REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Syrym Shalabayev nuotr. Broniaus Jablonsko

Teismas leido suimti kazachą, įtariamą prisidėjus prie milijardų dolerių vagystės iš Kazachstano banko. Įtariamojo žmona sako, kad jos vyras persekiojamas dėl politinių motyvų, ir tikina, kad gimtinėje vyro laukia mirtis.

12

Teismas leido suimti kazachą, įtariamą prisidėjus prie milijardų dolerių vagystės iš Kazachstano banko. Įtariamojo žmona sako, kad jos vyras persekiojamas dėl politinių motyvų, ir tikina, kad gimtinėje vyro laukia mirtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į Vilniaus teismą vedamas 46-erių metų Syrymas Shalabayevas kartu su savo svainiu Kazachstane veikusio BTA banko valdybos pirmininku Mukhtaru Ablyazovu įtariamas pasisavinęs ir išvaistęs milijardus dolerių bei turto ne tik Kazachstane, bet ir Rusijoje, ir Ukrainoje. Prieš šešerius metus bankas tapo nemokus – bankrutavo padaręs 12 milijardų dolerių skolų. S. Shalabayevas buvo sulaikytas Vilniuje antradienį vakare Kazachstano prašymu. Įtariamojo žmona sako, kad jos vyras persekiojamas dėl politinių motyvų, esą jis tapo prezidento Nursultano Nazarbajevo priešu.

REKLAMA

„Jis daugiau kaip 23 metai valdžioje. Diktatorius, su visais neįtinkančiais susidoroja. Pas mus net nėra nepriklausomos žiniasklaidos. Televizija ir laikraščiai pavaldūs Nazarbajevo režimui. Buvo žiniasklaida, tačiau redakcijos uždarytos, žmonės kalėjimuose, juos kankina“, – sako Aigul Shalabayeva.

Įtariamojo advokatas sako, kad jo ginamasis legaliai atvyko į Lietuvą ir paprašė politinio prieglobsčio. Užsieniečių registracijos centre gyvenęs Kazachstano pilietis gegužę gavo laikiną prieglobstį ir lankė savo tėvą Vilniuje. S. Shalabayevas esą nebuvo ieškomas. Tačiau viskas pasikeitė, kai Kazachstano valdžia sužinojo, kad S. Shalabayevas yra Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA

„Jo sesuo Alma yra jo pagrindinio opozicijos lyderio žmona, turbūt tuo viskas ir pasakyta, ir Kazachstano režimas juos persekioja visoje Europoje“, – sako advokatas Laimonas Judickas.

S. Shalabayevas įtariamas vien tik Ukrainoje pasisavinęs 300 milijonų dolerių, tačiau, anot advokato, ten jo ginamasis yra buvęs tik kai tarnavo sovietinėje armijoje. Kazachstanietis visiškai neigia grobstęs pinigus. Anot advokato, baudžiamoji byla Kazachstane iškelta tik liepos 22-ą dieną. Praėjus vos savaitei buvo atsiųstas prašymas jo ginamąjį sulaikyti ir net nurodytas adresas, kur jo ieškoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mano kliento pozicija ta, kad jis niekada tame banke nedirbo, tai yra visiškai politinis susidorojimas, visą jo giminę persekioja, ir jo giminei – daugeliui Europoje suteiktas politinio prieglobsčio statusas“, – sako L. Judickas.

Prieš porą metų S. Shalabayevą nuteisė Didžiosios Britanijos teismas kalėti pusantrų metų, dar anksčiau britai įšaldė du šimtus milijonų svarų jo pinigų. Dėl sukčiavimo ir už melagingus parodymus buvo nuteistas ir jo svainis. Abudu iš Didžiosios Britanijos pabėgo. M. Ablyazovas sulaikytas Prancūzijoje ir greičiausiai bus perduotas Kazachstanui. Vilniuje sulaikytą S. Shalabayevą teismas nusprendė suimti trims mėnesiams.

„Šiuo metu išsprendžiama tik kardomoji priemonė, kokia turi būti paskirta, o po to jau spręsis dėl išdavimo Kazachstano respublikos teisėsaugai“, – sako prokuroras Redas Savickas.

Ar išduoti S. Shalabayevą Kazachstanui, spręs Vilniaus apygardos teismas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų