REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
36
Kšyštofas Lavrinovičius (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Mokslo ir žinių dieną – rugsėjo 1-ąją – „Lietuvos ryto“ krepšinio klubas, Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos ir Vilniaus miesto savivaldybė visoje sostinėje drauge vykdė socialinę akciją. Ja siekta atkreipti dėmesį į kiekvienais mokslo metais aktualią problemą – mokinių saugumą gatvėse.

36

Mokslo ir žinių dieną – rugsėjo 1-ąją – „Lietuvos ryto“ krepšinio klubas, Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos ir Vilniaus miesto savivaldybė visoje sostinėje drauge vykdė socialinę akciją. Ja siekta atkreipti dėmesį į kiekvienais mokslo metais aktualią problemą – mokinių saugumą gatvėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindiniu akcijos akcentu tapo prie devynių sostinės mokyklų į rugsėjo 1-osios šventę atvykstančius mokinius pasitikę „Lietuvos ryto“ krepšininkai. Jie prisijungė prie šalia mokyklų esančių pėsčiųjų perėjų budinčių policijos patrulių. Krepšininkai, ragindami moksleivius būti atidiems gatvėse, dalino krepšinio klubo atributiką bei atšvaitus, kad mokiniai gatvėje būtų visuomet matomi.

REKLAMA

Mokinius prie švietimo įstaigų sveikino krepšininkai, šiuo metu jau liejantys prakaitą „Lietuvos ryto“ treniruočių stovykloje: Rokas Giedraitis, Gediminas Orelikas, Marius Runkauskas, Adas Juškevičius, Julius Jucikas, Mindaugas Lukauskis ir Kšyštofas Lavrinovičius.

Specialiai tv3.lt apie saugaus eismo svarbą kalbinome „Lietuvos ryto“ krepšininkus Kšyštofą Lavrinovičių bei Adą Juškevičių.

Kokių patarimų galėtumėte duoti vairuotojams, kad būtų užtikrintas visų eismo dalyvių saugumas?

Kšyštofas. Na, pirma – pagalvoti apie savo artimiuosius ir neviršyti greičio, saugoti vienas kitą, ne tik galvoti apie save, bet galvoti ir apie kitus. Dėl to, kad tu gali pavėluoti 5 min., tau tai nieko nereiškia, o gali atimt kažkam gyvybę arba kažką padaryti invalidu. O gyvenime tos penkios minutės tikrai nieko neišgelbės.

Adas. Manau, reikia būti labai atidiems, nes dabar daug vaikučių eis per perėją, tad svarbiausia yra atidumas, koncentracija, žiūrėti į ženklus, šviesoforus, neviršyti greičio, tai būtų pagrindiniai dalykai, kuriuos reikėtų daryti vairuotojams.

Kokiomis savybėmis turi pasižymėti geras vairuotojas?

Kšyštofas. Aišku, geras vairuotojas, aš manau tas, kuris turi gerą patirtį. Aišku, aš ir save atsimenu jauną, kai pirmus metus važinėjau už vairo ir iš tikrųjų nelabai ir galvodavau, būdamas atuoniolikos metų. Kažkur gal ir viršyjau greitį, norėjosi greičiau prasilėkt. Bet tik su laiku, su patirtimi supranti, kad reikia saugoti ir reikia būti atidžiam, neviršyti greičio.

Adas. Turėtų būti koncentruotas, susikaupęs, neišsiblaškęs. Manau, tai pagrindinės savybės, leidžiančios išvengti įvykio ir saugiai važiuoti kelyje.

Kaip manote, kieno atsakomybė yra šviesti vaikus apie saugų eismą: labiau mokytojų, pedagogų ar tėvų?

Kšyštofas. Pirma, tai tėvų, bet paskui, aišku, kiekvienas iš mūsų turi padėti vaikui. Bet aiškinti galima ir ne vieną kartą, o ir dešimt kartų į savaitę, todėl, kad vaikai šiandien gali klausyt, bet negirdėt, todėl labai labai svarbu aiškint kiek galima daugiau kartų.

Adas. Aš manau, kad vis tiek svarbi visų atsakomybė, kas mokina vaikus, nes sunku pasakyti, kieno didesnė ar mažesnė. Visų svarbi ta atsakomybė, nes visi prisideda prie vaikų mokymo, tad sunku atsakyti į šitą klausimą.

Ko palinkėtumėte mūsų mažiesiems naujųjų mokslo metų proga?

Kšyštofas: Na ką, palinkėsiu sėkmės, tikiuosi, kad gerai pailsėjo, turi daug noro mokytis ir norisi, kad saugotų save. Ir žiūrėkit, nepasitikėkit šviesoforais ir perėjomis bei visą laiką pažiūrėkit ar nėra mašinų prieš tai, kai pereinat gatvę.

Krepšininkus vilniečiai galėjo sutikti prie šių devynių sostinės mokyklų: Vilniaus Gabijos gimnazijos, Vilniaus Abraomo Kulviečio vid. mokyklos (būsima gimnazija), Vilniaus Žygimanto Augusto pagr. mokyklos, Vilniaus Mikalojaus Daukšos vid. mokyklos (būsimas Vilniaus Inžinerijos licėjus), Vilniaus Antakalnio progimnazijos, Vilniaus Jono Pauliaus II progimnazijos, Vilniaus Jono Basanavičiaus progimnazijos, Vilniaus Aleksandro Puškino vid. mokyklos (būsima pagrindinė mokykla), Vilniaus karaliaus Mindaugo pagr. mokyklos.

Švietimo įstaigos pasirinktos atsižvelgiant į mokinių skaičių, eismo intensyvumą gatvėse ir gatvių problematiškumą. Jos išsidėstę per visą Vilniaus miestą – akcija apims Pašilaičių, Šeškinės, Fabijoniškių, Justiniškių, Antakalnio ir Naujamiesčio rajonus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų