REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet stojantieji į aukštąsias mokyklas itin aktyvūs ir paskutinei akimirkai sutarčių sudarymo nepalieka. Išankstiniais Vilniaus universiteto duomenimis, per pirmąsias dienas buvo sudaryta 40 procentų sutarčių, Vilniaus Gedimino technikos universiteto duomenimis, – net apie 60 procentų sutarčių.

Šiemet stojantieji į aukštąsias mokyklas itin aktyvūs ir paskutinei akimirkai sutarčių sudarymo nepalieka. Išankstiniais Vilniaus universiteto duomenimis, per pirmąsias dienas buvo sudaryta 40 procentų sutarčių, Vilniaus Gedimino technikos universiteto duomenimis, – net apie 60 procentų sutarčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LAMA BPO duomenimis, iš prašymus pateikusių 33 198 asmenų studijuoti valstybės finansuojamose ir su studijų stipendijomis vietose pakviesti 14 516, į valstybės nefinansuojamas vietas – 12 443 stojantieji.

REKLAMA

Pasak Vilniaus universiteto Studijų proceso planavimo ir koordinavimo skyriaus vedėjo Artūras Šalčio, šių metų stojantieji ilgai nedelsė su sutarčių pasirašymu, nes jauni žmonės puikiai suvokia, jog studijos turės didelės įtakos jų gyvenimui ateityje. Kita priežastis, kodėl sutartys pasirašomos greičiau ir aktyviau, – galimybė sudaryti sutartį elektroniniu būdu.

„Pusė visų būsimųjų studentų sutartis sudarė elektroniniu būdu, prisijungę per elektroninę bankininkystę. Šis būdas puikus ir naudingas tuo, kad žmonės sutartis pasirašyti gali iš bet kurios pasaulio vietos ir jiems nereikia specialiai vykti į Vilnių. Sutarčių pasirašymo bumas buvo pirmąsias dienas – sutartis pasirašė 40 procentų stojančiųjų, tad jauni žmonės tikrai nepalieka visko paskutinei dienai“, - komentuoja Studijų proceso planavimo ir koordinavimo skyriaus vedėjas.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus Gedimino technikos universiteto Stojančiųjų priėmimo ir informavimo centro direktorė Valerija Bernotienė taip pat patvirtino, kad per pirmąsias dienas, išankstiniais duomenimis, buvo pasirašyta apie 60 procentų sutarčių.

„Daugiausia sutarčių buvo sudaryta per pirmąsias dienas, ypač aktyvūs buvo tie, kurie įstojo į valstybės finansuojamas vietas. O tie, kurie pakviesti nefinansuojamas vietas, turi dar galimybę dalyvauti antrame etape, kuris vyks liepos 29-31 dienomis, ir papildomame etape rugpjūčio 7-10 dienomis. Apskritai šių metų būsimi pirmakursiai drąsūs, ryžtingi, komunikabilūs, smalsūs ir jie nepalieka visko paskutinei minutei", - sako Stojančiųjų priėmimo ir informavimo centro direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LAMA PBO statistika

Į universitetus studijuoti pakviesti 6 475 vaikinai ir 8 419 merginų, į kolegijas – 5 716 vaikinų ir 6 349 merginos. Daugumos pakviestųjų studijuoti amžius yra 17–19 metų – 69 proc. nuo bendro kvietimus gavusiųjų skaičiaus. Studijuoti 20–30 metų amžiaus grupėje pakviesti 7 136 asmenys (27 proc.). 1 133 asmenys (4 proc.) yra vyresni nei 30 metų.

Daugiausiai šimtukininkų pritraukė Vilniaus universitetas (VU). Kvietimus studijuoti šioje aukštojoje mokykloje gavo 774 stojantieji, kurių bent vienas valstybinis egzaminas įvertinas šimtu balų. Kauno technologijos universitetas (KTU) pakvietė studijuoti 222, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) – 167, Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) – 123 šimtukininkus.

REKLAMA

Trys aukštosios mokyklos – Vilniaus universitetas (VU), Kauno technologijos universitetas (KTU) ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) – pakvietė studijuoti po du stojančiuosius, turinčius 5 šimto balų įvertinimus iš valstybinių brandos egzaminų. Keliasdešimt šimtukininkų pakvietė studijuoti ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas (ISM), Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), Vilniaus dailės akademija (VDA) ir Vilniaus kolegija (VK). Po keliolika šimtukininkų pritraukė Klaipėdos universitetas (KU), Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA), Mykolo Romerio universitetas (MRU) ir Kauno kolegija (KK).

REKLAMA

LAMA BPO informuoja, kad pasibaigus pagrindinio priėmimo pirmojo etapo studijų sutarčių sudarymui, bus skaičiuojamos likusios laisvos valstybės finansuojamos studijų vietos krypčių grupėse, kurios bus skelbiamos LAMA BPO tinklalapyje liepos 29 d. Norintys dalyvauti pagrindinio priėmimo antrajame etape turės atnaujinti II etapo prašymą nuo liepos 29 d. 16 val. iki liepos 31 d. 17 val. Antrojo etapo kvietimai studijuoti bus skelbiami rugpjūčio 3 d. iki 17 val.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų