirkimą reglamentuojančius teisės aktus, net jei ilgalaikių sandorių kaina tam tikru laikotarpiu būtų didesnė už savaitės trukmės sandorius.

Biokuras bigesnis nei pernai

Lietuvos energijos išteklių biržos operatoriaus „Baltpool“ generalinė direktorė Laura Žalaitė, tikina, kad šiuo metu tik apie 42 proc. biokuro, reikalingo šildymo sezonui jau yra įsigyta Baltpool energijos išteklių biržoje.

„Vasaros metu biokuras buvo tiekiamas už vidutiniškai 113 eurų už toną naftos ekvivalento (eur/tne), o 2015-2016 šildymo sezono laikotarpiui kontraktai buvo sudarinėjami už vidutiniškai 136 EUR/tne . Nors kainos žiemos laikotarpiu yra natūraliai didesnės nei vasarą, tačiau ir čia galioja principas, jog slides reikia ruošti vasarą. Kaip pavyzdžiui, praėjusį aukcioną tų pačių žiemos sezono biokuro kontraktų kaina jau buvo šiek tiek didesnė nei anksčiau. Kol kas pokytis nėra reikšmingas ir sudaro apie 3-9 proc., tačiau orams staigiai atšalus ir biokuro paklausai išaugus, biokuro kainos gali smarkiai šoktelėti aukštyn“, - aiškina L. Žalaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per praeitą šildymo sezoną biržoje įsigytos medienos skiedros vidutinė tiekimo kaina buvo 163,36 EUR/tne, ir tai yra 16,5 proc. mažesnė nei kol kas formuojasi biržos vidutinė kaina ateinančiam šildymo sezonui (136 eur/tne).

„Tačiau jei šilumos tiekimo įmonė žiemai biokuro dar visai nepirko, ji rizikuoja, kad vėliau už tą patį biokurą gali tekti mokėti brangiau, o tai iš dalies atsispindės ir šilumos kainoje. Kadangi šiais metais biokuro kainos yra mažesnės nei praėjusiais metais, tai sakyti, kad šildymas brangs būtų neteisinga, tačiau sakyti, kad nebus išnaudotas visas šilumos kainos sumažinimo potencialas – galima“, - teigė Lietuvos energijos išteklių biržos operatorius „Baltpool“ generalinė direktorė Laura Žalaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų