REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bendrovė „Viasat“ registravosi palydovinės televizijos paslaugų teikėja Lietuvoje. Šis žingsnis žengtas dėl įsigaliojusių Visuomenės informavimo įstatymo pataisų, informavo retransliuotojas.

Bendrovė „Viasat“ registravosi palydovinės televizijos paslaugų teikėja Lietuvoje. Šis žingsnis žengtas dėl įsigaliojusių Visuomenės informavimo įstatymo pataisų, informavo retransliuotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Spalio 1 dieną įsigaliojus naujoms Visuomenės informavimo įstatymo pataisoms, „Viasat“ užsiregistravo kaip palydovinės televizijos paslaugų tiekėjas. Tai numatyta pagal naują teisinį reglamentavimą ir mes visuomet laikomės įstatymų“, - BNS nurodė „Viasat“ atstovai.

REKLAMA

Įstatymo pataisos be kita ko leidžia vienodai taikyti pažeidimus visiems Lietuvoje veikiantiems retransliuotojams, tarp jų - ir registruotiems kitose šalyse. „Džiugu, kad dabar visų operatorių veiklos sąlygos susivienodina ir nebebus problemų. Kadangi jie registravosi, suprantame, kad jie įsipareigoja laikytis visų Lietuvos įstatymų“, - BNS sakė LRTK direktorius Edmundas Vaitekūnas.

Anot jo, šiuo metu vykdomi „dėmesingi darbai“ ir dėl internetinių televizijų, teikiančių paslaugas Lietuvoje, registracijos - tokie retransliuotojai taip pat nuo spalio 1-osios privalo registruotis paslaugų teikėjais.

REKLAMA
REKLAMA

Švedų įmonių grupei „Modern Times Group (MTG)“ priklausanti „Viasat“ teikia palydovinės televizijos paslaugas Baltijos šalyse ir Ukrainoje. Pačios bendrovės duomenimis, Lietuvoje veikia nuo 2002-ųjų.

E.Vaitekūnas sakė, kad per vasarą sumažėjo rusakalbių kanalų pažeidimų. Prieš kelias savaites fiksuotas vienai iš Londone registruotos „Baltic Media Alliance Ltd“ televizijų pažeidimas laidoje, nušvietusioje rugsėjo 1-osios tautinių mažumų protestą prieš Švietimo sistemą.

„Buvo skleista neteisinga informacija, pateikta dezinformacija dėl mažumų streiko - surašyti protokolai, nusiųsta užklausa į Londoną, „Ofcom“ (reguliuojanti institucija Jungtinėje Karalystėje), kur buvo išduota licencija rusiškam kanalui. Bet tai nėra karo propaganda, šiuo atveju, tai daugiau žurnalistų etikos klausimas“, - sakė E.Vaitekūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgiant į LRTK praktiką, už šį pažeidimą griežčiausia sankcija - laikinas retransliacijų stabdymas - nėra taikomas.

Tačiau E.Vaitekūnas informavo, kad ateityje, esant šiurkščiam pažeidimui, retransliuotojams gali būti rekomenduojama apmokestinti bent kartą per metus šiurkščiai įstatymus pažeidusį retransliuotoją. Siekiant supaprastinti tvarką kabelinėms televizijoms, LRTK leis apmokestinti atskirus kanalus, o ne perkelti juos į mokamų kanalų paketą, kaip buvo galima iki šiol.

„Jei nustatome pažeidimą, tarkime, rusų kanale, jis pagal įstatymą turėtų atsirasti mokamame pakete. Bet šiuo atveju klientas gali sumokėti ne per mokamą paketą, o, jei nori, pirkti programą atskirai“, - paaiškino E.Vaitekūnas.

REKLAMA

Nuo spalio įsigaliojusios pataisos taip pat leidžia bausti retransliuotojus už karo propagandą ar raginimus keisti konstitucinę santvarką - tokius pažeidimus padariusiai žiniasklaidai taip pat draudžiama vienerius metus teikti valstybės paramą.

LRTK pataisos suteikė laisvę esant pažeidimams operatyviau imtis priemonių. Jos nuo šiol numato, jog atsakomybė už turinį taikoma visiems retransliuotojams, nepriklausomai nuo registracijos vietos. Bauda transliuotojams ir retransliuotojams už karo propagandą, raginimus keisti konstitucinę santvarką ir kėsintis į šalies suverenitetą galės siekti iki 3 proc. metinių pajamų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų