REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalėjimų departamento duomenimis, 1844 kaliniai atsisako valdiško maisto ir taip trečiadienį tęsia protestą dėl įsigaliojusio apribojimo rūkyti laisvės atėmimo vietose.

Kalėjimų departamento duomenimis, 1844 kaliniai atsisako valdiško maisto ir taip trečiadienį tęsia protestą dėl įsigaliojusio apribojimo rūkyti laisvės atėmimo vietose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabar mes turime 1844“, - BNS sakė Kalėjimų departamento patarėja Karolina Frolovienė. Protestuojančiųjų skaičius išaugo beveik puse tūkstančio, trečiadienio rytą jų buvo 1234.

REKLAMA

Jos žiniomis, kaliniai neinformuoja, kiek laiko tęs protestus. Iš viso laisvės atėmimo bausmę atlieka 7100 asmenų.

Nuteistieji protestuoja dėl nuo antradienio įsigaliojančio draudimo rūkyti uždaro tipo kamerose bei nuo kitų metų įsigaliosiančio draudimo rūkyti įkalinimo įstaigų ligoninių stacionaruose ir pataisos įstaigų sveikatos priežiūros tarnybų antrinės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros padaliniuose. Šie pakeitimai numatyti Seimo priimtose Bausmių vykdymo kodekso pataisose.

REKLAMA
REKLAMA

Kaliniai nevalgo valdiško maisto, tačiau neatsisakė savo įsigyjamo maisto.

Nuo rugsėjo įsigalioja tik draudimas rūkyti uždarose kamerose, tuo metu likę pakeitimai bus aktualūs nuo kitų metų balandžio 1-osios. Tuomet dabar esantys dviejų dienų ilgalaikiai pasimatymai sutrumpės iki paros, tačiau vietoje keturių per metus dabar bus numatomi šeši tokie susitikimai. Su vaikais nuteistieji galės pasimatyti per trumpalaikius pasimatymus ir, departamento atstovų teigimu, galės skirti visą dėmesį atžaloms.

Taip pat kitąmet įsigalios ribojimas įsigyti kai kiuriuos maisto produktus - pavyzdžiui, lengvai rūgstančius gaminius, mieles, nes iš jų kaliniai gamindavosi svaigalus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo kitų metų balandžio 1-osios bus keičiamos ir apsipirkimo įkalinimo įstaigų parduotuvėse sąlygos: paprastoji įkalintųjų grupė galės išleisti 114 eurų, lengvoji - 150, o prasižengusiųjų drausminė grupė - 72 eurus per mėnesį. Į šias sumas nebus įskaičiuojamos būtinosios higienos prekės, būtini elektros prietaisai, raštinės prekės.

Nuo antradienio įsigaliojo ir kai kurios lengvatos nuteistiesiems, pavyzdžiui, galimybė likus pusei metų iki lygtinio paleidimo persikelti į pusiaukelės namus, kur galės gyventi, dirbti, mokytis ir į namus grįžti tik nakvynei. Tokie pusiaukelės namai jau įrengiami Pravieniškėse, Marijampolėje bei Alytuje, kol kas dar neapsispręsta dėl jų vietos Vilniuje.

REKLAMA

Taip pat nuo rugsėjo 1-osios kaliniai gali gauti reikmenų susirašinėjimui, kurie buvo draudžiami, atsiranda galimybė gauti asmeninę patalynę siuntiniuose.

Nuteistųjų, kurie atlieka nuobaudas kamerų tipo patalpose, visose pataisos įstaigose yra 223, BNS nurodė Kalėjimų departamentas.

Tabako kontrolės įstatymo nuostatos draudžia rūkyti gydymo įstaigose, taip pat patalpose, jeigu kiti asmenys priversti kvėpuoti tabako dūmais.

„Esant galimybei, bus sudaromos sąlygos skaidyti pasivaikščiojimui skirtą laiką į dvi ar daugiau dalių. Tai reiškia, kad nuteistasis turi savo laiką pasivaikščiojimui lauke, gali jį planuoti ir panaudoti būtent parūkymams“, - teigia Kalėjimų departamentas.

REKLAMA

Bausmių vykdymo kodekso pataisoje nustatyta, kad kamerų tipo patalpose draudžiama turėti tabako gaminių. Elektroninė cigaretė yra leidžiama. Šiuo metu Kalėjimų departamentas su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentu diskutuoja dėl galimybės prekiauti elektroninėmis cigaretėmis pataisos įstaigų parduotuvėse. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų