REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Reakcijos po to, kai ES leido sumažinti ryšio kainas

Vienos Lietuvos bendrovės skaičiuoja milijoninius nuostolius, kitos – skirtumo nejaučia

Sentimentalieji keliautojai net grįžę namo iš mobiliųjų telefonų netrina žinučių, kurias gauna vos kirtę valstybių sienas. Mobiliojo ryšio bendrovės savo klientams taip primena apie toje šalyje galiojančius mobiliojo ryšio ir duomenų perdavimo tarifus. Šiems virtualiems priminimams ateina galas, nes Europos Parlamentas (EP) balandžio pradžioje pritarė, kad būtų panaikinti tarptinklinio ryšio tarifai.

Sentimentalieji keliautojai net grįžę namo iš mobiliųjų telefonų netrina žinučių, kurias gauna vos kirtę valstybių sienas. Mobiliojo ryšio bendrovės savo klientams taip primena apie toje šalyje galiojančius mobiliojo ryšio ir duomenų perdavimo tarifus. Šiems virtualiems priminimams ateina galas, nes Europos Parlamentas (EP) balandžio pradžioje pritarė, kad būtų panaikinti tarptinklinio ryšio tarifai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siūlymas naikinti tarptinklinio ryšio mokestį Briuselyje sklando jau kelerius metus. Tiesa, anksčiau šios paslaugos kaina galėjo siekti 10 litų už prakalbėtą minutę, o internetas telefone, viešint užsienyje, buvo laikomas bene egzotika.

REKLAMA

Pasiektas susitarimas

Praėjus beveik 2 metams nuo tada, kai Europos Komisija (EK) pateikė pasiūlymą dėl bendros telekomunikacijų rinkos su Europos Parlamentu ir ES Taryba pasiektas susitarimas dėl to, kad nuo 2017 m. birželio nebebus taikomi tarptinklinio ryšio mokesčiai, , skelbiama EK pranešime spaudai. Taigi keliaudami po ES mobiliųjų telefonų naudotojai mokės tiek pat, kiek savo šalyje – nebus jokių papildomų mokesčių. Taip pat bus taikomos griežtos interneto neutralumo taisyklės – jomis bus ginama kiekvieno europiečio teisė į interneto turinio prieigą be diskriminacijos. Be šių priemonių, 2016 m. bus peržiūrėtos ES telekomunikacijų taisyklės.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2007 m., kai ES ėmėsi veiksmų, tarptinklinio ryšio mokesčiai už skambučius, trumpąsias žinutes ir duomenų siuntimą sumažėjo daugiau kaip 80 proc. Duomenų perdavimas tarptinkliniu ryšiu dabar pigesnis 91 proc., palyginti su 2007 m. Duomenų perdavimo tarptinkliniu ryšiu rinka išaugo 630 proc. Nuo 2016 m. tarptinklinio ryšio mokesčiai toliau mažės, o nuo 2017 m. birželio 15 d. jie nebebus taikomi.

Nuogąstauja dėl kainų kilimo

Portalui tv3.lt susisiekus su mobiliojo ryšio bendrovės „Bitė“ korporatyvinių reikalų ir ryšių su visuomene vadove Žana Jakevičiene, ji teigia, kad sprendimas dar yra labai šviežias ir dar sunku komentuoti, kaip tai atsilieps šalies ryšio operatoriams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas kaip operatoriai turime tik pranešimą žiniasklaidai ir bandome gauti visą nutarimą, pagal kurį galėtume apskaičiuoti, kas yra numatoma. Dar reikia parengti keletą reguliavimo dokumentų ir tik juos turėdami turėsime galimybę pateikti komentarą“, - sako Ž. Jakevičienė.

Tuo tarpu gegužės pabaigoje Lietuvos Laisvosios rinkos instituto rengtoje diskusijoje apie ES reguliavimą ryšių srityje bendrovės rinkodaros vadovas Pranas Kuisys, sakė, kad tarptinklinio ryšio kainos mažėjimas nėra naujas dalykas, tačiau dabartiniai pokyčiai žada būti drastiški.

REKLAMA

„Lietuvoje mažmeninio ryšio kainos yra absoliučiai mažiausios ES. Tačiau, jei mūsų klientas paskambino iš užsienio, mes už vieną minutę patiriame 3,5 euro cento nuostolį. Viena atsiliepto pokalbio minutė užsienyje taps 1 euro cento nuostoliu. Užsienio valstybių kaip Olandija, Ispanija ar Vokietija vietiniai tarifai yra labai dideli, palyginus su Lietuvos, Lenkijos ar Rumunijos, o pietinėse šalyse žmonės aktyviau naudosis atpigusiu ryšiu, taigi kartu su augančiu naudojimu, didėtų ir mūsų nuostoliai, mat turime dengti kitų operatorių kainų skirtumus“, - pabrėžia P. Kuisys.

REKLAMA

Jo skaičiavimais, „Bitei“ tokia politika kainuotų 7 mln. eurų, jei neaugtų vartojimas. Tačiau, jei vartotojai pasinaudotų visomis lengvatomis, tuomet sąnaudos išaugtų iki 16 mln. eurų. Tai yra maždaug pusė bendrovės pelno, kuris paprastai yra skiriamas technologijų vystymui ir investicijoms.

Pokyčių neprognozuoja

Mobiliojo ryšio bendrovės „Tele 2” korporacinės komunikacijos direktorius Baltijos šalims Andrius Baranauskas pateikia visai kitą poziciją ir teigia, kad operatoriui tai bus tiek pat naudinga, kiek ir klientams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Europos Sąjungoje nekalbėsime nemokamai, o tiesiog mokėsime vadinamą namų kainą, kiek yra nurodyta mobiliojo ryšio sutartyje. Jau nuo 2007 metų ES reguliuoja tarifus ir nuo tada girdimi nuogąstavimai, kad kils kainos, bet jos mažėjo Lietuvoje. Tuo pat metu mes matėme ryšio vartojimo augimą. Žmonės išvykę į kitas šalis atostogų, skaičiuodavo, kiek jie gali kalbėti, nes skambučiai buvo brangūs“, - pastebi jis.

Anot A. Baranausko, reguliavimas atsirado dėl to, kad išnyktų kainų šantažas tarp operatorių.

„Vasarą iš tokių šalių kaip Lietuva, Latvija, Suomija, Didžioji Britanija ar kitų šiaurės šalių žmonės važiuoja į Ispaniją, Portugaliją, Graikiją ir jie turi turėti ryšį. Atvirkštinio masinio judėjimo nėra. Tai reiškia, kad operatoriai turi didesnį derybinį pranašumą siūlydami kainą. Jeigu užsienio operatoriai neleistų mūsų klientams kalbėti pigiau, mes nukentėtume labiau. Tai tapo viena iš priežasčių, kodėl Europos Komisija pradėjo reguliuoti tarptinklinio ryšio kainas“, - atskleidžia pašnekovas.

REKLAMA

Visgi jis nėra tikras kaip bus reguliuojamos didmeninės kainos, tačiau Lietuvoje kainos yra mažiausios Europoje ir tai, pasak A. Baranausko, parodo, jog šalyje veikia konkurencija mobiliojo ryšio rinkoje, taigi klientai gali nesibaiminti dėl kainų augimo.

Reikalinga veiksminga didmeninė rinka

Kaip rašoma ryšio kompanijos „Omnitel“ pranešime spaudai dėl EK ir EP susitarimo, šiuo metu laukiama galutinio teksto, kad būtų galima tiksliai jį įvertint ir atlikti įgyvendinimo darbus. Vis dėlto bendrovė teigiamai vertina ES institucijų sprendimą dėl tarptinklinio ryšio, kuriuo užsienyje mobiliojo ryšio vartotojams siekiama sudaryti tokias pat sąlygas, kaip ir jų šalyje.

REKLAMA

„Sprendimas suteikia daugiau aiškumo bei leidžia operatoriams tinkamai pasirengti sudarant klientams palankiausias sąlygas naudotis mobiliuoju ryšiu užsienyje. Palankiai vertiname, kad ES institucijų sprendime bus atsižvelgta į tam tikras mobiliųjų operatorių pastabas – bus peržiūrimos ES taikomos didmeninės kainos, nebebus pradiniuose siūlymuose numatyto techniškai sudėtingo pereinamojo laikotarpio, o operatoriams bus numatyta galimybė susigrąžinti kaštus“, - skelbiama pranešime.

Bendrovė laikosi pozicijos, jog ženkliai bei natūraliai sumažinti tarptinklinio ryšio kainą įmanoma tik sukūrus veiksmingą didmeninę šios paslaugos rinką Europos Sąjungoje. Todėl palankiai vertinama, tai jog bus peržiūrimos ES taikomos didmeninės kainos. Tik joms neviršijant mažmeninių kainų, operatoriams nebus nuostolinga teikti šią paslaugą vartotojams.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų