REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ryžiai – viena svarbiausių maistinių kultūrų, kurie dažnai naudojami gaminant sriubas, košes, saldžius patiekalus, patiekiami, kaip kitų patiekalų ingredientai ir t.t. Dėl paprasto paruošimo, patrauklios išvaizdos ir galimybės visur juos pritaikyti, ryžiai tapo itin populiarus maisto produktas. Taip pat sveiką mitybą propaguojantys, siekiantys sulieknėti žmonės įpratę ryžius vartoti dažnai, dideliais kiekiais ir jais pakeisti kitus, kaloringesnius maisto produktus. Tačiau ar tikrai ryžių vartojimas toks naudingas mūsų sveikatai?

Ryžiai – viena svarbiausių maistinių kultūrų, kurie dažnai naudojami gaminant sriubas, košes, saldžius patiekalus, patiekiami, kaip kitų patiekalų ingredientai ir t.t. Dėl paprasto paruošimo, patrauklios išvaizdos ir galimybės visur juos pritaikyti, ryžiai tapo itin populiarus maisto produktas. Taip pat sveiką mitybą propaguojantys, siekiantys sulieknėti žmonės įpratę ryžius vartoti dažnai, dideliais kiekiais ir jais pakeisti kitus, kaloringesnius maisto produktus. Tačiau ar tikrai ryžių vartojimas toks naudingas mūsų sveikatai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltieji ryžiai

Ryžių rūšių yra daug ir įvairių, tačiau dažniausiai virtuvėje galima rasti paprastus baltuosius ryžius. Šie savo spalva atrodo patraukliausiai, taip pat jų skonis mums gerai pažįstamas ir priimtinas. Nors atrodo, kad šie mūsų organizmo sveikatai bei kūno svoriui yra draugiški, tačiau naudos iš jų gauname mažai.

REKLAMA

Baltieji ryžiai apdorojami technologija, dėl kurios šių produktų maistinė vertė sumažėja net iki 60%, tačiau teigiamas to rezultatas – vartotojams patraukli išvaizda. Dažnai akcentuojama, kad lyginant su kitomis kruopomis, ryžiuose yra mažiausiai riebalų. Taip, tai tiesa, tačiau juose gausu krakmolo, angliavandenių, kurie skatina tukimą. Palyginimui: 100g. ryžių yra 71g. angliavandenių, o 100g. avižinių kruopų – 49g. angliavandenių.

REKLAMA
REKLAMA

Rudieji ryžiai

Baltuosius ryžius patartina keisti rudaisiais, kadangi šie mūsų sveikatai naudingesni. Jiems taip pat taikoma apdorojimo technologija, tačiau apdorojimo metu jų branduolys paliekamas ir pašalinamas tik lukštas. Tokiu būdu išsaugoma didesnė maistinė vertė bei maistinės skaidulos. Rudieji ryžiai yra kietesni, sunkiau kramtomi, nėra tokio švelnaus skonio, kaip baltieji, tačiau juose gausiau kalcio, fosforo, geležies bei B grupės vitaminų.

Juodieji ryžiai

Išvirus juoduosius ryžius jie tampa violetinės spalvos, visa tai dėl juose esančio antocianino - antioksidanto, padedančio apsisaugoti nuo vėžio, lėtinių širdies bei kitų ligų. Nuo seniausių laikų kinų gydytojai rekomenduodavo vartoti šiuos ryžius žmonėms, besikamuojantiems dėl skrandžio problemų. Nors ši ryžių rūšis yra viena iš nepopuliariausių pagal vartojimą maisto gamyboje, tačiau ji itin turtinga gerųjų savybių mūsų organizmui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip tinkamai išvirti

Prieš verdant bet kurios rūšies ryžius, juos patartina gerai nuplauti, taip pašalinant krakmolo perteklių. Norint juos nuplauti itin kruopščiai, rekomenduojama skalauti tol, kol vanduo tampa visiškai skaidrus.

Iš anksto ryžius pamirkius vandenyje sutrumpinsite jų virimo laiką. Paprastiems baltiesiems ryžiams pakanka mirkti tik pusvalandį, rudiesiems bei juodiesiems – galima net visą parą.

Taip pat, nors nevalyti ryžiai verda ilgiau (apie 40min.), reikia stebėti, kad jie nepervirtų, nes tada tampa per minkšti ir beskoniai. Taip pat virdami ryžiai išbrinksta beveik tris kartus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų