REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauniečiai Laura ir Tomas (tikrieji vardai redakcijai žinomi) pagal skelbimą internete išvažiavo į Norvegiją dirbti apdailos darbų – Tomas norėjo užsidirbti mamos operacijai. Po mėnesio, apgautai ir pažemintai, porai teko skolintis pinigų, kad grįžtų į Lietuvą.

Kauniečiai Laura ir Tomas (tikrieji vardai redakcijai žinomi) pagal skelbimą internete išvažiavo į Norvegiją dirbti apdailos darbų – Tomas norėjo užsidirbti mamos operacijai. Po mėnesio, apgautai ir pažemintai, porai teko skolintis pinigų, kad grįžtų į Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Išvykau, nes mamai reikalinga stuburo operacija, o gavosi taip, kad turėjau skolintis iš visų kampų pinigų, kad grįžčiau. Žmonės atvažiuoja dirbti, o turi valgyti iš šiukšlyno, tai yra žiauru“, - pasakojo Tomas, Lietuvoje dirbęs suvirinimo, apdailos ir kitus darbus.

REKLAMA

27-erių vyras su drauge išvyko į Norvegiją pagal skelbimą, kuriuo buvo ieškomi apdailos darbus atliekantys darbuotojai. Kaip pasakojo Tomas, UAB „Lisvė“ savininkas žadėjo darbo sutartis su jais pasirašyti vėliau, tad jauna pora pasitikėjo juo, davė jam savo pasų kopijas, ir išvyko į Norvegiją. Bevažiuojant, jiems sugedo automobilis, tačiau pagalbos iš Ž. J. pora sako nesulaukusi.

„Mums sugedo mašina, o jis net nereagavo. Liepė laukti keturias dienas. Gerai, kad per mano brolį susiradome lietuvių bendruomenės Švedijoje numerį, jie mums labai padėjo, ir nuvažiavome iki Norvegijos“, - kalbėjo Laura.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pasakojo, kad Norvegijoje jie gavo butą, kur gyventi, ir atliko vidaus apdailos darbus šalia esančiam butui. Ž. J., kaip teigia pora, elgėsi kaip tikras despotas, spausdavo žmones dirbti viršvalandžius.

„Jis atvažiuodavo ir nuolat spausdavo žmones dirbti kone per naktį – jautėmės, kaip patekę į vergiją. Vieni lietuviai, atvažiavę ten, sužinojo, kad Žydrūnas jau yra gavęs už juos 3,5 tūkst. eurų, o jiems tesumokėjo po 100 eurų, ir viskas”, - kalbėjo Tomas.

Pridedame įrašą, kuriame girdisi, kaip darbdavys elgėsi su darbuotojais.

Įspėjame, kad girdisi necenzūriniai žodžiai.

Pora Nporvegijoje išdirbo mėnesį, o Ž. J. jiems tesumokėjo 400 eurų, tačiau Tomas sako, kad tų pinigų neužteko net kuro išlaidoms ir maistui, o važinėti jis turėjo dėl to, kad Ž. J. vėliau jį išsiuntė darbuotis į kitą vietą. Tad pora pabėgo iš Norvegijos. Grįžus į Lietuvą, jie dar bandė prašyti iš Ž. J. pinigų – pora skaičiuoja, kad vyras jiems skolingas per 5300 eurų – tačiau jis tiesiog juos iškoliojo, išvadimo šmeižikais, ir Tomas su Laura liko it musę kandę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pora pasakojo, kad Norvegijoje kreiptis į Darbo inspekciją jie negalėjo, nes, kaip pažymėjo Tomas, kad būtų imamasi kokių nors veiksmų, Norvegijoje būtina turėti darbo sutartį – be sutarties, kurios iš Ž. J. pora taip ir nesulaukė, pora liko surištomis rankomis.

„Man gaila žmonių, kurie atvažiuoja į Norvegiją ir nukenčia. Aš ten dirbau ir kentėjau, tikrai nesinorėtų, kad ir kitiems taip nutiktų“, - sakė Tomas, nurodęs, kad Norvegijoje nuo Ž. J. pažadų netėsėjimo kenčia dar keturi lietuviai, kuriems šis taip pat nieko nėra sumokėjęs.

REKLAMA

Valstybinės darbo inspekcijos atstovė nurodė, kad, jeigu žmonės patenka į tarpininkų pinkles, kaip nutiko ir šiuo atveju, jie turi kreiptis į policiją, o inspekcija dirba tik su tiesioginio įdarbinimo problemomis.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis tv3.lt sakė, kad tokiu atveju, jei nebuvo prievartos ir grasinimų, žmonės dėl nesumokėtų pinigų turėtų eiti aiškintis į teismą. Jeigu, pažymi R. Matonis, darbdavys grasina, naudoja prievartą, tada reikia kreiptis į policiją.

„Jeigu tai yra paprasta istorija – žmogus dirba ir jam kol kas nemoka pinigų, tai čia policija nelabai ir kišis, čia yra civiliniai santykiai, bet jeigu žmogui sako, kad jam daugiau nemokės, paima jo dokumentus, grasina, tai reikia kreiptis į policiją“, - kalbėjo R. Matonis.

REKLAMA

Pasak jo, jeigu nutariama ieškoti teisybės teismo keliu, įrodymai renkami apklausinėjant darbdavį, kitus darbuotojus, nagrinėjama, jeigu yra, vaizdo ar garso medžiaga, surengiama darbdavio ir darbuotojų akistata. Visgi R. Matonis pabrėžia, kad savo dokumentų ar jų kopijų nereikėtų patikėti kitiems žmonėms ir nepradėti darbo prieš tai nepasirašius sutarties.

Ž. J. nurodė, kad Tomas yra gerai žinomas Kauno policijoje bei Kauno probacijos skyriuje.

„Man įdomu, kodėl nesiėmė jokių veiksmų Kauno probacijos skyrius, sužinojęs, jog jis pabėgęs iš Lietuvos, nors jam yra pasižadėjimas neišvykti iš šalies.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis žmogus apsivogęs Norvegijoje, jis yra prisiskolinęs pinigų, pavogęs įrankius, kompiuterius ir nesumokėjęs už gyvenamą plotą pabėgo, apšmeižęs mano užsakovus Norvegijoje, jog jie jį spaudė dirbti. Ne pas mane jis dirbo, ne mano įmonėje. Mano įmoneje visi žmonės dirba legaliai, su visais yra atsiskaitoma, galiu netgi pateikti dokumentus”, - sake Ž. J.

Jis nurodė, kad Tomas visiems melavo, kad moka dirbti darbus.

„Jis prisimelavo, kad moka atlikti vidaus darbus, pabandė dirbti kelias dienas ir pasirodė, kad nič nieko nesugeba, nuleidęs galvą stovėjo ir prašė, kad jo neišmestų, nes neturi pinigų. Vietiniai žmonės davė jam darbo, kad bent atidirbtų ant bilieto namo. Aš jiems nupirkau bilietus į Norvegiją, aš jiems daviau pinigų ant kelionės, ant kuro, ant maisto ir mane pabaigoje padarė kalčiausias“,- sakė Ž. J.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų