REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO Generalinis Sekretorius Jensas Stoltenbergas kartu su Lietuvos Respublikos Prezidente Dalia Grybauskaitė Vilniuje trečiadienį iškilmingai atidarys NATO vadavietę – NATO pajėgų integravimo vienetą (angl. NATO Force Integration Unit, NFIU).

NATO Generalinis Sekretorius Jensas Stoltenbergas kartu su Lietuvos Respublikos Prezidente Dalia Grybauskaitė Vilniuje trečiadienį iškilmingai atidarys NATO vadavietę – NATO pajėgų integravimo vienetą (angl. NATO Force Integration Unit, NFIU).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renginyje NATO Generalinį Sekretorių lydės NATO karinio komiteto pirmininkas generolas Petras Pavelas, kuris kartu su Lietuvos kariuomenės vadu generolu leitenantu Jonu Vytautu Žuku atidengs lentelę ant pastato, kuriame įsikūręs NATO karinis vienetas.

REKLAMA

Iškilmingos ceremonijos metu skambant Lietuvos ir NATO himnams kariai pakels Lietuvos valstybinę, NATO, Vilniaus miesto ir NATO pajėgų integravimo vieneto vėliavas.

Atidarymo proga ceremonijoje dalyvius ir vilniečius skrydžiu pagerbs NATO oro policijos misiją Baltijos valstybėse pradėję Vengrijos karinių oro pajėgų kariai su naikintuvais JAS-39 „Gripen“.

Renginyje tai pat dalyvaus Lietuvos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, NATO Jungtinės pajėgų vadavietės Brunsume vadas generolas Hansas-Lotharas Domröse, NATO daugianacionalinio Šiaurės Rytų korpuso vadas generolas leitenantas Manfredas Hofmannas, NATO pajėgų integravimo vieneto vadas pulkininkas Jakobas Søgårdas Larsenas, taip pat Seimo Užsienio reikalų, Nacionalinio saugumo ir gynybos ir Europos reikalų komitetų pirmininkai, kiti svečiai.

REKLAMA
REKLAMA

Sprendimą dėl šešių NATO pajėgų integravimo vienetų steigimo Aljanso valstybėse – Bulgarijoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Lietuvoje ir Rumunijoje – NATO šalių ir vyriausybių vadovai priėmė praėjusiais metais Velso viršūnių susitikime. Visi šeši vienetai oficialiai aktyvuoti nuo š. m. rugsėjo 1 dienos. Planuojama, kad pilną operacinį pajėgumą šie vienetai pasieks iki 2016 metais Varšuvoje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo.

NATO pajėgų integravimo vienetų aktyvavimas – viena iš pagrindinių priemonių NATO reaguojant į naujus iššūkius saugumui, kylančius iš Rytų ir Pietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NATO pajėgų integravimo vienetai – tai nedidelis pajėgų vadovavimo ir valdymo štabai, kurių svarbiausia užduotis – prireikus, užtikrinti NATO itin aukštos parengties pajėgų (angl. Very High Readiness Joint Task Force, VJTF) ir papildomų greitojo reagavimo elementų dislokavimą regione.

Šie kariniai štabai bus atsakingi už potencialaus sąjungininkų pastiprinimo planavimą, sąjungininkų pajėgų pratybas ir joms reikalingos paramos teikimą, taip pat už ryšių tarp nacionalinių ir daugianacionalinių NATO pajėgų palaikymą.

REKLAMA

NATO pajėgų integravimo vienetas Lietuvoje veiks kaip tarpininkas sąveikai tarp nacionalinių ir regione dislokuotų sąjungininkų pajėgų užtikrinti. Vienetas prisidės prie bendrų su sąjungininkais pratybų ir mokymų ir palaikys ryšį su NATO operacinėmis vadavietėmis.

Lietuvoje veikiančio tarptautinis vieneto personalas, bendradarbiaudamas su nacionalinėmis pajėgomis ir institucijomis, nustatys šalyje transporto jungtis, svarbiausią logistinę ir kitos paskirties infrastruktūrą, įgalinančią kuo greitesnį NATO greitojo reagavimo pajėgų perdislokavimą į Baltijos valstybių regioną.

REKLAMA

NATO pajėgų integravimo vienetą Vilniuje sudarys apie 40 karių, iš kurių maždaug pusę deleguos sąjungininkai. Planuojama, kad, štabe dirbs atstovai iš daugiau nei 10 NATO valstybių.

NATO pajėgų integravimo vienetui Vilniuje vadovauja Danijos kariuomenės pulkininkas Jakobas Søgårdas Larsenas, jo pavaduotojo pareigas eina Lietuvos karininkas pulkininkas leitenantas Mindaugas Petkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų