REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Neramumų apimtame Jerevane politikai sudarė „gyvą skydą“ tarp demonstrantų ir policijos (nuotr. SCANPIX)

Neramumų apimtame Jerevane politikai sudarė „gyvą skydą“ tarp demonstrantų ir policijos

(20.30 - demonstrantams duota viena valanda išsiskirstyti)

Demonstrantai, Armėnijos sostinėje protestuojantys prieš didesnes elektros kainas buitiniams vartotojams, pagrindinę Jerevano gatvę blokuoja jau septinta diena iš eilės, bet planuoja sekmadienį vakare nuspręsti, ar sustabdyti savo protestą prezidentui pažadėjus įšaldyti elektros pabranginimą.

23

Demonstrantai, Armėnijos sostinėje protestuojantys prieš didesnes elektros kainas buitiniams vartotojams, pagrindinę Jerevano gatvę blokuoja jau septinta diena iš eilės, bet planuoja sekmadienį vakare nuspręsti, ar sustabdyti savo protestą prezidentui pažadėjus įšaldyti elektros pabranginimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas Seržas Sargsianas šeštadienį vakare paskelbė, kad jo vyriausybė prisiims elektros „tarifų padidinimo naštą“, kol bus atliktas tarptautinis Rusijos valdomos elektros tinklų bendrovės auditas. Protestuotojai teigia, kad toje bendrovėje klesti korupcija.

REKLAMA

(papildyta 21.03) Policijos ultimatumas

Policija nusiteikusi išvaikyti demonstrantus ir davė protesto dalyviams valandą išsiskirstyti iš centrinių miesto gatvių, tačiau protestuotojai pasitraukti neketina, praneša unian.net.

Policija kaupia pajėgas vienoje iš gatvių šalia susirinkusių demonstracijos vietos. Tarp policijos ir demonstrantų stovi „politikai ir įžymybės, taip pat dalyvauja buvęs ambasadorius Rusijoje“.

(papildyta 20.40) Tarp policijos ir mitingo dalyvių – žymūs šalies žmonės ir politikai

Deputatai, visuomenės veikėjai, šou verslo atstovai sudarė gyvą skydą tarp policijos ir demonstrantų Jerevano centre, praneša „lenta.ru“. Į eilę sustatyti pareigūnai Bagramiano prospekte tranko lazdomis į skydus.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien policijos pareigūnai pareikalavo atlaisvinti prospektą ir pereiti į Laisvės aikštę. Derybas vykdo parlamento narys Nikola Pašinianas, kuris taip pat pareiškė, kad „jėgos panaudojimas yra neleistinas“.

„Judėjimo „Ne grobstymams“ koordinatoriai pateikė siūlymą atlaisvinti prospektą ir pareiti į Laisvės aikštę. Tiems, kas lieka čia ir, ypač, tiems, kurie stovi ant šiukšlių konteinerių ir apsiėmė koordinuoti veiksmus, siūlau nustoti, kitokiu atveju policija teisėtais metodais ir priemonėmis nutrauks šį neteisėtą susirinkimą“, – pareiškė Jerevano policijos viršininko pavaduotojas Valerijus Osipianas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panašios nuomonės laikosi ir kitas policijos atstovas – VRM ministro pavaduotojas Unanas Pogosianas mano, kad Bagramiano aikštėje veikia provokatoriai, kurie kviečia demonstrantus nepalikti prospekto.

(papildyta 20.36) Iniciatyvos lyderis siūlo nusileisti

„Ne grobstymams!“ iniciatyvos atstovas Vachinakas Šušanianas perskaitė kreipimąsi, kuriame teigiama, kad valdžia neįvykdė protesto akcijos dalyvių reikalavimų. Be to, jo teigimu, tai nėra vienos dienos kova, ir būtina pakeisti kovos pobūdį. Jis pareiškė, kad yra priimtas sprendimas palikti Bagramiano prospektą ir pereiti į Laisvės aikštę, rašoma „1in.am“.

REKLAMA

Protesto dalyviai skirtingai reagavo į šį pranešimą. Dalis jų išsakė ryžtą pasilikti Bagramino prospekte.

Armėnijoje demonstrantai turi nuspręsti, ar sustabdyti protestus

Protestų organizatorius Vaginakas Šušanianas sekmadienį sakė, kad demonstrantai savo kovą gali vadinti sėkminga, jeigu ne visiška pergale, ir kad yra prasmė jiems padaryti pertrauką.

Tačiau jis pridūrė, kad sprendimą dėl to, ar sustabdyti protestą, vakare priims patys demonstrantai.

Visuomenės kantrybė trūko praėjusią savaitę, kai šios neturtingos 3,2 mln. gyventojų turinčios Kaukazo šalies vyriausybė nusprendė nuo rugpjūčio 1 dienos pabranginti elektrą daugiau negu 16 procentų.

REKLAMA

Vyriausybė tikino, jog pabranginti elektrą būtina siekiant išvengti „pasikartojančio elektros išjungimo, kuris veda į nepataisomus padarinius šalies ekonomikai“.

Savo ruožtu Armėnijos elektros tinklų bendrovė sakė, kad kainas buvo būtina padidinti dėl staigaus nacionalinės valiutos – dramo – nuvertėjimo.

Nepolitinė akcija

Protestai prasidėjo praėjusį penktadienį ir išsiplėtė, kai šimtai riaušių policininkų anksti antradienį ėmėsi jėga vaikyti demonstrantus, naudodami vandens patrankas ir gumines lazdas. Tai buvo rimčiausia konfrontacija tarp protestuotojų ir policijos per kelis pastaruosius metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panašūs protestai vyko ir keliuose kituose šalies miestuose, įskaitant Giumri, kur įsikūrusi Rusijos karinė bazė.

Protesto dalyvių skaičius smarkiai išaugo po to, kai policija antradienį paryčiais areštavo beveik 240 žmonių, puolė žurnalistus ir prieš demonstrantus panaudojo vandens patrankas. Iki trečiadienio popietės visi sulaikytieji buvo paleisti.

Vašingtonas, Briuselis bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija išreiškė susirūpinimą dėl prasiveržusio smurto.

Nors Rusijoje pasigirdo kalbų, kad šie protestai gali peraugti į masinį antivyriausybinį judėjimą, panašų į Maidano revoliuciją, per kurią pernai buvo nuverstas prorusiškas Ukrainos prezidentas, visgi daugiau yra teigiančiųjų, kad mitingai Armėnijoje nėra politinio pobūdžio.

REKLAMA

„Tai nepolitinė reakcija į didžiulio Armėnijos populiacijos segmento ekonominę marginalizaciją“, - rašė feisbuke armėnų ir amerikiečių kilmės muzikantas Seržas Tankianas iš alternatyvaus metalo grupės „System of a Down“

Armėnijai, kuri yra Maskvos sąjungininkė, skaudžiai smogė ekonominė krizė Rusijoje. Eksportas į Rusiją smarkiai krito, taip pat labai sumažėjo pinigų perlaidos iš toje šalyje dirbančių armėnų.

Sausį Armėnija prisijungė prie Rusijos vadovaujamos Eurazijos muitų sąjungos, o šis žingsnis dar labiau padidino Jerevano priklausomybę nuo Maskvos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų