REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bankų dalybos – spąstai jų klientams

Einama link monopolijos?

Paaiškėjus apie „Danske Bank“ ir „Swedbank“ pasirašytą mažmeninės bankininkystės perleidimo sutartį, klientai nerimauja, kokių pokyčių gali sulaukti. Tuo tarpu Bankų klientų asociacija yra susirūpinusi dėl tolimesnės Lietuvos bankų rinkos ateities ir jos artėjimo prie monopolijos.

Paaiškėjus apie „Danske Bank“ ir „Swedbank“ pasirašytą mažmeninės bankininkystės perleidimo sutartį, klientai nerimauja, kokių pokyčių gali sulaukti. Tuo tarpu Bankų klientų asociacija yra susirūpinusi dėl tolimesnės Lietuvos bankų rinkos ateities ir jos artėjimo prie monopolijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į Lietuvos bankų klientų asociaciją jau kreipiasi „Danske Bank“ klientai su nerimu, kaip bus su jų paskolomis. Šio banko klientai jaučiasi pakliuvę į spąstus, nes jie neturės pasirinkimo teisės ir jų paskola bus tiesiog perkelta į „Swedbank“.

REKLAMA

Klientai nori turėti laisvę rinktis

„Šiandien sužinojau, kad Danske bankas parduoda mažmeninės bankininkystės klientus Swedbankui. Išsirinkau ir ėmiau buto paskolą pas Danske banką, o dabar staiga tapsiu Swedbanko klientu. Įtariu, kad perduodant paskolas bus prašoma klientų perrašyti sutartis. Ir ko gero jose bus kabliukai, pabloginantys kliento sąlygas“, - laiške rašo „Danske Bank“ klientas.

Bankų klientų asociacijos prezidentas Rūtenis Paukštė mano, kad mažėjanti konkurencija yra neabejotinas praradimas klientams, o „Danske Bank“ sprendimas liečia ne tik Lietuvą, bet ir visą regioną.

REKLAMA
REKLAMA

„Apie šią bankų rinką kalbame su šypsena, nes realiai jos nematome, o mažėjimas rinkos dalyvių dar labiau apsunkina padėtį. Po šios sutarties matome, kad dar labiau reikalingas papildomas energijos pliūpsnis į bankų rinką“, – teigė R. Paukštė.

Pasak pašnekovo, šalyje esantys didieji bankai atėjo turėdami lengvatas, nemokėjo įvairių mokesčių eilę metų ir turėjo įvairių privalumų. Tad naujai ateinantiems žaidėjams mes irgi galėtumėme daryti kažkokias lengvatas siekdami sukurti konkurenciją.

Oligopolija jau peržengta – liko monopolija

R. Paukštė nuogąstauja, kad Lietuvos bankų rinka jau kuris laikas yra peržengusi oligopolijos lygį ir šiuo metu situacija panašėja į monopoliją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pagal visus ekonominius apibrėžimus, mes peržengėme oligopolijos lygį jau gerokai anksčiau. Pagal elementarius ekonominius apibrėžimus, jeigu trys dalyviai turi 50 proc. rinkos – tai jau yra oligopolija. Tad dabar turime tris dalyvius, kurie turi dar didesnę dalį. Tai iš tiesų mūsų situacija konkurencijos požiūriu yra nedėkinga klientams ir tas atsispindi įkainiuose. Maža to, mes neturime solidarumo iš bankininkų pusės, jie žiūri iš savo pusės ir pjauna šaką ant kurios patys sėdi, blogina savo įvaizdį“, – įrodinėjo bankų klientų asociacijos prezidentas.

REKLAMA

Oligopolijos sąlygomis visuomet egzistuoja grėsmė, jog visi oligopolininkai susitars tarpusavyje ir kartu nustatys didesnes nei rinkos kainas – taip bus suformuotas kartelis. O karteliui jau pradeda galioti ir monopolijos dėsniai.

Bankas neatskleidžia, kiek laiko sąlygos nebus keičiamos

„Danske Bank“ komunikacijos skyriaus vadovas Valdas Lopeta tikina, kad po sutarties pasirašymo iškart kreipėsi į konkurencijos tarybą dėl leidimo vykdyti mažmeninės bankininkystės verslo perleidimą „Swedbank“.

„Šio sprendimo gali tekti laukti ir kelis mėnesius, o kai tik bus gautas sprendimas, atsižvelgiant į jį kiekvienas klientas atskirtai ir išsamiai bus informuotas, kokius veiksmus atlikti ir ką reiks padaryti", – tvirtina ekspertas.

REKLAMA

V. Lopeta supranta, kad kai kuriems tai gali nepatikti, ginasi, kad apie traukimąsi iš mažmeninės bankininkystės pranešė dar vasario mėnesį.

„Buvo svarstomos įvairios versijos: galimybė išeiti per daug metų iš rinkos, arba rasti mažmeninės bankininkystės pirkėją ir šiuo atveju buvo susitarta su „Swedbank“, - tikino banko atstovas.

Pasak „Dasnke Bank“, jie stengsis išlaikyti tas sąlygas, kurias klientai ir turėjo, tačiau negalėjo detalizuoti, kuriam terminui galios šis susitarimas tarp bankų.

„Dabar negalėčiau detalizuoti, bet jau bankai įsipareigojo, kad klientui tai nesikeis. Tačiau jeigu klientas nori rinktis kitą banką, tai jis tai gali padaryti, nes yra toks dalykas kaip paskolos refinansavimas“, - teigė „Danske Bank“ komunikacijos skyriaus vadovas Valdas Lopeta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų