REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius socialiniame tinkle pasidalino nuomone apie dabartinę situaciją Euro zonoje jos likimą.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius socialiniame tinkle pasidalino nuomone apie dabartinę situaciją Euro zonoje jos likimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Nesinori būtų niūriu pranašu, bet negaliu atmesti minties, kad po keliolikos metų mes 2015 metų vasarą prisiminsime kaip paskutinę ramią ir taikią vasarą, kai mes vis dar naiviai tikėjome, kad tai gali tęstis amžinai ir mūsų žemėse,” – nuomonės pabaigoje rašo A. Kubilius.

REKLAMA

Visas tekstas, kuriuos Andrius Kubilius pasidalino socialinio tinklo paskyroje:

Graikija pasirinko radikalų kelią - ne derybas ir reformų, kartais skausmingų, įgyvendinimą, bet populistinį referendumą prieš Eurozonos, kuri skolina Graikijai milžiniškus pinigus, reikalavimus vykdyti reikšmingas reformas. Tai stabdo tolesnes derybas ir, greičiausiai, pagreitintai veda prie logiškos pabaigos - Grexit'o, tai yra situacijos, kai Graikija realiai bankrutuos ir turės palikti Eurozoną.

REKLAMA
REKLAMA

Mano dažnai cituojamas geras bičiulis Anders Aslund savo dar vienoje analitinėje publikacijoje (http://www.case-research.eu/sites/default/files/publications/S%26A477.pdf) preciziškai tiksliai įrodo, kad jei Graikija iš pat pradžių, 2008 metais, būtų įgyvendinusi tokią taupymo politiką, kokią įgyvendino Latvija (t.y. tokią pat kaip Lietuva ar Estija), šiandien Graikija būtų buvusi ten pat, kur dabar esame mes - ne prie bankroto slenksčio, bet tarp sparčiausiai augančių ES ekonomikų. Aslund'as yra parašęs ir išsamią knygą apie Latvijos taupymo politiką, kurią galima laikyti vakariečių parašytu "vadovėliu" apie Baltijos šalių sėkmę įveikiant krizę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau palyginimas to, kaip Graikija nesėkmingai įveikia krizę ir kaip mums pavyko tai sėkmingai padaryti, menkai paguodžia: Graikijos bankrotas ir to pasekmės gali tapti tikra geopolitine katastrofa, kuri tęsis dar keletą metų. To poveikis ES gebėjimui priimti reikalingus rimtus sprendimus gali būti labai stipriai neigiamas.

Ir visa tai vyksta tuo pat metu, kai Europa yra ištikta pabėgelių iš Pietų krizės, kai ISIS teroristai tuo pat metu drebina Prancūziją, Kuveitą ir Tunisą, kur žūsta kelios dešimtys britų, vokiečių, kitų europiečių turistų, o Kremlius planuoja agresiją ne tik Ukrainoje, bet visame Baltijos regione (žr. nuorodą į E. Lucas publikaciją ankstesniame įraše).

REKLAMA

Horizontas labai stipriai ir greitai niaukiasi.

Nesinori būtų niūriu pranašu, bet negaliu atmesti minties, kad po keliolikos metų mes 2015 metų vasarą prisiminsime kaip paskutinę ramią ir taikią vasarą, kai mes vis dar naiviai tikėjome, kad tai gali tęstis amžinai ir mūsų žemėse,” – socialiniame tinkle “Facebook” rašo opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų