REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip paskleisti žinią apie savo kuriamą produktą visuomenei? Kaip išreklamuoti jį visame pasaulyje? Kaip pasiekti didelių kompanijų ar gamyklų vadovus ir jiems pristatyti savo verslo idėjas? Tokių dalykų jauni verslininkai teiravosi patyrusių verslo vilkų per vos penkių minučių trukmės speed dating pokalbius. Greituoju susitikimu (speed dating) paremtą renginį „Mentorystė – nauda ir naujos galimybės“, skirtą jauniems verslininkams bei savo verslą ketinantiems kurti žmonėms, Vilniuje praėjusį trečiadienį organizavo VšĮ „Versli Lietuva“. Renginio metu verslo naujokai galėjo ne tik greituoju būdu pabendrauti ir gauti patarimų iš vienuolikos teisės, finansų, reklamos, ryšių su visuomene bei kitų sričių įmones sėkmingai įkūrusių žmonių, jame taip pat buvo skaitomi pranešimai ir pristatytas VšĮ „Versli Lietuva“ sukurtas „Nacionalinis mentorių tinklas (NMT)“.

REKLAMA
REKLAMA

VšĮ „Versli Lietuva“ verslumo departamento direktorius Dovydas Varkulevičius teigė, kad idėją Lietuvoje kurti NMT įkvėpė kitų šalių patirtis. „Kompanijos „Virgin“ įkūrėjas yra sakęs – nebekurkite nieko naujo, bet patobulinkite tai, kas jau yra. Idėja įkurti NMT Lietuvoje kilo pamačius, kaip dirba kanadiečiai. Internete patalpintos NMT platformos tikslas – suteikti galimybę žmonėms iš bet kurio šalies kampelio pabendrauti su bet kuriame mieste gyvenančiais verslininkais ir gauti patarimą, o patiems mentoriams ši patirtis – įkvėpimo šaltinis“, - per renginį kalbėjo Dovydas Varkulevičius.

REKLAMA

D. Varkulevičius mentorystės patirtį prilygino sportui, teigdamas, kad nei vienas geras sportininkas neišaugo be trenerio. „Norėčiau, kad ir jūs į mentorystę žvelgtumėt kaip į gerą treniruotę. Linkiu, kad užsimezgęs kontaktas taptų ilgalaikiu“, – būsimiems ir esamiems verslininkams linkėjo D.Varkulevičius.

Kalbėdamas apie mentorystę „Verslios Lietuvos“ renginyje ūkio viceministras Marius Skarupskas rėmėsi patarle: „Pasakyk, ir aš pamiršiu, parodyk – prisiminsiu, padarykime kartu – išmoksiu“. Pasak jo, mentorių dalijimasis patirtimi – nėra naujas dalykas, tačiau norisi tikėti, kad VšĮ „Versli Lietuva“ iniciatyva ilgainiui taps ašimi, aplink kurią sukasi geriausi šalies mentoriai, padedantys žengti sėkmingus pirmuosius žingsnius versle.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak M.Skarupsko, sėkmė priklauso nuo dviejų aspektų – mentorių ir tų, kuriems tos pagalbos reikia. „Norėčiau, kad mentorystė taptų garbės veikla, o mentorių patarimo ieškantiems žmonėms linkiu būti žingeidiems, užsispyrusiems ir ambicingiems kuriant savo verslą. Tikiuosi, kad šis pirmasis renginys bus sėkminga pradžia to pasiekti“, – kalbėjo ūkio viceministras M.Skarupskas.

Verslininkas, investicinės bendrovės „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis renginyje apžvelgė, kaip bendraujant su mentoriumi per trumpiausią laiką gauti naudos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mentoryste užsiimu todėl, kad jaunystėje verslą pradėjau labai sunkiai. Man pažįstama, ką reiškia, kai nežinai, ką daryti toliau. Turiu skaudžios patirties, kuri įkvėpė dabar padėti kitiems, – kalbėjo A. Avulis. – Verslas – tai juodas darbas ir kova, siekiant padaryti geriau, pasiekti daugiau ir iš vykdomos veiklos gauti pliusų. Svarbiausias dalykas kreipiantis patarimo – kuo detaliau suformuluoti, ką norima sužinoti, ko išmokti ir paklausti savęs, kokio rezultato norima pasiekti išsprendus problemą“.

A. Avulis įvardijo keturis dažniausiai pasitaikančius klausimus, kuriais kreipiamasi į mentorių ir patarė, kaip juos spręsti:

REKLAMA

1) „Reikia pinigų“. Šiuo atveju, jei besikreipiantis yra jaunas žmogus, patartina pernelyg neprisirišti prie verslo ir nebijoti susirasti partnerio, su kuriuo būtų galima pasidalinti įmonės akcijomis. Jei tokia idėja neramina, nepamirškite, kad metams bėgant galima akcijas iš partnerio išsipirkti atgal.

2) „Trūksta pinigų“. Tokią problemą spręsti derėtų subalansuojant pinigų srautus. Tai nėra paprasta, bet tą padaryti galima sėkmingai. Be to, galima kreiptis į banką paskolos. Baimės jausmas, ypač – skolinantis pirmą kartą, tikrai neapleis, tačiau ilgainiui paimti paskolą darosi vis lengviau.

REKLAMA

3) „Trūksta klientų“. Tuomet verta gerai pagalvoti, ar siūloma paslauga yra tikrai reikalinga rinkoje.

4) „Problemos su verslo partneriu“. Būna, kad partneris – nesąžiningas arba nenorintis dirbti. Blogiausias problemų sprendimas – teismai, todėl A. Avulis pataria nesutarimus su partneriu išspręsti kaip įmanoma greičiau, o esant konfliktui – pralaimėti, priimti pamokas, kurios padėtų atsistojus ant kojų sėkmingai dirbti toliau.

A.Avulis įsitikinęs, kad verslininkai, padėdami vieni kitiems, galėtų atversti naują puslapį Lietuvos istorijoje, o verslą perkelti į kitą lygmenį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų