REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sutrumpėjęs Europos krepšinio čempionatas ir antrąjį grupių etapą pakeitęs aštintfinalis vienus krepšinio specialistus nuteikia optimistiškai, kiti kalba, kad Lietuvos rinktinei dabar kelias į medalius bus sunkesnis - laukia net dvejos rizika persunktos rungtynės.

Sutrumpėjęs Europos krepšinio čempionatas ir antrąjį grupių etapą pakeitęs aštintfinalis vienus krepšinio specialistus nuteikia optimistiškai, kiti kalba, kad Lietuvos rinktinei dabar kelias į medalius bus sunkesnis - laukia net dvejos rizika persunktos rungtynės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rugsėjo 5 dieną 24 komandos Monpeljė (A grupė, Prancūzija), Berlyne (B grupė, Vokietija), Zagrebe (C grupė, Kroatija) ir Rygoje (D grupė, Latvija) pradeda kovas Europos krepšinio čempionate. Po keturias geriausias grupių rinktines vėlia kelsis į Lilį (Prancūzija) ir nuo rugsėjo 12 dienos nuo kaunasi dėl išlikimo atkrintamosiose varžybose.

REKLAMA

Skirtingai nei ankstesniuose Europos čempionatuose, šįkart turnyre nebus antrojo etapo varžybų, kuriose rinktinės turėjo galimybę pasigalynėti su kitos grupės komandomis ir pakovoti dėl vietos ketvirtfinalyje. Dabar turnyras sutrumpės – mat iškart po grupių etapo dalyvių laukia aštuntfinalio iššūkis.

Kiek toks formatas bus naudingas ar pakenks kelialapio į Rio de Žaneiro olimpiadą bei čempionato medalių siekiančiai Lietuvos nacionalinei ekipai?

REKLAMA
REKLAMA

„Ši varžybų sistema tikrai geresnė, nei prieš tai. Geresnė, nes trumpesnė. Praėjusiais čempionatais buvo rutina, kur buvo žaidžiama daug nereikalingų rungtynių, bet kuo trumpesnis čempionatas, tuo išauga kiekvieno mačo kaina, - komentavo sporto konsultantas ir treneris Rūtenis Paulauskas. – D grupėje labai svarbu užimti pirmą vietą, tuomet gausi aštuntfinalyje C grupės ketvirtą – tai pakankamai geras varžovas, kurį galima įveikti. Matau tik privalumą.“

Kalbėdamas apie D grupę, kur lietuviai žais su Ukraina, Latvija, Belgija, Estija ir Čekija, krepšinio specialistas tikina, kad ji labai dėkinga: „Ir mes, ir visa Europa žino, kad mūsų rinktinė čia stipriausia. Visai kitaip mąsto treneriai ir žaidėjai. Profesionalų klausimas, kaip nusiteiki konkrečioms rungtynėms. Net neverta komentuoti, jei neįvertinsi, taupysi, nežaisi visa jėga – laimėti neturi šansų net ir su Ukraina.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak R. Paulausko, iki šiol žaidimas vyko tam tikroje nuovargio fazėje, tačiau tai dėsninga, o dabar bus geras laikas atsigauti. „Dar ir grupė tokia, kad nereikia žaisti su Prancūzija ar Ispanija. Yra laiko įsibėgėti. Geresnių treniruočių, kaip žaidimas tokioje grupėje, net nesugalvosi“, - tvirtino jis.

Po grupės etapo į Lilį persikėlusios geriausios 16 komandų iš karto pradės kovas dėl išlikimo nuo aštuntfinalio. Lietuvos rinktinės varžovai šiame etape gali būti viena iš keturių C grupės ekipų priklausomai nuo užimtos vietos ketverte. Potencialūs lietuvių oponentai aštuntfinalyje – Olandijos, Graikijos, Kroatijos, Slovėnijos, Makedonijos ir Gruzijos rinktinės.

REKLAMA

Ankstesnius laikus menanti Lietuvos krepšinio rinktinės žvaigždė Ramūnas Šiškauskas tvirtino, kad anksčiau taip ir vykdavo turnyras – jokio antrojo etapo nebuvo. „Antras etapas leidžia komandoms pasitaisyti situaciją, jei grupėje sužaidė nekaip. Dabar jau grupėje reikia žaisti maksimaliai ir užimti kuo aukštesnę vietą, kad aštuntfinalyje būtų sąlyginai kuo silpnesnis varžovas“, - teigė jis.

Anot krepšininko, dėl intensyvesnio rungtynių tvarkaraščio tikrai neverta nuogąstauti: „Aišku, sunku, bet anksčiau taip ir žaisdavome. Jei gerai esi pasiruošęs, per dvi savaites nespėsi pavargti ar palūžti taip, kad negalėtum žaisti.“

REKLAMA

Paporašytas įvertinti rinktinės žaidimą per pasirengimo laikotarpį R. Šiškauskas teigė, kad čempionatas – kita istorija. „Kelios rungtynės parodė, kad reikėtų kovą dėl kamuolių bent jau po savo krepšiu gerinti, klysta kol kas nemažai, bet prasidės čempionatas – klaidos analizuojamos ir daromos išvados“, - kalbėjo jis.

Lietuvos krepšinio legendos nuomone, prognozuoti mūsų nacionalinės ekipos kelią sudėtinga: „Kartais atrodo stipresnis ir gali, bet nesužaidi. Krepšinio lygis gal skiriasi, bet viskas priklauso nuo kiekvienų rungtynių atskirai. Gali kurią dieną nepasisekti ir čempionatas pasisuks į kitą pusę.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visiškai kitokios nuomonės apie pasikeitusią varžybų sistemą yra Algirdas Brazys. „Mums blogai. Negalima nuvertinti varžovų, bet grupėje bus panašios komandos į olandų, su kuriais žaidėme pasirengimo etape. Braižas skirsis, bet lygis, meistriškumas bus panašus. Jei žaisime susikaupę, nemanau, kad turėsime vargo. Gal bus sunkesnių, gal lengvesnių kovų, bet net neabejoju, kad grupių etapą įveiksime. Problemos prasidės su atkrintamosiomis varžybomis“, - aiškino krepšinio specialistas.

Pasak jo, anksčiau buvo akcentuojamos ketvirtfinalio rungtynės – įveiki, patenki į ketvertą, o toliau – kaip Dievas duos. „Dabar jau aštuntfinalyje gali susitikti su gana rimta komanda ir labai greitai čempionatas gali pasibaigti. Lemiamų rungtynių problema neramina. Buvo geriau, kai buvo vienos rungtynės – dabar turėsime dvi rizikingas rungtynes“, - tikino pašnekovas.

REKLAMA

Tiesa, A. Brazys kvietė nedvejoti Lietuvos rinktinės sportine forma – viskas vyksta teisingai: „Neakcentuojama, kad geriausią sportinę formą reikia įgyti čempionato pradžioje. Pikas gali būti turnyro viduryje ar antroje dalyje. Matosi, kaip žaidėjai atrodo – klaidos, lėtas žaidimas, prastas sprendimų priėmimas. Žaidžia esant krūviui, kuris treniruočių metu dar nemažinamas. Trūksta greičio, gyvyumo, kurio dabar ir neturi būti. Visi norime geriausio rezultato, bet turime apsišarvuoti kantrybe“, - ramino krepšinio specialistas.

REKLAMA

TIK FAKTAI

Lietuvos rinktinė Europos čempionatą pradeda rugsėjo 5 dieną dvikova su Ukraina.

Tiesioginius kelialapius į Rio de Žaneiro olimpiadą gaus abi Europos čemponato finalo dalyvės. Kitos stipriausios penkios įgis teisę dalyvauti papildomame kvalifikaciniame turnyre kitais metais. Kur bus surengtas toks turnyras, kol kas neaišku, dėl teisės jį organizuoti kaunasi ir Lietuvos krepšinio federacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų