REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje toliau plintant afrikiniam kiaulių marui, pratęstas terminas Trakų rajono gyventojams paskersti kiaules.

Lietuvoje toliau plintant afrikiniam kiaulių marui, pratęstas terminas Trakų rajono gyventojams paskersti kiaules.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius sako, kad 3 kilometrų spinduliu nuo židinio kiaules laikantys ūkininkai tai privalo padaryti iki rugsėjo 5-osios, o 10 km spinduliu - iki 15 dienos. Iki šiol buvo nurodyta kiaules paskersti iki rugsėjo 1-osios.

REKLAMA

„Nespėja žmonės išskersti kiaulių - pasitarėme su vietos valdžia ir nutarėme pratęsti terminą“, - BNS sekmadienį sakė J.Milius.

Pasak jo, rajone turės būti paskersta apie 900 kiaulių. Be to, išplėtus buferinę zoną, jos teritorijoje, kuri kai kur siekia iki 20 km ir apima Trakų bei Varėnos rajonus, kiaulės turės būti išskerstos iki spalio 15 dienos.

Anot J.Miliaus, praėjusią savaitę trijų Baltijos šalių ir Lenkijos veterinarams sutarus dar griežčiau kovoti su maru, Lietuva taip pat imsis griežtesnių priemonių - numatoma, kad šernus bus galima šaudyti, naudojant naktinio matymo prietaisus bei duslintuvus. Be to, J.Miliaus teigimu, bus siūloma naudoti spąstus.

REKLAMA
REKLAMA

„Matysime, gal net Vyriausybės sprendimo tam reikės, ypač dėl spąstų - aplinkinės šalys juos jau naudoja, o Lietuvoje tai draudžiama daryti“, - kalbėjo Veterinarijos tarnybos vadovas.

Pasak J.Miliaus, Estijoje ir Latvijoje padėtis, kovojant su maru, yra blogesnė nei Lietuvoje - Latvijoje šiemet yra daugiau nei 600 šernų maro židinių ir 8 - kiaulių (sunaikinta apie 100 kiaulių), o Estijoje - atitinkamai daugiau nei 300 ir 16 židinių, be to, šioje šalyje yra daug maro pažeistų kiaulių kompleksų - per pastaruosius du mėnesius juose sunaikinta apie 24-25 tūkst. kiaulių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje šiemet nustatyti 78 šernų židiniai ir 12 - kiaulių, sunaikintos 53 kiaulės. Mažiausiai maro paliesta yra Lenkija - joje šiemet nustatyta 46 šernų ir 1 kiaulių židinys.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų