REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šių metų pradžios euras JAV dolerio atžvilgiu susilpnėjo 7 proc., per metus - 14 proc. Įprasta, kad silpnėjanti vietos valiuta (mūsų atveju euras) užsienio valiutos atžvilgiu skatina gaminio ar paslaugos eksportą į stiprėjančios valiutos šalį ir daro prekes ar paslaugas labiau konkurencingas, palyginti su vietos gaminiais ar paslaugomis.

Nuo šių metų pradžios euras JAV dolerio atžvilgiu susilpnėjo 7 proc., per metus - 14 proc. Įprasta, kad silpnėjanti vietos valiuta (mūsų atveju euras) užsienio valiutos atžvilgiu skatina gaminio ar paslaugos eksportą į stiprėjančios valiutos šalį ir daro prekes ar paslaugas labiau konkurencingas, palyginti su vietos gaminiais ar paslaugomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Silpnesnis euras išties padeda Europos Sąjungos (toliau ES) eksportui – 2015 m. I pusmetį prekių eksportas į JAV, kuri yra didžiausia ES eksporto kryptis, padidėjo 23 proc. iki 184 mlrd. eurų, o prekybos balanso perteklius išaugo nuo 48,8 mlrd. eurų iki 59,4 mlrd. eurų. Lietuvos prekių eksportas į JAV pakrypo priešinga linkme – per 2015 m. I pusmetį eksportas į JAV sudarė 441 mln. eurų ir buvo 9,6 proc. mažesnis nei prieš metus. Visgi pažymėtina, kad kritimą lėmė 24 proc. mažesnis naftos produktų eksportas (jis sudarė 63 proc. viso eksporto į JAV) dėl per metus smarkiai nusmukusių produktų pardavimo kainų. Kita vertus, fizinė šių eksportuotų produktų apimtis per metus ūgtelėjo. Atmetus naftos produktus, eksportas iš Lietuvos į JAV didėjo 35 proc., o labiausiai augo baldų, optikos prietaisų, pieno produktų pardavimai.

REKLAMA

Galima teigti, kad JAV rinkos svarba tiek dėl stipresnio JAV dolerio, tiek ir dėl pačios augančios ekonomikos didėja (kol kas eksportas į JAV sudaro 4 proc. ir šalis yra dešimtoje vietoje pagal Lietuvos eksporto dydį). Išliekant tolesnio JAV dolerio stiprėjimo euro atžvilgiu potencialui, ne naftos produktų eksportas į šią šalį augs. Šią tendenciją paskatins ir neseniai išduotas leidimas Lietuvos mėsos gamintojams eksportuoti produkciją į JAV. Mėsos perdirbėjai jau skuba pasinaudoti šia ilgai laukta galimybe įkelti koją į šią milžinišką rinką, ypač jei valiutų kursas liks palankus.

REKLAMA
REKLAMA

JAV dolerio kurso veiksnys Lietuvos eksportuotojams yra svarbus ne tik tiesiogiai prekiaujant su JAV, bet ir dėl to, kad daug svarbių eksportuojamų prekių kainos tarptautinėje rinkoje išreikštos JAV doleriais. Tad jų kaina eurais svyruoja priklausomai nuo tos dienos dolerio ir euro kurso pokyčių. Tai ypač aktualu vertinant vadinamąsias biržos prekes – žaliavinę naftą, naftos produktus, gamtines dujas, pramoninius metalus ar žemės ūkio produktus.

Vertinant silpnesnio euro pasekmes eksportui, nereikia užmiršti ir jo neigiamų padarinių importui, nes dėl stipresnio JAV dolerio brangsta prekės, kurių kaina svyruoja kartu su šiuo valiutos kursu. Dviejų svarbiausių Lietuvos importo ir eksporto prekių, kurių kaina tiesiogiai priklauso nuo JAV dolerio kurso – žaliavinės naftos ir naftos produktų – balansas neigiamas (2015 m. I pusm. - minus 411 mln. eurų), todėl stipresnis JAV doleris turėjo neigiamos įtakos prekybos rezultatui, nes importas brango labiau nei eksportas. Gamtinių dujų, kurių pirkimo kaina taip pat priklauso nuo dolerio kurso, prekybos balansas (skaičiuojant tik importuotas dujas iš Rusijos) taip pat buvo neigiamas ir sudarė 379 mln. eurų, tad JAV dolerio stiprėjimo efektas buvo neigiamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors stipresnis JAV doleris brangino gamtines dujas, azoto trąšų pagrindinę žaliavą, jis kartu turėjo teigiamos įtakos trąšų eksportui. Susilpnėjęs euras pakėlė trąšų kainas euro zonos vidaus rinkoje, į kurią pirmąjį pusmetį išvežta 2/3 Lietuvoje pagamintų visų trąšų. Trąšų eksportas iš Lietuvos viršijo importą, todėl valiutos veiksnys teigiamai atsiliepė užsienio prekybos balansui net ir įvertinus tokių žaliavų, kaip gamtinių dujų (azoto trąšoms) ar apatitų (diamonio fosfato trąšoms), įsigijimo sąnaudas. Be to, ir grūdų eksportas, kurio pardavimo sutartis Lietuvos verslininkai sudaro su didžiaisiais pasaulio prekybininkais eurais, yra netiesiogiai priklausomas nuo dolerio ir euro kurso. Atsižvelgiant į tai, kad didžiausių lietuviškų grūdų galutiniai pirkėjai yra Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos šalys ir grūdus jie perka JAV doleriais, silpnesnis JAV doleris euro atžvilgiu yra palankus euro zonos, o kartu ir Lietuvos, grūdų eksportui.

REKLAMA

Pastaruoju metu JAV dolerio atžvilgiu silpnėjo ne tik euras, bet ir kitos valiutos, todėl euro zonos šalims tenka aršiai konkuruoti ir su kitų regionų eksportuotojais, kurie pelnosi iš jiems palankesnio kurso (Turkijos lira, Rusijos rublis ar Brazilijos realas susilpnėjo tiek dolerio, tiek euro atžvilgiu). Beje, dar blogiau yra tai, kad eksportas į besivystančias šalis, kurių valiutos nuvertėja JAV dolerio atžvilgiu, kenčia dėl tų šalių perkamosios galios silpnėjimo. Pavyzdžiui, produktų eksportas į Rusiją, kurios valiuta nuvertėjo per metus beveik 50 proc., yra daug sudėtingesnis, nes Rusijos pirkėjams mokėti JAV doleriais tą pačią kainą darosi vis sudėtingiau.

REKLAMA

Išlikus JAV doleriui stiprėjimo tendencijoms, Lietuvos eksportas vienareikšmiškai laimėtų, tačiau kartu augtų ir importo kaina, visų pirma dėl energetinių išteklių brangimo. Pastarojo efekto lietuviai kol kas nelabai jaučia, kadangi pasaulinės energetinių išteklių kainos krinta ir užgožia valiutos kurso veiksnį. Be to, JAV dolerio stiprėjimas euro atžvilgiu leistų lietuvių gamintojams drąsiau atverti JAV rinką, kuri yra labai svarbi eksporto alternatyva, užsidarius Rusijos rinkai ir lėtai atsigaunant ES ekonomikai.

SEB banko vyriausiasis analitikas Tadas Povilauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų