REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Lietuvos vaikinų iki 16 metų krepšinio rinktinė ( nuotr. LKF)
6

Rugpjūčio 6 – 16 dienomis Kaune vyks Europos vaikinų iki 16 metų čempionatas, kuriame susigrąžinti prarastą šlovę mėgins ir trenerio Gedimino Petrausko vedami lietuviai. „Kol kas sunku vertinti, kiek esame pajėgūs, viskas bus matyti prasidėjus turnyrui“, - tv3.lt pasakojo paskutinius pasirengimo štrichus dėliojantis strategas.

REKLAMA
REKLAMA

Vienintelį kartą Lietuvos šešiolikmečiai Europoje triumfavo 2008 metais, kai į auksą mūsų šalies rinktinę vedė Jonas Valančiūnas. 2009 ir 2010 metais lietuviai iškovojo sidabro medalius, tačiau vėliau nė vienai kartai nepavyko užkopti ant prizininkų pakylos.

REKLAMA

„Tyliai dirbame, ruošiamės. Nenorime nei skambių frazių, nei kažko. Darysime viską, kad pasirodytume kuo geriau“, - teigė Lietuvos vaikinų iki 16 metų rinktinės treneris G. Petrauskas.

– Kiek sklandus ar nesklandus buvo pasirengimas Europos čempionatui? - paklausiau G. Petrauską.

– Turime dar kelias dienas laiko. Dar esame pasiruošimo etape, bet federacija sudarė visas sąlygas. Buvome stipriame turnyre Prancūzijoje, žaidėme Baltijos taurėje.

REKLAMA
REKLAMA

– Kaip vertinate komandos pajėgumą?

– Norime ir matome rinktinę kaip lygiavertę komandą. Neturime vieno išreikšto lyderio. Norime, kad mūsų stiprioji pusė būtų komandinis žaidimas. Norime komandinio darbo tiek puolant, tiek ginantis. Sunku lyginti su kitomis komandomis. Tai pasirengimo etapas. Pralaimėjome estams, bet nugalėjome prancūzus ir serbus. Dar anksti spręsti apie rinktinės pajėgumą. Visos komandos atskleis savo kozirius tik per čempionatą.

– Ar turite komandoje lyderį ar lyderių grupę?

– Stengiamės įskiepyti vaikinams, kad esame vieninga komanda ir norint nuveikti kažką naudinga, reikia veikti kaip komanda. Vieną ar du žmones sustabdyti galima lengviau nei visą komandą, kai nežinai, kas tą dieną gali geriau sužaisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Tarp jūsų auklėtinių yra itin talentingas penkiolikmetis 200 cm ūgio Tomas Balčiūnas, kurį prisiviliojo Madrido „Real“ krepšinio akademija...

– Jis metais jaunesnis ir jam sunkiau net tokie paprasti dalykai kaip aikštės gynyba, kuri jų amžiaus grupei dar neleidžiama. Jam tai naujiena. Nenoriu išskirti, dirba gerai. Pretenzijų neturime. Nenorime kažko aukštinti ar kažko nustumti. Visi žaidėjai turi suprasti, kad už Lietuvą žaidžia komanda.

– Ar rinktinėje žaidžiantis Danielius Lavrinovičius turi kažką bendro su garsiaisiais broliais Lavrinovičiais?

REKLAMA

– Ne. Danielius neturi nieko bendro. Pavardė skiriasi. Brolių pavardė Lavrinovič, o šio vaikinuko – Lavrinovičius. Aišku, sutapimas yra ir tikimės, kad išaugs dar vienas geras krepšininkas.

– Gal galite pasakyti, kas laikomi būsimojo turnyro favoritais?

– Nežinau. Šešiolikos metų turnyras. Nėra pagal ką spręsti. Kai draugiškuose turnyruose žaidi yra viena, o pernai niekur nedalyvauta. Visos komandos naujos, negaliu sakyti, kad slepiama, bet sunku gauti vaizdo medžiagos. Visas lygis pasimatys čempionato metu. Girdėjome gerus atgarsius apie Ispanijos rinktinę, pirmą mūsų varžovą. Jie būtų priskiriami prie favoritų iš to, ką girdėjau.

REKLAMA

– Tačiau tradiciškai veikiausiai stiprios bus krepšinio tradicijas puoselėjančios nacionalinės ekipos?

– Neabejoju, kad serbai, prancūzai, italai, graikai, ispanai. Tos komandos, kurios dominuoja visose amžiaus grupėse. Tai nereiškia, kad Suomijos ar Anglijos rinktinės bus visa galva prastesnės. Manau, kad laukia įdomus čempionatas. Šioje amžiaus grupėje didelį vaidmenį vaidina psichologija, vaikinų reakcija į aplinką, įtampą. Slidus reikalas. Gal esi talentas, bet tai nereiškia, kad laimėsi rungtynes. Daug lemia, kaip susitvarkysi su psichologija ir emocijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kalbama, kad lietuvių bendraamžiai iš Europos pietinių valstybių anksčiau subręsta. Ar tai pastebėjote ir kaip tai paveiks žaidimą?

– Pajutome. Žaidėme su serbais, prancūzais. Jie visa galva aukštesni, tvirtesni fiziškai, lenkia atletizmu. Tai duoda pranašumą, bet tuo pačiu gali būti ir minusas, jei nemoki to išnaudoti. Reikia prieš kiekvieną komandą rasti savų pliusų ir juos išnaudoti.

– Lietuviams veikiausiai privalumas bus namų sienos?

– Dvi medalio pusės. Galime ruoštis ir mėginti postringauti į vieną ar kitą pusę, bet manau, kad rugpjūčio 6 dieną rungtynėse su ispanais viskas pasimatys, ar padės mums namų aikštė.

REKLAMA

– Lietuviai B grupėje žais su ispanais, graikais ir Izraelio rinktinėmis. Ar ši grupė jūsų akimis stipriausia?

– Kiekvienoje grupėje yra dvi ar trys stipresnės komandos. Visos grupės apylygės. Nenorėčiau sakyti, kad mums su burtais labai nepasisekė ar pasisekė. Šioje amžiaus grupėje daug lemia psichologija. Jei žaisi su kokia komanda ir galvosi, kad ji – ne krepšinio šalis, gali būti klaida.

– Ar dažnai reikia jaunimą įkvėpti pateikiant kaip pavyzdį Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę?

– Motyvacijos jiems netrūksta. Jie supranta, kad atstovauja šaliai. Jiems tai – pirmas šansas. Jie nori to griebtis. Pats dirbu su vyrų komanda, bandome papasakoti ir priartinti juos prie to žaidimo. Neturiu nusiskundimų dėl darbo etikos ar kitų dalykų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų