REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už glaudesnius ryšius su Europos Sąjunga pasisakantis kandidatas lengvai laimėjo antrajame rate per Moldovos sostinės rinkimus, kurie buvo laikomi barometru, ar ši tęs integraciją į ES, ar pasuks suartėjimo su Rusija keliu.

Už glaudesnius ryšius su Europos Sąjunga pasisakantis kandidatas lengvai laimėjo antrajame rate per Moldovos sostinės rinkimus, kurie buvo laikomi barometru, ar ši tęs integraciją į ES, ar pasuks suartėjimo su Rusija keliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suskaičiavus visus balsus Kišiniove, kuris taip pat yra didžiausias šalies miestas, paaiškėjo, kad dabartinis jo administracijos vadovas Dorinas Chirtoaca surinko 53,54 proc. balsų per sekmadienį vykusius rinkimus, įveikdamas prorusišką kandidatę Zinaida Greceanii, buvusią premjerę, už kurią balsavo 46,46 proc. rinkėjų.

REKLAMA

Moldova, paskelbusi nepriklausomybę 1991 metais, kai subyrėjo Sovietų Sąjunga, yra įsiterpusi tarp Rumunijos ir Ukrainos. Praeitais metais ji pasirašė asociacijos sutartį su 28 nares turinčia ES, supykdydama Rusiją, kuri paskelbė embargą daliai moldaviškų vaisių ir daržovių. Tas žingsnis buvo skaudus smūgis daugiausiai žemės ūkiu besiverčiančiai valstybei, kuri yra viena neturtingiausių Europoje.

D.Chirtoacos pergalė yra palankus ženklas Moldovos proeuropietiškoms partijoms, turinčioms nedidelę persvarą parlamente ir mėginančioms išsaugoti vienybę.

REKLAMA
REKLAMA

„Jaučiuosi kaip naujai gimęs, – sakė 38 metų politikas. – Būti išrinktam trečiąkart ... reiškia pasitikėjimą, džiaugsmą ir dėkingumą.“

Partijos nurodė pradėsiančios formuoti naują vyriausybę, įvykus antrajam vietos valdžios rinkimų ratui.

Rinkimai buvo surengti po to, kai birželio 12 dieną atsistatydino proeuropietiškas premjeras Chirilas Gaburici, kilus abejonėms dėl jo mokyklos baigimo pažymėjimo ir universiteto diplomo autentiškumo.

Fejerverkai nušvietė sostinės padangę prieš vidurnaktį, kai paaiškėjo, kad D.Chirtoaca tikriausiai užsitikrino dar vieną ketverių metų kadenciją. Jis milijoną gyventojų turinčiam Kišiniovui vadovauja nuo 2007 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto Socialistų partijos lyderis Igoris Dodonas pirmadienį paryčiais pareiškė, kad rinkimus aptemdė pažeidimai. Pasak jo, proeuropietiškos partijos „švenčia per anksti. Mes nepripažįstame šių rinkimų rezultatų. Pažeidimų buvo per daug.“

4 mln. gyventojų turinčioje šalyje antrasis rinkimų ratas vyko 458 miestuose. Maždaug 348 savivaldybių vadovai paaiškėjo po pirmojo balsavimo.

Šįkart bendras rinkėjų aktyvumas buvo 47,5 proc. – šiek tiek mažesnis negu per pirmąjį ratą birželio 14 dieną. Tačiau sostinėje rinkėjai buvo aktyvesni – antrajame rate jų balsavo 48,8 procento.

REKLAMA

Antrajame pagal dydį Moldovos mieste, Belcyje, prorusiškų pažiūrų verslininkas Renato Usatii jau pirmajame rinkimų ture buvo išrinktas meru, gavęs 73,7 proc. balsų. Šis Moldovos šiaurėje esantis miestas tradiciškai laikomas prorusišku.

R.Usatii pernai lapkritį, prieš parlamento rinkimus, pabėgo į Rusiją, tvirtindamas, kad bijo būti sulaikytas Moldovos valdžios, kai teismas uždraudė jo partijai dalyvauti rinkimuose, nes ši gavo pinigų iš užsienio, o tai draudžiama.

Be to, per pirmąjį turą Orhėjyje, šalies rytuose, pelnęs 62 proc. balsų laimėjo prorusiškas verslininkas Ilanas Shoras (Ilanas Šoras), kilęs iš Izraelio, ir kurio veiklą teisėsauga pernai prieš lapkričio rinkimus tyrė dėl daugiau kaip 1 mlrd. eurų dingimo iš trijų Moldovos bankų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų