REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Eilėje į sostinės darželius laukia 4,6 tūkst. vaikų, dalis jų pateko į privačius darželius, sako savivaldybės vadovai.

Eilėje į sostinės darželius laukia 4,6 tūkst. vaikų, dalis jų pateko į privačius darželius, sako savivaldybės vadovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Laukiančių mūsų eilėje yra apie 4,6 tūkst., be tų, kurie lanko privačius darželius.“, - BNS po susitikimo su lopšelių darželių vadovais ketvirtadienį sakė Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

REKLAMA

Vicemeras akcentavo, kad dalis laukiančių savivaldybės eilėje nuėjo į privačius darželius, todėl realus šiųmetinis vietų trūkumas turėtų paaiškėti po daugmaž dviejų savaičių, sulyginus privačių ir savivaldybės darželių sąrašus.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius žurnalistams patvirtino, kad nuo rugsėjo įvedus 100 eurų kompensacijas lankantiems privačius darželius, šiose įstaigose sukurta dar apie tūkstantį vietų ir jas iš viso lanko dar beveik 4 tūkst. vaikų. Dar apie tūkstantį papildomų vietų atsirado savivaldybės darželiuose patikslinus tėvų prašymus bei padidinus vietų skaičių grupėse.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Katedros aikštėje ketvirtadienį surengtas mamų piketas dėl, jų teigimu, diskriminuojančio kompensacijų mechanizmo, bei dėl to, jog įvedus kompensacijas kai kuriuose darželiuose pabrango paslaugos. Meras savo ruožtu tikino, kad kompensuoti tik 100 eurų ir tik lankantiesiems privačius darželius, bet ne visiems stovintiesiems savivaldybės eilėje, nuspręsta „atsižvelgus į finansines galimybes“ bei į tai, jog tuomet į eilę „būtų užsirašę visi“, net ir tie, kuriems darželio visiškai nereikia.

Mero tikinimu, kainas keliasdešimčia eurų baigiantis vasarai pakėlė tik vienas darželis - „Vaikystės sodas“. Savivaldybė esą negalėjo kontroliuoti šio proceso, nes sutartis pasirašė tik rugsėjo pradžioje, tuo metu didžioji dalis privačių įstaigų nekelti kainų iki sutarčių pasirašymo esą įsipareigojo memorandumu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Keliasdešimt darželių pasirašė memorandumą (...). „Vaikystės sodas“ nebuvo pasirašęs memorandumo ir tas kainas pakėlė“, - sakė R.Šimašius.

Daliai tėvų taip pat besipiktinant, jog nuo rugsėjo kai kurie savivaldybės darželiai tęsia praktiką rinkti neoficialią rinkliavą inventoriui ar kitoms vaikų reikmėms, V.Benkunskas tikino, kad priemones darželiai turėtų pirkti iš skiriamų krepšelio lėšų. Tačiau tokios nereglamentuotos paramos savivaldybė esą nedraudžia.

„Tai yra laisva iniciatyva tėvų, grupių auklėtojų tokius pinigus rinkti. Mes nedraudžiame ir neskatiname tokių dalykų“, - sakė jis.

REKLAMA

Rugsėjo 1-ąją įsigaliojus Vilniaus tarybos sprendimui kompensuoti 100 eurų lankantiems privačius darželius, juose, savivaldybės duomenimis, vaikams papildomai įkurta apie 1000 naujų vietų: iš viso su tėvais privačios įstaigos pasirašė 3968 sutartis. Su Vilniaus savivaldybe šiuo metu bendradarbiauja 87 privatūs darželiai.

Lygių galimybių kontrolierės tarnyba, vadovaujama Agnetos Lobačevskytės, nustatė, kad kompensacijos už privačius darželius lankančius vaikus yra diskriminacinės socialiniu pagrindu, nes naudingos tik turtingesnėms šeimoms. Esą šios ir taip gali leisti atžalas į privačias įstaigas, tuo metu nepasiturinčioms šeimoms 100 eurų kompensacija negavus vietos valstybiniuose darželiuose problemos neišsprendžia.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius tvirtino, kad į kontrolierės nuomonę nebus atsižvelgta, nes ji esą kelia abejonių tiek dėl teisinio įsigilinimo, tiek „dėl politinių motyvų“. A.Lobačevskytė yra Darbo partijos narė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų