REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prisiimant ilgalaikius įsipareigojimus, dažniausiai tai būna būsto paskola, reikia įvertinti ar sugebėsiu gražinti skolą. Reikia įvertinti ar galėsiu mokėti įmokas ateinančius gal net 30 metų, būtent toks terminas populiarus tarp jaunų ką tik pradėjusių uždirbti šeimų, kurios optimistiškai žvelgia į ateitį. Pirkti būstą pasinaudojant paskola yra normalu, tačiau šiuo metu aktualu (labiau nei bet kada anksčiau) įvertinti galimus palūkanų pasikeitimus.

Prisiimant ilgalaikius įsipareigojimus, dažniausiai tai būna būsto paskola, reikia įvertinti ar sugebėsiu gražinti skolą. Reikia įvertinti ar galėsiu mokėti įmokas ateinančius gal net 30 metų, būtent toks terminas populiarus tarp jaunų ką tik pradėjusių uždirbti šeimų, kurios optimistiškai žvelgia į ateitį. Pirkti būstą pasinaudojant paskola yra normalu, tačiau šiuo metu aktualu (labiau nei bet kada anksčiau) įvertinti galimus palūkanų pasikeitimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Imi paskolą būstui – pagalvok du kartu ar išmokėsi?

Palūkanos už paskolas susideda iš dviejų dalių – tai pastovioji banko marža ir kintanti tarpbankinė palūkanų norma. Pastovioji dalis nesikeičia visą paskolos sutarties laikotarpį, tad ši dalis negali nustebinti nei teigiama nei neigiama prasme. Tuo pat metu kintama palūkanų dalis paskutinius metus stebina teigiama prasme, nes stipriai susitraukė – tapo nuline ar netgi neigiama.

REKLAMA

Tarpbankinė palūkanų norma priklauso nuo to, kokios politikos iš centrinių bankų tikisi bankai. Centrinis bankas reaguodamas į ekonomikos sveikumą siekia paskatinti verslo apsisukimus arba jam įsisiūbavus pristabdyti optimizmą. Tai daroma keičiant bazinę palūkanų normą, kuri turi tiesioginę įtaką tarpbankinei palūkanų normai ir mūsų paskoloms. Nuo paskutinės finansų krizės centriniai bankai siekė skatinti verslą ir ekonomikos optimizmą, todėl nuosekliai mažino palūkanų normą, dėl to euro tarpbankinė palūkanų norma EURIBOR populiariausio tarp paskolų 6 mėnesių termino šiandien tesudaro 0,048 proc. arba praktiškai apskritą nulį.

REKLAMA
REKLAMA

Jei kils palūkanos JAV, kils ir Lietuvoje

Tokia situacija nesitęs amžinai, nes ekonomikos pasauliniu masteliu pradėjo stotis ant kojų ir jau greitu laiku centriniai bankai pradės priešingą skatinimui politiką – stabdys verslų ir vartotojų optimizmą, kad nebūtų išpūsti finansiniai burbulai.

Kada palūkanos bus keliamos? Tokį klausimą kiekvieną mėnesį užduoda investuotojai klausydami JAV centrinio banko pranešimų apie sprendimus šiuo klausimu. Kodėl svarbi JAV? Ji svarbi dėl to, kad didžiausia pasaulio ekonomika pirmoji pradėjo augti ir išlipo iš paskutinės krizės. JAV nedarbas priartėjo prie 5 proc., o tai reiškia, kad visi kas nori realiai turi darbą. Tai reiškia kad amerikiečiai vėl išlaidauja ir vėl skolinasi, o tai reiškia, kad ši šalis, tikriausiai, pirmoji ryšis didinti bazines palūkanų normas ir skolos doleriais pradės brangti. Vėliau žengus šį žingsnį, panašių veiksmų imsis ir Britanijos centrinis bankas bei galiausiai Europa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mums svarbiausia Europa ir euras nes būtent tokia valiuta skolinamasi Lietuvoje. Euro palūkanų augimo nesitikima iki 2016 metų pabaigos, nes Europos centrinis bankas vis dar skatins europines ekonomikas, tačiau vėliau tikėtinas augimas. Jei pamatysime JAV palūkanų augimas, tai turėtų būti perspėjimas, kad po kokių metų matysime tą patį ir Europoje.

Kaip palūkanos išaugins paskolas

Taigi, kaip tai gali paveikti paskolas. Šiandien kintama palūkanų dalis yra nulinėje atžymoje, tačiau praeityje EURIBOR lygis siekė 5 proc. ir šiek tiek daugiau – tai buvo du kartus 2001 ir 2008 metais, kai buvo pasiektas ekonominio augimo pikai. Ar gali šis rodiklis pakilti iki šios atžymos dar kartą? – vienareikšmiškai taip ir tokia rizika yra pakankamai didelė per artimiausius 3 – 5 metus. Tam kad pamatytume tokius pokyčius, reikia spartesnio ekonominio augimo ir užimtumo didėjimo bei augančios infliacijos, visi šie veiksniai artėja.

REKLAMA

Grįžkime prie būsto paskolų. Taigi imant būsto paskolą dabar labai patrauklu, nes už beveik nulines tarpbankines palūkanas plius banko marža ~ 1,5 proc., realiai mes galime susidaryti iliuziją, kad bankas duoda nemokamus pinigus. Ir čia slypi didžiausia rizika su „rožiniais akiniais“ papulti į siaubo filmą.

Tarkime šiandien būstui skolinamės apie 150 tūkst. eurų, tai mėnesio įmoka bus grubiai apie 600 eurų mokant lygiomis dalimis ateinančius 30 metų. Jei mes pasiduosime optimistiniam situacijos vertinimui, tai tokiai paskolai mes galime išnaudoti 40 proc. savo šeimos pajamų. Tačiau po kelių metų palūkanų formulė gali pasikeisti iš 0+1,5 proc. net į 5+1,5 proc. ir įvykus tokiam pokyčiui mūsų mėnesio įmoka padidės iki maždaug 1200 eurų per mėnesį. Jei mes maksimaliai naudojomės paskolos galimybės tai nauji mokėjimai gali padidėti iki 80 proc. mūsų šeimos pajamų, o tai reiškia garantuotą žlugimą. Dar reikėtų įvertinti riziką dėl darbo netekimo ir situacija nebeatrodo tokia rožinė kaip anksčiau.

REKLAMA

Žinoma, čia pateikiama grubus situacijos modeliavimas, tačiau aiškiai įvardija rizikos atvejus, kurie gali tapti aktualūs, tad skolinantis trisdešimčiai metų reikėtų pabandyti pažvelgti bent kelis metus į priekį, nes situacija keisis labai stipriai ir tai žino jau visas investuotojų pasaulis.

Kaip neįkliūti į aukštų palūkanų spąstus

Tam kad netektų kraustytis iš svajonių būsto reikėtų vadovautis keliomis paprastomis taisyklėmis – trupinti paskolos terminą, taip trumpinant riziką netikėtumams, tačiau jei skolinamės ilgam, tada reiktų persvarstyti paskolos dydį taip kad mėnesinė įmoka šiandien sudarytų 10 – 15, maksimaliai 20 proc. šeimos pajamų, turint mintyje, kad šis procentas gali padvigubėti. Taip pat reikia atkreipti dėmesį į tai, kad fiksuotos pal9kanos šiuo laiko momentu irgi ne daug ką pagelbės, nes dažniausiai siūlomas fiksavimo laikotarpis yra 5 metai, o rizika susidurti su aukštomis palūkanomis yra šio termino pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi palūkanų situacija įdomi ir verčianti pagalvoti daugiau nei anksčiau, nes ateityje gali būti nebe taip lengva mokėti įmokas. Ši situacija taip pat sako, kad net ir paprastos šeimos, kurios turi paskolas, turėtų dažniau pasižiūrėti žinias apie tai, kaip keičiasi palūkanos JAV ir tai bus tiesioginė nuoroda, kad jau po trumpo laiko panaši situacija bus ir Lietuvoje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų