REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atšaukė arba atidėjo skrydį? Dingo arba buvo sugadintas bagažas? Kur kreiptis ir kokia kompensacija priklauso? Europos vartotojų centrų tinklo (ECC-Net) duomenimis, skundai dėl atšauktų, atidėtų skrydžių, dingusio, vėlavusio ar sugadinto bagažo sudaro 18,3 proc. visų skundų.

Atšaukė arba atidėjo skrydį? Dingo arba buvo sugadintas bagažas? Kur kreiptis ir kokia kompensacija priklauso? Europos vartotojų centrų tinklo (ECC-Net) duomenimis, skundai dėl atšauktų, atidėtų skrydžių, dingusio, vėlavusio ar sugadinto bagažo sudaro 18,3 proc. visų skundų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokie skundai sudarė ir didžiausią dalį Europos vartotojų centrui Lietuvoje pateiktų skundų – beveik 40 proc. Šiais metais Europos vartotojų centras jau yra sulaukęs 34 skundų dėl keleivių teisių pažeidimų.

REKLAMA

Dingo bagažas – priklauso kompensacija

Europos vartotojų centro ES teisės specialistė Miglė Akulevičienė pabrėžia, kad pasiimdami bagažą patikrintumėte ar tai tikrai jūsų ir ar nėra apgadinimų ar trūkstamų daiktų. Tai pastebėjus privalote kreiptis į oro uosto bagažo paieškos tarnybą ir gauti bagažo apgadinimo aktą (ang. PIR). Pareikšti pretenziją dėl sugadinto bagažo yra jūsų kaip keleivio teisė, o teisės aktai numato aviakompanijų prievolę kompensuoti patirtus nuostolius. Nepavėluokite kreiptis, nes jei gautas bagažas yra sugadintas, keleivis raštišką pretenziją turėtų pareikšti ne vėliau kaip per 7 dienas.

REKLAMA
REKLAMA

Vėluojant bagažui, keleivis turi nedelsiant informuoti oro vežėją apie bagažo vėlavimo faktą. Jei dėl bagažo vėlavimo keleivis patyrė žalą (turėjo įsigyti būtiniausių reikmenų), raštišką pretenziją oro vežėjui jis turėtų pateikti ne vėliau kaip per 21 d. nuo bagažo gavimo dienos. Jei bagažas neatsiranda per 21 d., jis pripažįstamas dingusiu, tai raštiškas reikalavimas atlyginti žalą turėtų būti pateiktas kuo greičiau.

Dingus arba vėluojant bagažui keleivis turi teisę įsigyti būtiniausius reikmenis, be kurių jis negali apsieiti kelionės metu. Nėra nustatyta konkretaus sąrašo daiktų, kuriuos keleivis gali įsigyti, tai  gali būti būtiniausi higienos reikmenys, vykstant į svarbų susitikimą, gali būti ir kostiumas bei kt. Keleivis neturėtų piktnaudžiauti savo teise įsigyti būtiniausius reikmenis, kadangi, siekdamas kompensacijos už patirtą žalą, jis turės pagrįsti aviakompanijai įsigytų daiktų būtinumą. Taip pat būtina išsaugoti įsigytų būtiniausių daiktų pirkimo dokumentus. Jei yra galimybė, keleivis turėtų išsaugoti bagaže vežamų daiktų pirkimo čekius, kadangi aviakompanijai bus lengviau įvertinti atsiradusią žalą ir ją kompensuoti. Pažymėtina, kad oro vežėjas neatsako už žalą, atsiradusią dėl vėlavimo, jeigu jis įrodo, kad jis ir jo darbuotojai ir atstovai ėmėsi visų prieinamų protingų priemonių žalai išvengti, arba tai, kad jam ar jiems buvo neįmanoma imtis šių priemonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atšaukė skrydį – maitinimas ir nakvynė nemokamai

„Jeigu jūsų skrydis buvo atšauktas nedelsiant privalote kreiptis į avialinijas, kurios privalo jumis pasirūpinti. Jeigu jums pasiūloma keliauti kitu maršrutu ir jums reikia laukti, aviakompanija turi nemokamai pasiūlyti maitinimą, gaivinamuosius gėrimus, nakvynę viešbutyje, kai būtina pasilikti vieną ar daugiau naktų, transportą iš oro uosto į apgyvendinimo vietą ir atgal, du kartus nemokamai paskambinti telefonu, išsiųsti fakso pranešimus arba elektroninius laiškus", informuoja Europos vartotojų centro ES teisės specialistė M. Akulevičienė.

REKLAMA

Pinigines kompensacijas aviakompanija taip pat turi išmokėti keleiviams, nebent apie skrydžio atšaukimą jus informuoja ne vėliau kaip prieš 2 savaites ar pasiūlo jums alternatyvų skrydi, taip pat keleivis turėtų žinoti, kad kai skrydis yra atšaukiamas dėl nenumatytų aplinkybių piniginė kompensacija jam nepriklauso.

Verta atsiminti, kad nepavykus problemos išspręsti su oro vežėju, galima kreiptis į Europos vartotojų centrą Lietuvoje ([email protected], tel. (8-5) 265 0368, www.ecc.lt, Odminių g. 12, 01122 Vilnius).

Europos vartotojų centras padeda Lietuvoje reziduojantiems vartotojams, jei jie įsigijo nekokybišką prekę ar paslaugą kitoje Europos Sąjungos valstybėje narėje bei Norvegijoje ar Islandijoje, ir kitose ES valstybėse narėse bei Norvegijoje ar Islandijoje reziduojantiems  vartotojams, įsigijusiems nekokybišką prekę ar paslaugą Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų