REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugelyje šalių įprasta desertus tiekti su kava ar arbata, tačiau gilias vyndarystės tradicijas turinčios tautos vakarienės pabaigos neįsivaizduoja be saldaus pyragaičio ar torto kąsnelio ir taurės portveino.

Daugelyje šalių įprasta desertus tiekti su kava ar arbata, tačiau gilias vyndarystės tradicijas turinčios tautos vakarienės pabaigos neįsivaizduoja be saldaus pyragaičio ar torto kąsnelio ir taurės portveino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Desertai tradiciškai derinami su saldžiais, vaisiškais vynais, kurie gaminami iš įvairių vynuogių, naudojant skirtingas technologijas. Šie vynai spaudžiami iš savyje daug cukraus sukaupusių vynuogių, pavyzdžiui, Muscat, Ortego ar Huxelrebe.

REKLAMA

Puikūs desertiniai vynai gali būti gaminami ir iš kitų vynuogių veislių, pašalinant iš jų vandenį ir tokiu būdu padidinant cukraus koncentraciją. Šiltuose kraštuose populiarus iš razinų pagamintas vynas, o šaltesnio klimato vietose - iš suledėjusių vynuogių ruošiamas ledo vynas. Drėgmė iš vynuogių taip pat gali būti pašalinama uogas užkrėtus kilniuoju puviniu - Botrytis cinerea grybeliu, kuris vynui suteikia ne tik saldumo, bet ir papildo jį abrikosų, persikų, medaus natomis.

REKLAMA
REKLAMA

Saldūs vynai taip pat gaminami juos maišant su medumi ar cukrumi dar iki fermentacijos arba saldžiomis vynuogių sultimis fermentacijai jau pasibaigus.

Dalis labai populiarų ir puikiai žinomų desertinių vynų yra spirituoti ir ilgai brandinti - tai portveinas, Madeiros vynas, cheresas. Šie gėrimai ne tik derinami su saldumynais, bet ir tiekiami kaip aperityvas prieš vagį.

Ieškodami tobulo deserto ir vyno derinio turėtumėte atsižvelgti į tris pagrindinius faktorius: rūgštumą, sodrumą ir saldumą. Gaivius, vaisinius, rūgštumo turinčius saldumynus vertėtų derinti su šiek tiek rūgštesniais vynais; intensyvūs, ryškaus skonio, prieskoniais gardinti kepiniai „reikalauja“ sodraus skonio vyno; ypač saldžių gardėsių skonį papildys už juos saldesnio gėrimo taurė. Taip pat visuomet galima vadovautis labai paprasta taisykle - kuo tamsesnės spalvos desertu mėgaujantės, tuo tamsesnės spalvos saldų vyną reikėtų derinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Desertai su kremu, jogurtu, vanile

Sviestiniai, kepiniai, pyragaičiai, putėsiai, pudingai su varškės, kreminio sūrio, jogurtiniu arba plikytu kremu ir vanile puikiai dera su lengvais, saldžiais vynais. Šiuos gardėsius derinkite su vėlyvo derliaus Riesling vynu, taip pat puikiai tiks pusiau sausas šampanas ar putojantis vynas.

Desertai su vaisiais, prieskoniais

Gardumynai, kuriuose dominuoja vaisių ir švelnūs prieskonių skoniai, dera su saldžiaisiais, šiek tiek vaisiškumo turinčiais vynais. Švelnesnio, gaivesnio skonio desertus derinkite su saldžiu, labai aromatingu baltuoju Gewürtztraminer, o kiek saldesnių gardmynų skonį idealiai subalansuos persikų, abrikosų ir medaus natomis pasižymintys saldūs vynai iš Prancūzijos Soterno regiono.

REKLAMA

Karameliniai arba šokoladiniai desertai

Intensyvaus skonio, šiek tiek kartumo turintys šokoladiniai desertai tradiciškai derinami su ryškaus skonio portveinu, tačiau vertėtų išbandyti ir sodraus skonio čilietišką Syrah vynuogių vyną, kuriame susipina gervuogių, slyvų, šokolado ir subtilios vanilės natos. Saldžios karamelės desertų skonį puikiai subalansuoja vėlyno derliaus, švelnūs raudonieji vynai, pavyzdžiui, Pinot Noir ar Grenache.

Vaisių salotos

Įvairių vaisių salotas arba vaisių pagrindų pagamintus desertus, pavyzdžiui, krepšelius su vaisiais, vaisinius putėsius, kremus reikėtų derinti su subtiliai rūgščais, lengvais baltaisiais vynais. Idealiai tiktų Moscato ar Riesling, tačiau lengvas šampanas ar putojantis vynas taip pat puikus pasirinkimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų