REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors iki rugsėjo pirmosios liko kiek mažiau nei mėnuo – mamos puikiai žino, kad rugpjūčio pradžia yra puikus metas be streso susiruošti į mokyklą. Tad nuo ko reikėtų pradėti, į ką atkreipti dėmesį ir kaip nesuklysti renkantis mokyklinį kraitį?

Nors iki rugsėjo pirmosios liko kiek mažiau nei mėnuo – mamos puikiai žino, kad rugpjūčio pradžia yra puikus metas be streso susiruošti į mokyklą. Tad nuo ko reikėtų pradėti, į ką atkreipti dėmesį ir kaip nesuklysti renkantis mokyklinį kraitį?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistai pataria dar prieš keliaujant į parduotuvę susidaryti būtiniausių priemonių sąrašą. Skirkite tam laiko ir būtinai į patį procesą įtraukite būsimąjį mokinį. Labai svarbu, kad ir pats vaikas dalyvautų pasiruošimo procese – tokiu būdu ne tik skatinamas vaiko savarankiškumas, bet ir lengviau priprantama prie naujos dienotvarkės. Priprasti prie naujos rutinos vaikams labai padeda namuose matomoje vietoje pakabintas pamokų tvarkaraštis.

REKLAMA

Ne paslaptis, kad svarbiausia pradėti nuo pagrindinės ir kasdienės vaiko pakeleivės – kuprinės. Būsimų pradinukų akį labiausiai traukia spalvingosios kuprinės, puoštos mėgstamo animacinio filmo herojaus atvaizdu. Tačiau to tikrai negana, kad jūsų vaikas žygiuotų į mokyklą su džiaugsmu.

„Pagrindinis patarimas tėvams, renkantiems kuprinę – būtinai atsiveskite savo atžalą kartu. Tik jūsų vaikui pritaikyta kuprinė nesukels sveikatos problemų ateityje. Tad svarbu matuoti ne tik batus, bet ir kuprinę“, –tėvams pataria ne vienus metus mokyklinėmis priemonėmis prekiaujančio tinklo „Officeday“ mažmenos vadovė Svetlana Lomotienė.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojai atkreipia dėmesį, kad tuščia kuprinė turi sverti ne daugiau kaip 10 proc. moksleivio svorio. Pradinukų kuprinė turi sverti ne daugiau kaip 700 g, vyresniųjų klasių moksleivio – ne daugiau nei 1 kg.

„Svarbu, kad kuprinė būtų ergonomiška ir atitiktų nugaros linkius, petnešos turi laikytis stabiliai ir neslidinėti. Patariame atkreipti dėmesį ir į tai, ar kurpinė pagaminta iš patikimų medžiagų, nenaudojami toksiški dažai. Vaiko saugumui svarbu ir tai, ar kuprinė turi atšvaitus, kurie užtikrina jo matomumą ir tamsiu paros metu“, – pabrėžia S. Lomotienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad ir kokios būtų talpios kuprinės – patariama turėti atskirą maišelį sportinei aprangai bei avalynei, kurį vaikai galėtų palikti klasėje: „Tokiu būdu mažieji ne tik nesinešios su savimi papildomo svorio, bet bus išlaikyti higienos reikalavimai. Juk sportbačiams ir priešpiečių sumuštiniams tikrai ne vieta vienoje kuprinėje“, – primena S. Lomotienė.

Į svarbiausių sąrašą taip pat patenka penalas, įvairūs sąsiuviniai, patogus plunksnakotis, rašalo kapsulės, paprasti bei spalvoti pieštukai, flomasteriai, drožtukas, aplankai sąsiuviniams bei knygoms, spalvotas popierius bei piešimo sąsiuviniai.

REKLAMA

Vaikai darželyje pripranta dažnai užkandžiauti. Jiems dar sunku kelias valandas išbūti ramiai ir sukoncentruoti dėmesį. Todėl labai svarbu, kad vaikai su savimi turėtų ne tik mokyklinių priemonių, bet ir pakankamai užkandžių bei gertuvę.

Žinoma, tai pradinis sąrašas, kurį laikui bėgant papildo guašas, akvarelė, žirklės, liniuotė, plastilinas, trintukas ir kitos priemonės. Todėl specialistai pataria pasitarti su pradinių klasių pedagogais, nepalikti pasiruošimo paskutinei rugpjūčio savaitei ir įsigyti būtiniausias priemones kartu su būsimu mokiniu.

Ir pabaigai maža gudrybė. Pradinukas pirmomis dienomis jaučia diskomfortą, nes nauja ir nepažįstama aplinka kelia nemažą stresą. Todėl dažnai net pradinių klasių mokytojai pataria mamoms galvoti ne tik apie būtinų priemonių sąrašą, bet ir apie tai, kas vaiką nuramintų: „Net mūsų pradinių klasių mokytoja dažnai vaikų kurpinėse aptikdavo vaikų mėgstamus žaislus, o ne sąsiuvinius“, – paslaptį atskleidžia S. Lomotienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų