REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Auginantiems pirmąjį vaiką - miegojimas kartu su kūdikiu – tikras iššūkis, o turintiems daugiau patirties, visada kelia daug klausimų. Kadangi kiekvieno patirtis su vaikais skirtinga, tad ir klausimai iki kada ir kiek ilgai tėvams miegoti su vaikais, visada kelia karštas diskusijas.

Auginantiems pirmąjį vaiką - miegojimas kartu su kūdikiu – tikras iššūkis, o turintiems daugiau patirties, visada kelia daug klausimų. Kadangi kiekvieno patirtis su vaikais skirtinga, tad ir klausimai iki kada ir kiek ilgai tėvams miegoti su vaikais, visada kelia karštas diskusijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl mamai ir kūdikiui gera miegoti kartu?

Atsakymas labai paprastas kurį laiką mama jaučiasi rami tik šalia kūdikio.Taip mamai patogiau žindyti kūdikį pagal poreikį. Ypač kai kalbame apie naktį: nereikia keltis, vaikštinėti ir pan. Kiekviena mama turi savyje programą, instaliuotą evoliucijos: žindyti vaiką pagal poreikį, būti visuomet šalia gimusio kūdikio, o ypač naktį, ir taip išgelbėti žmoniją nuo išnykimo.

REKLAMA

Mamai tai užtikrina vidinį komfortą. Vaikui, gyvenančiam pagal tokią natūralią programą, yra labai gerai: jis jaučiasi saugus, ramiai miega naktį, gauna daug kūniško kontakto su mama, kuris jam yra gyvybiškai svarbus. Net jei mes gyvename nebe olose ir už kampo mūsų netyko hienos ar tigrai.

Kodėl apie miegą kartu su kūdikiu geriau nekalbėti?

Mes gyvename visuomenėje, kuri pateikia tam tikrus uždavinius šių laikų mamai ir vaikui. Vienas iš jų – kuo anksčiau palikti vaiką vieną, o dar geriau - savo kambaryje. Visa tai vadinama vaiko savarankiškumo mokykla. Vaikai yra labai skirtingi: vieni nuo kūdikystės ramiai miega ir vieni, kiti - tris metus ar ilgiau dar nori kontakto su tėvais naktimis. Ir visi vaikai yra normalūs.

REKLAMA
REKLAMA

Tėvams verta atsiminti:  kai vaikelis miega atskirai nuo mamos, jam reikia lovelės, jam reikia kokio mielo žaislo, su kuriuo galėtų naktimis miegoti, jam reikia muzikinės karuselės, dainuojančios lopšinę, jam reikia švytinčių naktimis lubose žvaigždelių, avyčių ir mėnulio. Jam net gi reikia atskiro kambario.

Vaikui dažniausiai reikia daug visokių daiktų, kad tik jis ramiai užmigtų be kito žmogaus. Visa tai susiję su daiktų vartojimu. Tai tik verslas ir nieko daugiau. Nuo pat vaiko gimimo jam ir jo saugumui bei ramiam miegui reikia bent vieno jį globojančio suaugusiojo. Ir tai truks ne amžinai. Tik kurį laiką, ir jį padiktuos ypatingas vaiko ir mamos ryšys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O kaip gi vyras?

Dažna šiuolaikinė šeima išgyvena krizę: šeimos sistema nebeturi tinkamo vertybinio pagrindo. Sveika, kai šeimoje svarbiausi yra vyras ir moteris, o vėliau jau vaikai, seneliai, darbas ir kiti reikalai. Dažnoje šeimoje vaikai užima pirmą vietą. O vyras nustumiamas į šalį. Taip moteris su vaikais uzurpuoja svarbiausią vietą šeimos sistemoje. Taip funkcionuojančios šeimos yra pasmerktos žlugti.

Vyras, kuris tam tikrą laiko tarpą nemiega lovoje su savo žmona dėl kūdikio iš tiesų nėra visai problema. Tačiau dauguma porų priešina būtent kūdikį ir jo tėvą. Tose šeimose, kur šeimos vertybinė sistema yra sveika, kūdikis, miegantis kurį laiką su mama nekelia grėsmės nei poros santykiams, nei šeimos stabilumui.

REKLAMA

Visuomenė taip pat daro didžiulį spaudimą: juk reikia kuo greičiau po vaiko gimimo vėl pradėti gyventi vyro ir žmonos privatų gyvenimą. Miegoti dviese, pageidautina atskirame kambaryje, kur nors išeiti be vaiko, atostogauti be vaiko ir pan. Taip, to reikia. Bet viskam ateina savas laikas.

Auginti vaikus  - tai didelė tarnystė. Mes, tėvai, tarsi aukojamės. Kai aukojasi mama, viskas natūralu. O kai aukojasi vyras, kažkaip neįprasta. Pastebėta, kad vyrai, kurie įsisąmonina savo tėvystę, pasižymi didesniu pakantumu sudėtingoms situacijoms, gyvenimo permainoms, susijusioms su vaikų atsiradimu, netgi mažėja testosterono kiekis.

REKLAMA

Yra žmonių, kurie bijo pripratinti vaiką miegoti kartu su mama. O kaipgi vyras? Ar nebijome, kad ir jis pripras? Tokio net klausimo nekeliame, ar ne? Sakyčiau, kad paisant šeimos vertybių sistemos ir sveiko proto, galime susiderinti. Rekomenduojama žmonai ir vyrui miegoti šalia vienas kito, kad jie galėtų pasimaitinti vienas kito energija. Žindomam vaikeliui geriau yra miegoti šalia mamos, bet kartais jis gali miegoti ir šalia tėčio.

Svarbiausia, kad nesusiformuotų įprotis vaikui ar vaikams nuolat miegoti tarp mamytės ir tėvelio. Kai vaikas mažas, jam artumo reikia labiau nei vyresniam. Miegojimas kartu su tėvais nėra liga. Įsikniaubti į mylimą žmogų, pajusti jo artumą ir šilumą yra neapsakomai gera ir saugu. Miegojimas kartu yra tam tikra artumo ir priklausomybės vienas kitam išraiška. Mūsų vaikai taip pat nori miegoti kartu bent su vienu mylimu suaugusiu. Didelė šeimyninė lova yra puiki išeitis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Miegoti kartu iki paauglystės?

Tokį klausimą dažniausiai girdime, kai kalbame apie vaiką, sulaukusį trejų metų ir vis dar miegantį su mama. Ką jau bekalbėti apie vyresnius vaikus. Žindančioms mamoms specialistai pataria taip: atjunkyti rekomenduojama tuomet, kai galima su vaiku susitarti, jei dar pats vaikas neatsisakė pieno.

Taip elgtis reikėtų ir pratinant vaiką miegoti atskirai nuo mamos ar tėvų, jei dar pats vaikas nepageidavo turėti savo lovos. Taigi konkretaus amžiaus, nuo kada vaikelis turėtų miegoti atskirai, nėra. Viskas priklauso nuo šeimyninės situacijos, tėvų ir vaiko.

REKLAMA

Svarbiausia, kad tai nebūtų skausmingas patyrimas nei vaikeliui, nei mamai, nei kitiems šeimos nariams. Ir dar prisiminkime: normaliu atveju su vaiko amžiumi poreikis vaikui miegoti kartu su mama retėja ir galiausiai išnyksta. O tam tikrame vaiko amžiuje mes turėtumėm sumokėti visai ne mažą pinigų sumą, kad jis vėl miegotų kartu su mumis.

Atminkime, kai gimus dar vienai atžalai, vyresnieji gali užsimanyti atgal į lovą. Amžinai tai netruks. Labai svarbu patenkinti bent rytais tokį vaikų poreikį. Kai vaikai serga, artumas ir miegojimas šalia mamos ar tėčio ne tik gydančiai veikia, bet ir ramina psichiką, todėl nevarykime vaiko šalin. Priimkime jį, nes tam mes ir esame. pasveikęs vaikas paprastai vėl grįžta prie savo įpročių miegoti atskirai.

REKLAMA

Kokiais mitais mes tikime?

1 mitas: miegojimas kartu su tėvais sąlygoja vaikų nemigą. Šis teiginys yra paneigtas moksliniais tyrimais. Nustatyta, kad vaikai, kurie miega kartu su tėvais, mažiau protestuoja prieš ėjimą miegoti ir patiria mažiau sunkumų, susijusių su miegu.

2 mitas: miegojimas kartu sąlygoja staigią kūdikių mirtį. Šis teiginys nėra patvirtintas jokiais moksliniais tyrimais. Taip jau yra, kad per pirmus dvylika gyvenimo mėnesių kai kurie kūdikiai miršta. Ir nesvarbu, ar jie miega kartu su tėvais, ar atskirai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistai nustatė tam tikrus tokios staigios kūdikių mirties rizikos mažinimo būdus. Per pirmus šešis vaiko gyvenimo mėnesius nerekomenduojama jo palikti vieno miegoti atskiroje patalpoje. Taigi miegojimas kartu su kūdikiu yra vienas iš apsauginių faktorių. Kai kurios mamos bijo prispausti savo kūdikį pačios miegodamos. Tai yra visiškai neįmanoma, jei tik mama nėra apsvaigusi nuo alkoholio ar kitų svaigalų.

Tikrasis miegojimo kartu tabu

Jei jūsų mažylis savo noru miega atskirai, neprašykite jo vėl miegoti kartu su jumis. Taip dažnai elgiasi mamos, kurių vyrai dirba pamaininį darbą ar dažnai išvyksta darbo reikalais ir nenakvoja namuose. Vaikai neturi būti mamai vyro pakaitalas naktį. Jei mažylis prabunda naktį, bet neverkia, nekalbinkite jo, nedekite šviesos.

Jei vaikas sveikas, prabudimai nesikartoja nuolatos, tai tiesiog normalu. Toliau miegokite ramiai, vaikas užmigs taip pat. Jei mažylis prabunda naktį ir verkia, apkabinkite jį, paniūniuokite, normaliu atveju vaikai nurimsta. Tačiau jei vaikas buvo mokomas miegoti atskirai, prireiks laiko, kol naktinis miegas įgaus kitokį, normalų vaizdą. Vaikai po tokių mokymų gali jausti nesaugumą net savaitėmis. Nedemonstruokite savo nepasitenkinimo ir viskas susitvarkys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų