REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Vandens galima aptikti visuose gyvuose organizmuose, jis sudaro net 70 proc. žmogaus kūno. Tikriausiai dažnas esame girdėję, kad be maisto žmogaus organizmas ištvertų net keliasdešimt dienų, tačiau be vandens neišgyventume nei savaitės, tad jis – tai mūsų gyvybė. Nors ši tema atrodo gana pažįstama, bet ar tikrai pakankamai kiekvienas vartojame vandens? Jei taip, ar tinkamai jį vartojame ir ar žinome, kokią svarbią reikšmę jis atlieka mūsų organizmui?

REKLAMA
REKLAMA

Kiekybė ne visada į naudą

Anot specialistų, žmogus per parą turėtų išgerti apie 2 litrus vandens, tačiau ne kiekvienam tiek skysčių reikia. Tai gali priklausyti nuo daugelio faktorių: fizinio aktyvumo, oro temperatūros, medžiagų apykaitos ir panašiai. Tiksliai apskaičiuoti, kiek vandens per parą reikėtų suvartoti, galima apskaičiuoti itin paprasta formule: žmogaus kūno svoris x 30-34ml. vandens.

REKLAMA

Visa tai naudinga žinoti, kadangi išgertas per didelis vandens kiekis organizmo sveikatai ne visada į naudą. Nejaučiant poreikio, tačiau vis tiek geriant vandenį dideliais kiekiais (manant, kad tai itin sveika) yra sutrikdomas gaunamo vandens balansas. Tokiu atveju padidėja širdies krūvis bei apsunkinami skystį šalinami organai. Jei mūsų kūnas nesusidoroja su šia apkrova, vanduo organizme užsilaiko, gali atsirasti įvairūs pabrinkimai bei kiti neigiami efektai.

REKLAMA
REKLAMA

Vanduo – mūsų sveikatos gerovė

Kalbant apie vandens svarbą organizmui, jis atlieka itin daug funkcijų palaikant ir gerinant mūsų sveikatą. Pastovus kūno temperatūros palaikymas, maistingųjų medžiagų pernešimas į reikiamus organus, raumenų stiprinimas, sąnarių apsauga, tinkama širdies ir kraujagyslių veikla, energija ir alkio slopinimas – be šių ir dar daugybės vandens teikiamų paslaugų mūsų organizmui, tikriausiai, sunkiai išsiverstume.

Vandens trūkumas, kaip jau buvo minėta, lemia ne tik gerą mūsų fizinę savijautą, tačiau mažina ir protines galimybes, kadangi žmogaus smegenys į tai reaguoja itin jautriai. Tokie protinės veiklos sutrikimai dažniausiai pasireiškia nesugebėjimu sukoncentruoti dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvairūs vandens skoniai

Kad kasdienis vandens vartojimas būtų kuo įvairesnis yra daugybė būdų, kaip pasiskaninti vandenį ir atrasti vis naujus skonius. Siūlome Jums išbandyti kelis receptus:

1. Gaivusis vandens receptas:

  • Apelsino skiltelės;
  • Iš citrinos išspaustos sultys;
  • Obuolių griežinėliai.

2. Agurkų ir mėtų vanduo:

  • Puse supjaustytos žaliosios citrinos;
  • Puse supjaustyto agurko;
  • Sauja mėtų lapelių.

3. Egzotiškas vandens receptas:

  • Viena stiklinė smulkiai pjaustyto ananaso;
  • Sauja mėtų lapelių.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų