REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje jaučiamas degėsius primenantis kvapas

Ar tikrai verta nerimauti?

Penktadienio rytą Vilniaus mieste yra jaučiamas degėsių kvapas, kurį užuodė dažnas miestelėnas. tv3.lt domėjosi, kodėl mieste jaučiamas šis kvapas ir ar jis pavojingas sveikatai.

Penktadienio rytą Vilniaus mieste yra jaučiamas degėsių kvapas, kurį užuodė dažnas miestelėnas. tv3.lt domėjosi, kodėl mieste jaučiamas šis kvapas ir ar jis pavojingas sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aplinkos apsaugos agentūros Oro kokybės vertinimo skyriaus vedėjas Donatas Perkauskas tikino, kad sveikatai pavojaus nėra ir oro užterštumo normos nėra viršijamos.

REKLAMA

„Jokios normos nėra viršijamos, jeigu kalbame apie sveikatingumą. Jeigu kalbame apie kvapą, tai kvapą žmogus pradeda jausti esant 10 procentų ribinės vertės ir kvapas reiškia ne pavojų sveikatai, o diskomfortą“, - teigė Donatas Perkauskas.

Pasak pašnekovo, jokios normos Vilniuje nėra viršijamos visose keturiose automatinio monitoringo stotyse - tai tik nemalonus kvapas.

„Jeigu koks nors kaimynas pakūrė židinį, tai vietinė smarvė gali jaustis. Bet stambūs energetikai atliekų nekūrena. Tai nereikia turėti iliuzijų, tuo labiau, kad dabar nekūrenimo sezonas“, - tikino pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

D. Perkauskas iškėlė versiją, jog kvapą galėjo iš kur nors atnešti ir kad kažkur šalimais Vilniaus yra gaisras. Tačiau Priešgaisrinės apsaugos departamento atstovai teigia, kad Vilniuje nėra jokių gaisrų, dėl kurių turėtų jaustis degėsių kvapas.

Vilniaus visuomenės sveikatos centras taip pat nežino, kodėl yra jaučiamas degėsių kvapas ir šiuo metu stebi rodiklius. 

Vilniaus miesto savivaldybė informuoja, kad Vilniaus mieste oro užterštumo normos nesiekė ribinių neleistinų verčių, t.y. pavojaus sveikatai nėra, taršos normos viršytos nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rugpjūčio 28 d. ryte susidaręs kvapas buvo sąlygojamas ne oro užterštumo, o stovinčio oro, kuris buvo susikaupęs ir nebuvo pakankamos sklaidos. Vilniaus mieste oro rugpjūčio 26 d. vėjo greitis iš ryto buvo 2-4 m/s, vėliau padidėjo iki 6-8 m/s ir kvapas sklaidėsi.

„Tai yra daugiau vienkartinis atvejis ir padidėjus vėjo greičiui, kvapas pradėjo sklaidytis. Šis diskomfortas tikrai neturi jokio poveikio sveikatai ir yra pavienis atvejis, susidaręs dėl oro sąlygų“, - rašoma savivaldybės pranešime.

Savivaldybė taip pat teigė, kad gatvių valymas vakuuminiu būdu drėkinant vykdomas ne rečiau kaip vieną kartą per savaitę, šluojamos gatvių ašinės linijos, bei važiuojamoji dalis prie borto. Esant nepalankioms oro sąlygoms (atsižvelgiant į skirtą finansavimą) organizuojamas reprezentacinių gatvių plovimas.

Atsižvelgiant į orų prognozę, šią savaitę buvo prognozuojamas lietus, todėl gatvių plovimas buvo nevykdomas, gatvės buvo valomos vakuuminiu būdu.

Beje, vien tik reprezentacinių gatvių 1 plovimas kainuoja 15 000 eurų. Gatvių plovimo biudžetas metams - 150 000 eurų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų