REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Gelbėtojai nukėlė Kirgizijos Tian Šanio kalnuose per griūtį žuvusios keliautojos palaikus, juos artimiausiu metu žadama pargabenti į Lietuvą, pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM).

REKLAMA
REKLAMA

 

Lietuvos ambasados Astanoje ir generalinio konsulato Almatoje duomenimis, vykdant gelbėjimo operaciją, Tian Šanio kalnuose žuvusios Lietuvos pilietės kūnas sraigtasparniu nukeltas nuo kalno.

REKLAMA

„Iš kompetentingų Kirgizijos institucijų gavę atitinkamus dokumentus, Lietuvos diplomatai Kazachstane išduos leidimą mirusiosios palaikus parvežti į Lietuvą“, - nurodė URM.

Taip pat pranešama, kad kiti alpinistai jau turi bilietus į Lietuvą ir artimiausiu metu išvyks iš šalies sostinės Biškeko.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius penktadienį telefonu susisiekė su Lietuvos garbės konsulu Kirgizijoje Stanislovu Vidugiriu ir padėkojo jam už pagalbą gelbstint lietuvius. Garbės konsulas artimiausiu metu susitiks su lietuvių alpinistų grupe.

REKLAMA
REKLAMA

Nelaimė Kirgizijoje, Tian Šanio kalnuose, trečiadienio naktį įvyko dėl blogo oro ir akmenų griūties.

Pasak draudimo įmonės „PZU Lietuva“ atstovų, dar viena keliautoja per įvykį buvo nesunkiai sužeista, likę grupės dalyviai yra sveiki. Iš viso bendrovė yra apdraudusi 20 keliautojų į Kirgiziją, jie į kalnus išėjo pasidalinę į grupes.

Rusijos naujienų agentūros penktadienį pranešė, kad dalies lietuvių kalnuose dar ieško Kirgizijos gelbėtojai, su alpinistais esą nepavyksta susisiekti. Tuo metu Lietuvos atstovai neigia, kad kokie nors keliautojai iš Lietuvos būtų dingę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„PZU Lietuva“ atstovė Jovita Aukštuolytė-Minderienė BNS patikino, kad kita 12 žmonių grupė susisiekė iškart po nelaimės bei pranešė esantys gyvi ir sveiki.

„Visi yra sveiki, jiems nieko nenutiko, jokių pranešimų negavome. Būtumėme gavę - kai ištiko nelaimė, ana grupė paskambino iškart, kai tik galėjo“, - sakė ji.

Vis dėlto draudimo bendrovė neturi tikslesnės informacijos, kur yra likę keliautojai, tačiau, anot J.Aukštuolystės-Minderienės, jų draudimo polisai išduoti tam pačiam laikui, kaip ir nukentėjusiosios grupės, tad į Lietuvą jie turėtų grįžti panašiu ar net tuo pačiu metu.

REKLAMA

Užsienio reikalų ministerija taip pat tvirtina neturinti informacijos apie dingusius lietuvius.

Kaip BNS informavo Lietuvos garbės konsulas Kirgizijoje Stanislovas Vidugiris, griūtį patyrusi keliautojų grupė, kurioje yra keturios moterys ir trys vyrai, šiuo metu yra netoli Biškeko, Karakole, į kurį parskraidintas žuvusios merginos kūnas ir kur grupė apklausiama apie nelaimę.

„Du kartus sraigtasparnis kilo - gal prieš pusantros valandos parskraidino kūną į Karakolo miestą pietų krante. Šiuo metu vyksta procedūros - milicija užrašo parodymus ir panašiai. Kai tik jos bus baigtos, bus išgabentas į Biškeką“, - BNS sakė garbės konsulas.

REKLAMA

Anot jo, nuo akmenų griūties nukentėjo tik ši lietuvių grupė, nors tokios nelaimės Tian Šanio kalnuose „nutinka gana dažnai“.

Konsulo žiniomis, lietuvius nelaimė ištiko 4,5 kilometro aukštyje - akmenų griūtis žuvusią merginą užklupo palapinėje, antroji mergina buvo išėjusi iš palapinės ir nukentėjo nesunkiai. Po nelaimės lietuvių grupė, anot konsulo, nuėjo apie 50 kilometrų iki vietos, kur juos galėjo pasiekti gelbėtojai. Jis nurodė, kad į pagalbą lietuviams vyko ne tik Nepaprastųjų situacijų ministerijos siųsti asmenys, bet ir vietos gelbėtojai iš Karakolo, savanoriai iš Maskvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai nutinka kasmet - žūsta ir kanadiečiai, ir lenkai, ir kiti. Nes kalnai yra neprognozuojami. Šiuo metu yra labai karšta vasara, tirpsta sniegynai, daug vandens“, - pasakojo S.Vidugiris.

Jo žiniomis, keliautojų grupė į Lietuvą turėtų grįžti per Stambulą rugpjūčio 2 dieną, lėktuvas Vilniuje turėtų leistis apie 16 valandą.

Jis taip pat apgailestavo, kad keliautojai paprastai nepraneša apie savo buvimą kalnuose nei Kirgizijos institucijoms, nei savo šalių diplomatinėms atstovybėms, todėl neretai ištikus nelaimei būna sudėtinga su jais susisiekti.

Kaip teigiama, lietuviai į kalnus vyko su keliautojų klubu „Vedlys“.

Šią vasarą Norvegijos kalnuose žuvo praktiką atlikusi studentė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų