REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dalis Lietuvos gyventojų dar nežino, kas yra profesinės ligos ir kaip galima įrodyti, kad sveikatos sutrikimai atsirado dėl prastų darbo sąlygų.

Dalis Lietuvos gyventojų dar nežino, kas yra profesinės ligos ir kaip galima įrodyti, kad sveikatos sutrikimai atsirado dėl prastų darbo sąlygų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vyriausioji darbo inspektorė Rita Zubkevičiūtė pasakoja, kad profesinės ligos yra skistomos į dvi grupes: ūminės ir lėtinės. Ūmi ligi – tokia, kuri išsivysto labai greitai, per vieną kartą arba vieną dieną. Ir, kaip taisyklė, tai yra alerginės, infekcinės ligos arba apsinuodijimai. O lėtinės profesinės ligos yra tos, kurios vystosi ilgą laiką ir žmogus jomis serga kelerius metus, kartais net ir dešimtmečius.

REKLAMA

„Įtarti, kad ligos priežastis yra darbe, gali pats žmogus ir tada jis kreipiasi į savo gydytoją, o šis siunčia savo pacientą darbo medicinos gydytojo konsultacijai. Gydytojas apžiūri, apklausia ir įvertina žmogaus būklę. Jeigu jis mano, kad to priežastis gali būti darbe – išsiunčia pranešimą apie įtariamą profesinę ligą darbo inspekcijai“, - pasakojo R. Zubkevičiūtė.

Kaip toliau dėsto inspektorė, žmogus darbo inspekcijai pateikia savo darbo aprašymą. Jame jis smulkiai aprašo ką veikė, kuo dirbo, kada dirbo. Tada inspektorius kreipiasi į įmones, jeigu tokios išlikę, ir paprašo duomenų apie profesinės rizikos vertinimą. Surenkama maksimaliai informacijos, kokios buvo to žmogaus darbo sąlygos ir žmogus grįžta pas darbo medicinos gydytoją. Daktaras pasitikrina ar tos darbo sąlygos atitinka jo įtartą diagnozę ir jeigu taip, tada formina profesinę ligą.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu sveikatos sutrikimas turi liekamuosius reiškinius, atsiranda koks tai neįgalumas, priklausomai nuo laipsnio jis gauna SODROS išmoką. Jeigu neįgalumas nėra didelis, yra sumokama vienkartinė išmoka, o jeigu neįgalumas sunkesnis, nustatomos periodinės išmokos“, - teigė R. Zubkevičiūtė.

Profesinių ligų valstybės registro duomenimis, per 2014 metus užregistruotos 474 profesinės ligos 278 asmenims. 2014 m. vyrams nustatytos 356 (75 proc.), moterims - 103 (25 proc.) profesinės ligos.

„Per metus besikreipiančių būna apie 300 asmenų ir tiems žmonėms nustatoma virš 400 ligų. Ligų yra daugiau negu žmonių, kuriomis jie susirgo. Kitaip tariant, vienam žmogui nustatomos kelios ligos“, - tikino R. Zubkevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2014 m. jungiamojo audinio ir skeleto-raumenų sistemos ligos sudarė 58,6 proc., ausų ligos – 18,6 proc., nervų sistemos ligos – 16,2 proc.

2014 metais daugiausia profesinių ligų nustatyta Telšių apskrityje – 195,3 profesinių ligų 100 tūkst. dirbančiųjų (81), Marijampolės apskrityje – 98,5 (36), Tauragės apskrityje – 77,5 (18), Alytaus apskrityje - 76,6 (30).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų