REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Šiurpi šaudynių istorija JAV – „juodaodžio gėjaus“ ligotų minčių pasekmė? (nuotr. SCANPIX)

Buvęs žurnalistas, kurį atleido viena Virdžinijos televizija, trečiadienį nušovė du jos žurnalistus per reportažą tiesioginiame eteryje ir paskelbė savo šiurpaus nusikaltimo vaizdo įrašą internete prieš paleisdamas mirtiną kulką į save.

13

Buvęs žurnalistas, kurį atleido viena Virdžinijos televizija, trečiadienį nušovė du jos žurnalistus per reportažą tiesioginiame eteryje ir paskelbė savo šiurpaus nusikaltimo vaizdo įrašą internete prieš paleisdamas mirtiną kulką į save.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užpuolikas – 41 metų Vesteris Lee Flanaganas, dar žinomas kaip Bryce'as Williamsas, – mirė ligoninėje nuo savo pasidarytos šautinės žaizdos po to, kai buvo sučiuptas valstijos policijos po didelio masto rytinių gaudynių visoje valstijoje.

REKLAMA

24 metų reporterė Alison Parker ir 27 metų operatorius Adamas Wardas buvo nušauti iš arti per tiesioginį reportažą televizijos WDBJ, priklausančios nacionalinei televizijai CBS, tiesioginiame eteryje Roanoko miestelyje, už maždaug 385 km į pietvakarius nuo Vašingtono.

Šie nužudymai dar kartą atkreipė dėmesį į ginkluotą smurtą Amerikoje, o Baltieji rūmai nedelsiant paragino imtis veiksmų. Šis išpuolis taip pat sukėlė klausimų, kaip internetas galėjo suteikti trumpai gyvavusį, bet visiškai atvirą langą parodyti tą šiurpų nusikaltimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Man plyšta širdis kaskart, kai perskaitau arba išgirstu apie tokio pobūdžio incidentus“, – prezidentas Barackas Obama sakė televizijos ABC padaliniui Filadelfijoje.

Savo padrikame manifeste, pasiųstame televizijai „ABC News“ Niujorke, afroamerikietis V.L.Flanaganas, kuris buvo atleistas iš WDBJ 2013 metais, sakė, kad jo kantrybės taurę perpildė birželį įvykusios masinės šaudynės vienoje Pietų Karolinos bažnyčioje, per kurias žuvo keli juodaodžiai maldininkai.

Savo „Savižudžio laiške draugams ir šeimai“ V.L.Flanaganas, kuris save vadino „žmogumi parako statine ... tiesiog laukiančia SPROGTI!!!!“, taip pat skundėsi patyręs rasinę diskriminaciją ir priekabių dėl to, kad „buvo juodaodis gėjus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sukrečiantis vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip žurnalistai nužudomi kurdami tiesioginio eterio reportažą, veikiausiai nufilmuotas paties V.L.Flanagano, buvo įkeltas socialiniuose tinkluose „Twitter“ ir „Facebook“. Tas įrašas vėliau buvo pašalintas.

„Kai siunčiame žmones į karo zonas, pavojingas situacijas, į riaušes – nerimaujame, kad jie (žurnalistai) gali nukentėti“, – WDBJ generalinis direktorius Jeffrey Marksas sakė televizijai CNN.

„Kai siunčiame žmones kurti reportažo apie turizmą, kaip galima tikėtis, kad gali nutikti kažkas tokio?“ – pridūrė jis.

REKLAMA

Šūviai ir klyksmai

Šis nusikaltimas buvo įvykdytas, kai A.Parker kalbėjosi su Vicki Gardner, vietos prekybos rūmų vadove prie Bridžvoterio kurorto Smito Kalno ežero pakrantėje, Monetos miestelyje netoli Roanoko.

Pasigirdo keli šūviai ir klyksmai, o A.Wardo kamera nukrito ant grindų, užfiksuodama neryškų ir sukrečiantį vaizdą, kuriame užpuolikas matomas nukreipęs savo ginklą žemyn.

Televizija skubiai perjungė vaizdą į transliaciją iš studijos, kurioje buvusi pranešėja atrodė smarkiai sukrėsta.

Vėliau „Twitter“ paskyroje @bryce_williams7 buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip užpuolikas nukreipia savo ginklą į A.Parker, kuri kalbino V.Gardner. Atrodo, kad nei reporterė nei A.Wardas užpuoliko nematė.

REKLAMA

Tuomet pasigirsta keli šūviai ir šauksmai, o A.Parker nubėga.

Įraše buvo aiškiai matoma šaulio ranka. Jis vilkėjo mėlynus languotus marškinius.

62 metų V.Gardner būklė buvo stabili, sakė Roanoko ligoninės, kuriame ji yra gydoma, atstovas Chrisas Turnbullas.

„Lūžio taškas“

„ABC News“ nurodė gavusi 23 puslapių manifestą iš vyro, vadinančio save Bryce'u Williamsu, praėjus beveik 2 val. po šaudynių. Vėliau televizijai paskambino vyras, kurias sakėsi nušovęs du žmones.

Jis pridūrė, kad jį persekioja pareigūnai, ir padėjo ragelį, informavo ABC.

„Šaudynės bažnyčioje buvo lūžio taškas... bet mano pyktis nuolat kaupėsi... Kurį laiką buvau žmogus parako statinė..., tiesiog laukianti SPROGTI!!!! – sakoma jo manifeste. – Taip, atrodys, tarsi būčiau apimtas pykčio... Aš pykstu. Ir turiu visas teises pykti. Bet kai paliksiu šį pasaulį, vienintelė emocija, kurią noriu jausti, yra ramybė...“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Marksas sakė, kad V.L.Flanaganas buvo atleistas „dėl daugelio incidentų, kai prasiverždavo jo pyktis“.

A.Parker vaikinas, WDBJ pranešėjas Chrisas Hurstas, savo „Twitter“ žinutėje rašė esantis „atbukęs“.

„Buvome kartu beveik devynis mėnesius. Tai buvo geriausi devyni mėnesiai mūsų gyvenime. Norėjome susituokti“, – aiškino jis.

Nužudyto operatoriaus sužadėtinė Melissa Ott, WDBJ prodiuserė, buvo televizijos techninėje patalpoje, kai įvyko tos šaudynės, ir stebėjo, kaip vystosi įvykiai, J.Marksas sakė naujienų televizijai CNN.

REKLAMA

M.Ott ta darbo diena buvo paskutinė – ji ketino pereiti dirbti į kitą televiziją kitame mieste ir ruošėsi surengti bendradarbiams atsisveikinimo vakarėlį.

„Tą dieną ketinta atšvęsti jos darbo pas mus laiką ir palinkėti jai sėkmės“, – sakė J.Marksas, pridūręs, kad televizijos darbuotojai yra labai susijaudinę ir planuoja surengti atminimo susitikimą.

Sudaužytos širdys

Išpuolis, kuris buvo įvykdytas netoli vietos, kur 2007 metų balandį buvo surengtos masinės šaudynės Virdžinijos technikos universitete, paskatino naujus sielvartingus pareiškimus apie šaunamųjų ginklų kontrolės padėtį Amerikoje.

REKLAMA

B.Obama, kuris jau anksčiau atvirai reiškė savo nusivylimą dėl stringančių pastangų pakeisti ginklų kontrolės įstatymus, pabrėžė: „Žinome, kad prieš žmonių, žūvančių šioje šalyje per incidentus, susijusius su šaunamaisiais ginklais, skaičių nublanksta viso žūtys dėl terorizmo.“

Netgi kai įvykdavo masinių šaudynių, JAV įstatymų leidėjai vengdavo nustatyti griežtesnes šaunamųjų ginklų kontrolės priemones. Iš dalies tokį elgesį galima paaiškinti nenoru pykdyti rinkėjų, kurie įnirtingai gina JAV konstitucijoje įtvirtintą teisę turėti šaunamųjų ginklų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Esama sveiku protu pagrįstų dalykų, kuriuos gali atlikti tik Kongresas ir kurių poveikis, kaip žinome, būtų apčiuopiamas“, – žurnalistams sakė Baltųjų rankų atstovas Joshas Earnestas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų