REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Erika Labanauskaitė (nuotr. asm. archyvo)

Sostinė. Naugarduko gatvė. Milžiniškas industrinių loftų kiemas, kuriame ratais kvadratais klajojau bent penkias minutes, ieškodama baltos spalvos pastato, esančio šalia keturaukščio mašinų garažo.

19

Sostinė. Naugarduko gatvė. Milžiniškas industrinių loftų kiemas, kuriame ratais kvadratais klajojau bent penkias minutes, ieškodama baltos spalvos pastato, esančio šalia keturaukščio mašinų garažo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiame kieme įmanoma pasiklysti, – žvalgydamasi pašnekovės, pagalvojau.

„Sveika, mano vardas Erika“, – ištarė plėšytais džinsais, baltos spalvos sportine palaidine ir bateliais pasipuošusi mergina. Tiesiai iš fotosesijos atskubėjusi Erika it magnetas traukė aplinkinių žvilgsnius. Ir ne tik dėl valiūkiškai suveltų plaukų, melsvos spalvos šešėliais ir juodu akių pieštuku paryškintų akių, bet ir įspūdingų skruostikaulių mados pasaulyje žinomai merginai, neabejotinai, atvėrusių duris į ne vieną mados šou.

REKLAMA

Kavos ar arbatos?, – pasiūliau kepinant trisdešimties laipsnių kaitrai, kai iš kiemų raizgalynės pasukome į savo karietą – baltai mėlyną taksi automobilį.

„Skanios arbatos“, – nusišypsojo panevėžietė.

Ant lagaminų gyvenanti Erika Labanauskaitė Lietuvoje yra reta viešnia. Po įvairius pasaulio kampelius keliaujančios 26-erių merginos dabar laukia kelionė į Japoniją, kurioje ji praleis daugiau nei pusantro mėnesio. „Vykstu į Tokiją darbo reikalais. Kitu atveju, niekuomet ten nevažiuočiau tokiu metų laiku. Rugpjūčio mėnesį ten beprotiškai karšta. Išeini į gatvę ir jauti, kad jau esi šlapias“, – lygindama lietuviškus ir japoniškus „tropikus“, kol buvome įstrigusios sostinės kamščiuose, kalbėjo Erika, pasirodžiusi „Valentino“, „Just Cavalli“, „Blugirl“ „Jenny Packham“, „GAP“, „Jeremy Scott“ ir kituose madų šou.

REKLAMA
REKLAMA

Iš Panevėžio kilusiam garsiam modeliui darbas Lietuvoje yra naujiena. „Pirmą kartą dirbau čia. Viena fotosesija truko trylika valandų, o čia, loftuose, buvau nuo dešimtos ryto“, – laikrodžio rodyklei mušant šeštą valandą vakaro pasakojo sutartį su mados agentūra „Supermodels“, kai jai tebuvo 19-lika, pasirašiusi mergina.

Žingsniuodamos siauromis senamiesčio gatvėmis ne kartą sutikome smalsių praeivių žvilgsnius. Nedidukė, liekna, pasitikėjimu spinduliuojanti mergina, kuri, šypsodamasi tarė žodžius, kad aplinkiniai tebegalvoja, jog ji nėra vyresnė nei aštuoniolikos („Parduotuvėse manęs vis dar prašo asmens dokumento“, – šyptelėjo Erika) traukė aplinkinių dėmesį, tačiau mados industrijoje jau šeštus metus besisukančiai merginai – tai įprasta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lėtai žingsniuodama link nuostabius sostinės panoraminius vaizdus atskleidžiančio Barbakano Kalno, Erika papasakojo kaip ji įkėlė koją į mados pasaulio tvenkinį. „Pabaigiau mokyklą ir norėjau pasiimti gap year, kadangi nebuvau apsisprendusi, ką norėčiau veikti toliau. Anksčiau kartodavau, kad ne, nenorėčiau būti modeliu, tačiau vis dėl to mane nugalėjo smalsumas ir nuvažiavau į Kaune esančią „Supermodels“ agentūrą. Mano nuostabai, man iš karto pasiūlė sutartį, o jau po kelių savaičių kroviausi lagaminus į Milaną“, – prisiminė Erika. Mergina nevyniojo žodžių į cukrinės vatos patalą, kalbėdama apie iššūkius, kuriuos „žaliam“ mados industrijoje netikėtai atsidūrusiam modeliui teko patirti svetimame mieste.

REKLAMA

„Pamenu, atėjusi į vieną iš pirmų atrankų išgirdau klausimą – „Can you walk?“ (liet. Ar gali eiti?). Prisipažinsiu, šiek tiek nustebau, išgirdusi, rodytųsi, paprastą klausimą. Atrankoje buvau apsiavusi patogius aulinukus ir pasakiau, aišku, kad galiu. Kastingų direktoriams dėl pasirinkto apavo ne itin patiko mano eisena (juokiasi). Visko išmokau po truputį. Prieš tai aukštakulnių nė neavėdavau. Tiesa, visuose madų šou batai man būna tiesiog per dideli. Viena mano koja yra trisdešimt šešto su puse, kita – trisdešimt septinto dydžio. Pristatymams sukurtų batų modelių dydis varijuoja nuo 39 iki 40 ar 41 dydžių“, – mados pasaulio užkulisius atskleidė Erika, patikinusi, kad ne kartą ir ne du, į batus ir popierių reikėjo kišti, kad šie nenukristų nuo kojos. „Ir ne tik popierių, bet ir vatą. Arba su lipnia juosta kulną prie bato klijuoti, elastine guma apvynioti tiek pėdą, tiek ir patį batą“, – juokdamasi pridūrė lietuvaitė.

REKLAMA

O ar neteko atsidurti ne itin jaukioje situacijoje, kai batą pametei, žingsniuodama podiumu? – paklausiau.

„Ne, man pasisekė. Dalyvaudama „Just Cavalli“ šou mačiau, kaip į panašią situaciją pateko kita mergina, tačiau ji nutaisė tokią veido išraišką, kuri neišdavė, kad kažkas buvo negerai su jos apavu. To modelio batelio kulnas nulūžo ir liko ant podiumo. Žingsniuodama galvojau, kaip čia dabar geriau padarius, ar apėjus geriau tą kulniuką ar kaip“, – šypsojosi mergina.

Galbūt reikėjo tą kulniuką tiesiog nuspirti? , – nusijuokiau.

„Taip, tikrai. Atrodytų įdomiai, jei skrendantis kulniukas netyčia pataikytų į pirmoje eilėje sėdintį Karlą Lagerfeldą“, – kvatojosi Erika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad mados industrijoje dirbančių merginų darbas nėra paprastas atskleidžia ir valandų valandas trunkantys kastingai. „Į kai kuriuos iš jų susirenka ir penki šimtai merginų. Yra ne kartą nutikę, kad vieno ar kito darbo negavau dėl savo ūgio, kuris yra 1,73 m. Daugelis į madų pristatymus modelius atrenkančių dizainerių kelia reikalavimą, kad modelių ūgis be aukštakulnių prasidėtų nuo 1,78 m. Pamenu, kartą pralaukiau atrankoje dvi valandas, įėjau į kambarį ir išvydau ant sienos pažymėtą 1,78 m. ribą. Aišku, į atranką atėjusi su aukštakulniais pasiekiau ją, tačiau kai nusiėmiau batelius, pasirodžiau esanti per žema. Atrankų vadovai yra pasakę, kad esu ir pernelyg liekna. Tačiau nieko negaliu padaryti su savo kūno sudėjimu. Mėgstu pavalgyti, mėgstu sukiotis virtuvėje, tačiau mano medžiagų apykaita yra tokia, kokia yra. Net proteinų kokteilius pradėjau gerti, norėdama priaugti daugiau svorio. Nepadėjo (juokiasi). Esu taip pat paskutinę akimirką išgirdusi, kad viename ar kitame šou taip ir neteks pasirodyti. Pavyzdžiui, turėjau dalyvauti Marco Jacobso pristatyme Niujorko mados savaitėje, tačiau mano apdaras nebuvo iki galo pataisytas ir šio sumanymo buvo atsisakyta. Būna stresą keliančių situacijų, tačiau jos tik užgrūdina“, – įsitikinusi Erika.

REKLAMA

O ar štai tokiomis akimirkomis nesusimąstydavai, ką aš veikiu čia, šioje industrijoje?

„Taip. Kartą, kai buvau atostogose, man paskambino mano bookeris, ir sako, grįžk, mums tavęs labai reikia. O aš jam atkirtau – viskas, nebenoriu, metu. Tačiau po ilgų įkalbinėjimų sugrįžau“, – šypsojosi mados pasaulio dar nenorinti apleisti mergina.

Erika atvira – užgrūdina ne tik valandų valandas trunkančios atrankos, bet ir gyvenimas su kitomis merginomis. Pastaruosius pusę metų saulėtajame Los Andžele praleidusi lietuvaitė neslėpė, kad įvairių kurioziškų situacijų nutinka ir asmeninę erdvę dalinantis su kitais modeliais. „Dviejų kambarių bute gyvenome šešiese. Būdavo visko – dingdavo kosmetikos priemonės, maisto produktai. Pamenu, kai iš šaldytuvo tiesiog išgaravo kečupo buteliukas. Palikau raštelį, kad kitą kartą reikėtų nusipirkti savo kečupą ir tuomet, mano nuostabai, šaldytuve taip pat stebuklingai atsirado naujas buteliukas“, – pasakojo Erika, pridūrusi, kad su kitomis lietuvaitėmis, dirbančiomis mados srityje, ji susidurianti retai. „Jaučiu, kad ir lietuvių kalbą esu šiek tiek pamiršusi. Mano mama juokiasi ir žvelgia į mane nesuprasdama, kai kalbėdama įterpiu angliškus žodžius“, – juokėsi mergina.

REKLAMA

Žinoma mados pasaulio atstovė su džiaugsmu prisimena mados namų „Valentino“ šou ir fotosesiją, kurioje pristatė prabangią 2013-2014 metų rudens-žiemos sezono mados kolekciją. „Matyt, tai buvo pati trumpiausia fotosesija mano gyvenime. Kartu su kitomis merginomis, dirbusiomis šiame projekte, skridome į Niujorką. Galiu pasakyti, kad mados namų atstovai puikiai žinojo, ko norėjo, o pačiai fotosesijai buvo pasiruošta iki pačių mažiausių detalių. Prabėgo penkios minutės, o tinkamą reklaminei kampanijai nuotrauką jau turėjome“, – atskleidė Erika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siurbčiojanti arbatą, malonaus balso tono ir geros nuotaikos nestokojanti mergina toli gražu nėra panaši į pasipūtėlę. „Esu paprastas žmogus“, – iš Erikos lūpų pasigirdo ši frazė. Gedimino prospektu žingsniuojanti lietuvaitė patikino nesureikšminanti susidūrimų su žinomais žmonėmis.

Matyt, tave ir nustebinti yra sunku?, – pasiteiravau.

„Daug kuo žaviuosi, tačiau susitikimų su garsenybėmis nesureikšminu. Man gerą įspūdį palieka malonios asmenybės“.

O kuris mados pasaulio atstovas tave nustebino ne itin maloniai? – įsiterpiau.

Erika atsakė užtikrintai. „Miuccia Prada. Ši dizainerė atrodė kiek šaltoka, galbūt, sakyčiau, netgi piktoka. Matyt, tokį įvaizdį ji yra pasirinkusi“, – svarstė modelis. 

REKLAMA

Lietuvaitės „Instagram“ paskyroje („Suburti sekėjų grupę šiais laikais tiek modeliams, tiek fotografams yra labai svarbu. Tokiu būdu tave pastebi daugiau žmonių. Seniau nė neturėjau „Instagram“, tačiau paskyrą susikūriau patyrusi spaudimą“, – juokėsi mergina) puikuojasi ir nuotrauka su garsiąja Cara Delevingne. Britų mados industrijos pažiba, kuri žingsniavimą podiumu iškeitė į aktorės karjerą, pasak Erikos, industrijoje turi didžiulę įtaką dėl garsios šeimos pavardės. „Cara man pasirodė linksma mergina. Su ja susidūriau ne kartą – vienas iš jų buvo per „Valentino“ mados šou, kitas – fotosesijos Los Andžele metu. Į šią ji vėlavo net dvi valandas, tačiau modelio kantriai laukė dvidešimties žmonių komanda. Cara į fotosesiją atkeliavo tiesiai iš vakarėlio (juokiasi). Man buvo smalsu su ja susitikti, kadangi buvau girdėjusi, jog ji nėra aukšta. Tiesa, jos ūgis siekia 1,71 m. Tačiau neabejoju, garsi pavardė šiai merginai padėjo įsisukti į mados industriją“, – patvirtinusi mintį, kad ūgis nėra rodiklis, užtikrinantis sėkmę mados industrijoje, patikino Erika.

REKLAMA

26-erių lietuvaitė atskleidė vis dažniau susimąstanti, ką veiks baigusi modelio karjerą. Merginos akys įsiplieskė kalbant apie kitą aistrą su kuria, galbūt, ji ir siesianti savo ateitį. „Šiuo metu esu laiminga. Man patinka tai, ką darau. Tačiau suprantu, kad reikia galvoti apie tai, ką reikės veikti ir toliau. Šiuo metu svajoju išmokti groti pianinu. Prieš daugybę metų pradėjau kurti dainas, kurių užrašus turiu pasilikusi. Svajoju kurti muziką. Suprantu, kad darbas ofise, nuo devynių ryto iki penkių vakaro, yra ne man. Trokštu kurti“, – šypsojosi mergina apie kurią, neabejoju, mes dar tikrai išgirsime.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų