REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija trečiadienį vetavo Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliuciją, kurioje buvo numatyta įkurti specialų tribunolą teisti atsakingiesiems dėl Malaizijos lainerio numušimo virš Ukrainos.

Rusija trečiadienį vetavo Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliuciją, kurioje buvo numatyta įkurti specialų tribunolą teisti atsakingiesiems dėl Malaizijos lainerio numušimo virš Ukrainos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

11 iš 15 Saugumo Tarybos narių balsavo už rezoliuciją, kurios projektą parengė Australija, Belgija, Malaizija, Nyderlandai ir Ukrainai.

REKLAMA

Rusija pasinaudojo veto teise, o Angola, Kinija ir Venesuela susilaikė. Tarybos sesijos pradžioje praeitų metų liepos 17 dieną įvykusios tragedijos 298 aukos buvo pagerbtos tylos minute.

Rezoliuciją palaikė Didžioji Britanija, Prancūzija ir Jungtinės Valstijos, kaltinančios prorusiškus separatistus numušus oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvą „Boeing 777“ raketa „žemė–oras“ „Buk“, gauta iš Rusijos.

REKLAMA
REKLAMA

Maskva neigia esanti kaip nors susijusi ir kaltina Ukrainos kariuomenę. Trečiadienį Rusijos ambasadorius Vitalijus Čiurkinas pasakė ilgą kalbą, ginančią savo šalies poziciją, versdamas kaltę kitiems.

Pasak V.Čiurkino, Rusijos tyrėjams nebuvo suteiktos lygios galimybės dirbti lainerio sudužimo vietoje ir kritikavo potencialų baudžiamąjį procesą, kuris būtų vykdomas „uždarai“.

„Kokiu pagrindu gali būti užtikrintas tokio tyrimo nešališkumas?“ – V.Čiurkinas klausė savo kreipimesi į Saugumo Tarybą, smerkdamas „agresyvią ... propagandą žiniasklaidoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galingosios Vakarų šalys, taip pat Australija ir Nyderlandai, kurių piliečiai, kartu su keleiviais ir įgulos nariais iš Malaizijos, sudaro daugumą tos katastrofos aukų, smerkė Rusijos žingsnį.

Jos tvirtino, kad šis veto niekaip nenuslopins pastangų siekti tarptautinio teisingumo katastrofos kaltininkams.

„Tragiška, kad Rusija pasinaudojo jai patikėta privilegija ... tarptautinei taikai ir saugumui nuvilti“, – sakė JAV ambasadorė Samantha Power.

„Jungtinės Valstijos tvirtai įsitikinusios, kad tie, kas įvykdė šį neįsivaizduojamą nusikaltimą, negali likti neįvardyti ir nenubausti, – pridūrė ji. – Nebaudžiamumo negali būti ir nebus.“

REKLAMA

Kai buvo numuštas MH17 lėktuvas, žuvo 39 jame buvę australai, o Australijos užsienio reikalų ministrė Julie Bishop asmeniškai dalyvavo Saugumo Tarybos balsavime bei aštriai kritikavo Rusijos poziciją.

„Pasaulyje, kuriame daugėja smurtinių teroristų grupuočių ir kitų nevalstybinių veikėjų ... nesuvokiama, kas Saugumo Taryba dabar gali nusigręžti nuo patraukimo atsakomybėn tų, kurie numušė komercinį orlaivį“, – sakė ji.

„Šis veto tik papildo šiuos žiaurumus“, – pabrėžė J.Bishop.

Olandijos užsienio reikalų ministras Bertas Koendersas išreiškė „gilų, gilų nusivylimą“ ir sakė galvojantis apie aukų šeimas, kurios dėjo viltis, kad tribunolas bus įkurtas.

REKLAMA

Dauguma keleivių, skridusiu tuo lėktuvu iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, buvo olandai.

Laineris buvo numuštas virš separatistų kontroliuojamos teritorijos Ukrainos rytuose, kur tuo metu vyko įnirtingos kautynės tarp Kijevo ginkluotųjų pajėgų ir kovotojų.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas be užuolankų kaltino Rusijos poziciją. „Negali būti jokios kitos priežasties priešintis, nebent patys esate kaltininkai“, – sakė jis.

„Šis tribunolas turi nustatyti tiesą. Jeigu bijote tiesos, jūs aiškiai esate neteisingoje pusėje“, – pridūrė diplomatijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš balsavimą Malaizijos susisiekimo ministras kreipėsi į Saugumo Tarybą, prašydamas priimti rezoliuciją, ir sakė, kad tas tribunolas būtų tinkamiausias organas „užtikrinti teisingumą aukų šeimoms“.

„Visiems, keliaujantiems oru, kils didesnė grėsmė, jeigu kaltininkai nebus patraukti atsakomybėn“, – sakė ministras Liowas Tiongas Lai.

 Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų