REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasibaigus pirmam galvos skausmui, kas kur studijuos, nerimas kitas – o kur gyventi atvažiavus į didmiestį? Ypač sostinėje kainos gan didelės. Ir kasdien jos auga kaip ant mielių.

Pasibaigus pirmam galvos skausmui, kas kur studijuos, nerimas kitas – o kur gyventi atvažiavus į didmiestį? Ypač sostinėje kainos gan didelės. Ir kasdien jos auga kaip ant mielių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Besiruošiantys studijuoti jaunuoliai  tikisi, kad buto paieška bus lengviausias naujo gyvenimo etapas. Tačiau toli gražu taip nėra.

REKLAMA

Šią savaitę abiturientai skubėjo į aukštąsias mokyklas pasirašyti sutarčių. Socialinių mokslų kolegijoje besiruošiantis studijuoti vaikinas jau suskubo išsinuomoti ir butą, tačiau sako nesijaučiantis laimėjęs loterijoje.

„Nuomininkas iš karto paprašė depozito už dvejus mėnesius, kas dvi savaites vis užeidinėjo į butą, neleidžia jokių kompanijų – nieko, o mėnesio gale buvo iškvietęs viešąją policiją, nes buvo užėjęs draugas. Viskas vyksta Jeruzalėje, renovuotuose butuose“, - sako būsimas studentas.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu antrus metus studijuosianti Ugnė sako, kad  nors kartu su kambario drauge būsto nuomai nusprendė skirti 200 eurų, už tokią sumą padoraus varianto neranda.

„Šiemet galvojau pereiti į baraką, t. y., bendrabutį, bet kažkaip vis nerandu kur, nes dabar dar kol nepriimti nauji studentai – pirmakursiai, tai nėra vietų, o buto kol kas arba kainos labai didelės, arba tiesiog nėra tinkamų“, - sako studentė Ugnė.

Su būsto nuomos problemomis taip pat susiduria ir į Lietuvą atvykstantys užsienio studentai. Lietuvoje jau dvejus metus gyvenančiam afrikiečiui už nuomojamą būstą kartu su komunaliniais mokesčiais tenka mokėti beveik 400 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų universitete, tarptautiniai studentai atvyksta į Lietuvą gana vėlai, dėl to mums yra labai sunku susirasti butą, o ir kainos yra labai didelės palyginus su kitomis. Dėl to spalio mėnesį mes gauname butus su aukštomis kainomis ir tikrai ne geriausiose vietose“, - pasakoja „Erasmus“ studentas Samsonas.

Studentai, ieškodami naujos gyvenamosios vietos, pasakoja išbandantys viską, tačiau dažnai pamiršta, kad pagalbos galima kreiptis ne tik į nekilnojamojo turto agentus, bet ir į aukštųjų mokyklų vadovybę.

„Mes jiems padedame, rekomenduojame, kur jie galėtų apsigyventi, ir džiaugiamės iš tikrųjų, kad ši problema išsisprendžia. Daugelis apsigyvena kitų universitetų bendrabučiuose, dalis išsinuomoja butus, dalis jau mūsų esamų studentų ieško kambariokų, kurie jau gyvena Vilniuje“, - sako SMK direktorė Gabija Skučaitė.

REKLAMA

Vis dėlto studentai, kurie nori išsinuomoti būtą mažesnėmis kainomis, jomis turėtų domėtis žymiai anksčiau nei prasideda mokslo metai.

„Viena iš tendencijų – masinis kainų mažėjimas – prasideda gegužės antroje pusėje ir tęsiasi iki birželio pradžios. Birželio pirmą savaitę dar kainos yra mažokos, bet birželio antroje pusėje kainos pradeda po truputėlį kilti. Todėl, kad artėja datos, kada prasidės studijų sutarčių pasirašymas, studentai masiškai pradeda plūsti į didmiesčius ir tada kainos yra keliamos“, - teigia SMK studentų atstovybės viceprezidentas Mindaugas.

Butų nuoma šiuo metu yra kaip loterija. Studentai, norintys išsinuomoti būstą kuo pigiau, atrodo, praleido savo laimingą kamuoliuką, kurio dabar teks laukti keletą mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų