REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
31
Čigonų taboras (nuotr. Broniaus Jablonsko)

Ketvirtadienį gausios teisėsaugos pajėgos pradeda ilgalaikę specialią operaciją sostinės romų tabore, jo apylinkėse bei kitose vietose, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

31

Ketvirtadienį gausios teisėsaugos pajėgos pradeda ilgalaikę specialią operaciją sostinės romų tabore, jo apylinkėse bei kitose vietose, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Turime imtis ryžtingų veiksmų, nes galime sulaukti dar vieno narkotinių medžiagų perdozavusių asmenų mirčių protrūkio. Pagrindinis mūsų tarnybų tikslas – užkardyti kvaišalų tiekimo į taborą kanalus, tam ir bus skirtas didžiausias dėmesys“, – sako operaciją inicijavęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

REKLAMA

Operacijoje dalyvauja policijos, Viešojo saugumo tarnybos ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos pajėgos. Pareigūnai tikrina atvykstančius į taborą, išvykstančius iš jo, esančius teritorijoje ir gyvenamosiose patalpose.

Teisėsaugininkams keliamas reikalavimas užtikrinti, kad asmenys, linkę vartoti narkotines medžiagas, negalėtų patekti į taborą. Atskiras dėmesys skiriamas ir atvykstantiems – išvykstantiems automobiliams, taip pat taksi, jų vairuotojams bei keleiviams.

REKLAMA
REKLAMA

Pasieniečiai savo ruožtu stiprina asmenų, vykstančių iš Rusijos į Karaliaučių ir atgal, transporto ir nelegalios migracijos kontrolę. Be kitų tikslų vėlgi siekiama užkardyti galimą kvaišalų tiekimą į taborą šiuo keliu.

Policija praeityje jau daug kartų ėmėsi veiksmų, nukreiptų prieš narkotinių medžiagų plitimą tabore: ši vieta buvo stebima, apsupta, kratoma, užkirsti kanalai, suimta daugybė platintojų ir vartotojų. Tačiau akivaizdu, kad vien policinėmis priemonėmis situacijos nepakeisime, nes tai yra socialinė problema. Ji susijusi anaiptol ne tik su kvaišalais, bet ir su nelegaliomis statybomis, romų integracija į visuomene, jų vaikų užimtumu bei lavinimu, elektros, vandens vagystėmis“, – pabrėžia S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, į procesą turi aktyviai įsijungti visos susijusios ir jį paveikti galinčios valstybės institucijos. Diskusijos ir bendras planavimas su dalimi iš jų vyksta, tačiau siekiant pažangos jis turi būti aktyvesnis, nuoseklesnis ir kur kas platesnės apimties.

„Ne mažiau svarbu pasirūpinti tais žmonėmis, kurie tiesiogine to žodžio prasme šliaužia į taborą kvaišalų. Neretai – iš beviltiškumo, nes jiems niekas net nepasiūlo gydymo. Reikia dirbti su tabore gyvenančiais žmonėmis, kurie nori pokyčių, kitokio gyvenimo, sudaryti jiems sąlygas persikelti, ištrūkti iš to liūno“, – teigia ministras.

REKLAMA

Kaip anksčiau pranešė Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, ne kartą atliktos narkotinių medžiagų ekspertizės parodė, kad anksčiau tabore pardavinėto heroino sudėtyje kvaišalų buvo randama nedaug – vos 8 ar 10 procentų. Taip buvo dėl didelio narkotinių medžiagų platintojų tarpininkų skaičiaus. Norėdami gauti didesnį pelną, jie skiesdavo narkotines medžiagas įvairiais priedais.

Dabar atlikus romų tabore paimtų narkotinių medžiagų ekspertizę, pirminiais duomenimis, buvo nustatyta, kad pardavinėjamo heroino sudėtyje kvaišalų koncentracija - nuo 30 iki 50 procentų.

Narkotikus vartojantiems asmenims, tokia neįprastai didelė kvaišalų dozės koncentracija tampa mirties priežastimi, teigia policija.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų