REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po kraupios nelaimės Kinijoje, kai važiuodama prekybos centre eskalatoriumi atsivėrus grindims tiesiai į mechanizmą nugarmėjo moteris, eskalatorių gamintojai atsiprašinėja. Tačiau ar saugūs mes, Lietuvoje važiuojantys eskalatoriais?

Po kraupios nelaimės Kinijoje, kai važiuodama prekybos centre eskalatoriumi atsivėrus grindims tiesiai į mechanizmą nugarmėjo moteris, eskalatorių gamintojai atsiprašinėja. Tačiau ar saugūs mes, Lietuvoje važiuojantys eskalatoriais?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šie vaizdai turbūt sukrėtė ne vieną juos mačiusių. Štai taip Kinijoje sekmadienio rytą prekybos centre eskalatoriumi važiuojančią moterį įtraukia mechanizmas. Moteris dar spėja nustumti ir taip išgelbėti savo sūnelį, tačiau jai padėti aplinkiniai nespėja. Mažylis bejėgiškai stebi, kaip mechanizmas įtraukia mamą.

REKLAMA

Po šio incidento eskalatorių gamintojai puolė atsiprašinėti. Tačiau patikino, kad jų gaminami mechanizmai atitinka visus saugumo reikalavimus.

„Šiuo metu veikia 4648  tokie patys eskalatoriai. Tačiau tai pirmas kartas, kai nutiko tokia nelaimė“, - aiškina „Suzhou Seloon Elevator Co” vyriausiasis inžinierius Zhangas Jianzhongas

Teigiama, kad nelaimė įvyko, nes atsilaisvino eskalatoriaus plokštė. Ir veikiantis jo mechanizmas sutraiškė moterį.   Panašiai veikiančių eskalatorių yra ir Lietuvoje. Žinoma, tokių nelaimių nepasitaikė, tačiau kiek jie yra saugūs?

REKLAMA
REKLAMA

Tikriausiai ne vienas nuo vaikystės baiminamės panašių eskalatorių. Tarkim, kas bus, jeigu batų raištelis atsiriš ir jį pagaus, o jeigu batas pats užklius arba mažas vaikas pirštuką įkiš. Su vaikais neeksperimentuosim, tačiau pasižiūrėkim, kas bus, jeigu batų raištelis atsiriš, ir kaip eskalatorius elgsis.

Matome, kad raištelis niekur neįkliūna ir yra nustumiamas. Tuo tarpu žmonės apie eskalatorių saugumą ir galimus nelaimingus atsitikimus turi įvairias nuomones.

Vieni vertina, kad tokia nelaimė galėjo nutikti tik pas kinus, esą Lietuvoje visi eskalatoriai yra saugūs, kiti tiesiog tokias baimes veja šalin.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ar išties visad galime eskalatoriais pasitikėti? Dažniausiai su jais susiduriame prekybos centruose. Nuo sovietų laikų eskalatoriai sukasi sostinės universalinėje parduotuvėje.

„Mes dirbdami 40 metų, kadangi pirmieji buvom, kurie įsirengė eskalatorių, ir visa Lietuva apie tai žino, aš esu tikra, kad jie – visiškai techniškai tvarkingi“, - pasakoja VCUP generalinė direktorė Ona Nevinskienė.

„Vakarų Europoje yra kitokie reikalavimai, matyti, kad ten greičiausiai ir kiniečių gamybos tas eskalatorius, pas mus tiesiog kitokia konstrukcija“, - teigia Prekybos centro „Ozas“ direktorė Inga Navickaitė.

REKLAMA

Pasak prekybos centrų, jų eskalatorius profesionalios įmonės tikrina kiekvieną mėnesį, o kartą metuose atliekamas nuodugnus patikrinimas.

„Yra vadinamos šukos, kurios, pajutusios, kad tarp jų yra kažkoks svetimkūnis, jos keliasi ir tada eskalatorius automatiškai sustoja. Taip pat prie kiekvieno eskalatoriaus yra „stop" mygtukas, kuo dažnai naudojasi vaikai, jie mėgsta sustabdyt“, - sako I. Navickaitė.

Tačiau prekybos centrai pripažįsta turintys problemų su eskalatoriais – kaip tik dėl pačių žmonių abejingumo. Esą neretai tėvai nė nekreipia dėmesio, ką kildami eskalatoriumi veikia vaikai. Kurie taikosi ir pirštą kur įkišti ar  žaidžia ant eskalatorių gaudynių. 

REKLAMA

„Tenka sulaikyti mamas su vaikais, kurios jų neprižiūri. Vaikai patys bėga priešais eskalatorių, kiša pirščiukus tuo metu, kada mamos užsiėmusios savo reikalais“, - nemalonius incidentus prisimena O. Nevinskienė.

Nepaisydami saugumo žmonės lipa ant eskalatorių ir su vežimėliais, nors tai draudžiama. Tiek veždami vaikus, tiek prekes, nors ir žinodami, kad tam yra liftai, ir nė nepaisydami, kad vežimaitį kelti eskalatoriumi nesaugu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų