REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Aylanas Kurdi (nuotr. Twitter)

Mažylio Aylano, kurio kūną bangos išplovė viename Turkijos paplūdimyje, šeima turėjo ne kartą palikti savo namus Sirijoje dėl ten vykstančio konflikto, ketvirtadienį pranešė vietos žurnalistas.

7

Mažylio Aylano, kurio kūną bangos išplovė viename Turkijos paplūdimyje, šeima turėjo ne kartą palikti savo namus Sirijoje dėl ten vykstančio konflikto, ketvirtadienį pranešė vietos žurnalistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Širdį gniaužianti nuotrauka, kurioje matomas nuskendęs raudonais marškinėliais ir mėlynomis kelnaitėmis aprengtas mažas vaikas, išmestas bangų į Turkijos paplūdimį, trečiadienį pašiurpino tarptautinę bendruomenę, dar kartą betarpiškai priminė apie pavojus, tykančius dešimtims tūkstančių žmonių, kurie desperatiškai rizikuoja savo gyvybėmis, mėgindami užsitikrinti naują gyvenimą Europoje.

REKLAMA

Vaiko lavono, kniūbsčia gulinčio ant bangų skalaujamo smėlio viename pagrindinių Turkijos kurortų, nuotrauka žaibiškai pasklido socialiniuose tinkluose ir buvo išspausdinta laikraščių pirmuosiuose puslapiuose nuo Ispanijos iki Švedijos. Komentatoriai vieningai reiškė nuomonę, kad šis vaizdas dar kartą atskleidė siaubą, patiriamą dešimčių tūkstančių žmonių, bėgančių nuo karų, konfliktų ir skurdo.

REKLAMA
REKLAMA

Žurnalistas Mustefa Ebdis iš Sirijos šiauriniame pasienyje esančios Kobanės, iš kurio atvyko berniuko šeima, pranešė, kad trejų metų mažylio tėvai gyveno Damaske ir daug kartų buvo priversti palikti savo namus dėl neramumų.

Nors Turkijos žiniasklaida skelbia, kad berniukas turėjo Kurdi pavardę, kuri gali rodyti jo etninę kilmę, tačiau anot M.Ebdžio, tikroji šeimos pavardė yra Shenu.

„2012 metais jie išvyko iš Damasko ir patraukė į Alepą, o kai ten prasidėjo susirėmimai, persikėlė į Kobanę. Bet kai ir ten prasidėjo susirėmimai (su „Islamo valstybės“ džihadistais), jie persikėlė į Turkiją“, – pasakojo M.Ebdi, kuriam pavyko pasikalbėti su šeimos draugu, priėmusiu nelaimės sugniuždytą Aylano tėvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Islamo valstybės“ kovotojai 2014 metų pabaigoje pradėjo nuožmų Kobanės puolimą, tačiau sausį juos atrėmė sukarintos kurdų ir Sirijos sukilėlių pajėgos, prie kurių aviacijos smūgiais prisidėjo JAV vadovaujama koalicija.

Šeima sugrįžo į Kobanę, tikėdamasi, kad galės vėl čia gyventi, pasakojo M.Ebdi, tačiau birželio mėnesį džihadistai vėl įžengė į miestą, paėmė įkaitų. Per dvi susirėmimų dienas mieste žuvo daugiau nei 200 civilių gyventojų, pridūrė žurnalistas.

Neramumai paskatino šeimą kraustytis į Turkiją ir iš ten vykti į Europą, sakė M.Ebdi.

Pasak jo, vieną mėnesį šeima gyveno Bodrume, taupė pinigus ir skolinosi iš artimųjų, kad galėtų sumokėti už kelionę.

REKLAMA

„Jie išvyko norėdami pradėti geresnį gyvenimą“, – sakė žurnalistas.

Keturių asmenų šeima trečiadienį nedideliu laiveliu išplaukė iš Bodrumo kurorto, esančio prie Egėjo jūros, į Graikijos Koso salą.

Tačiau pakilus bangoms, laivas apvirto, ir Aylanas, jo ketverių metų brolis Galebas ir vaikų motina Rihana (Rijana) nuskendo.

Jų palaikai turi būti pervežti iš Bodrumo ligoninės į Kobanę, kur bus palaidoti per artimiausias 48 valandas, sakė M.Ebdi.

Manoma, kad Aylanas buvo vienas iš 12 tąkart nuskendusių sirų, tarp kurių buvo penki vaikai.

Konfliktas Sirijoje nusinešė daugiau nei 240 tūkst. žmonių gyvybes, daugiau nei 4 mln. gyventojų pabėgo į kitas šalis, dar milijonai buvo priversti palikti savo namus.

REKLAMA

Turkijos pareigūnai suėmė „keturis kontrabandininkus“, siejamus su mažylio migranto mirtimi

Turkijos pareigūnai suėmė keturis įtariamus žmonių kontrabandininkus dėl 12 sirų mirties nuskendus dviems valtims, vienoje kurių buvo trejų metų berniukas, kurio bangų į krantą išmesto kūno plačiai publikuota nuotrauka tapo pabėgėlių tragedijos simboliu, pranešė Turkijos naujienų agentūra.

Keturi asmenys, visi 30-41 metų amžiaus Sirijos piliečiai, yra kaltinami dėl „daugiau nei vieno žmogaus mirties“ ir „migrantų kontrabandos“, pranešė naujienų agentūra „Dogan“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau ketvirtadienį jie stos prieš teismą. Televizijos filmuotame reportaže rodyta, kaip veidus prisidengusius minėtus vyrus išveda policijos pareigūnai.

Turkijos vandenyse trečiadienį nuskendus dviems valtims žuvo 12 migrantų, kurie siekė per Egėjo jūrą patekti į Graikiją.

Iš jų daugiausia dėmesio susilaukė trimetis Aylanas, kurio kūno, knūbsčia gulinčio ant bangų skalaujamo smėlio viename iš pagrindinių Turkijos kurortų, nuotrauka žaibiškai pasklido socialiniuose tinkluose ir buvo išspausdinta laikraščių pirmuosiuose puslapiuose nuo Ispanijos iki Švedijos.

REKLAMA

Kartu su mažyliu nuskendo jo ketverių metų brolis Ghalebas ir motina Rihana.

Pasak ankstesnių pranešimų, berniuko šeima, kilusi iš daugiausiai kurdų gyvenamo Kobanės miesto, norėjo iš Europos pasiekti Kanadą.

Pastarosiomis savaitėmis labai išaugo į Europą plūstančių migrantų srautas – daugiausia iš Sirijos, Afganistano, Pakistano ir Afrikos. Iš Turkijos jie mėgina jūra pasiekti Graikiją su viltimi iš naujo pradėti gyvenimą Europos Sąjungoje

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų