REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Esi aktyvaus poilsio mėgėjas? Vasara negali nustygti vietoje ir leisti atostogų gulėdamas prie jūros ar ežero? Tada pats metas pasižvalgyti po Lietuvą ir atrasti dar neištyrinėtus, vertus dėmesio gamtos kampelius. Dauguma gražiausių šalies vietovių yra saugomos regioniniuose parkuose, kurių Lietuvoje suskaičiuojama net 30, o kur dar 5 didieji nacionaliniai parkai. Vienas iš lankytinų regioninių parkų – Veisiejų, esantis Lazdijų rajone šią vasarą kviečia keliauti vandeniu ir sausuma, grožėtis gamta, domėtis kultūra, istorijos paveldu ir menu.

REKLAMA
REKLAMA

Net lankytojų centre – gyvenimas tarp vandenų

Veisiejų regioninio parko lankytojai savo pažintį turėtų pradėti nuo dvaro dešiniajame flygelyje įsikūrusio lankytojų centro. Jame įrengta ekspozicija „Gyvenimas tarp vandenų“. Būtent ši tema atskleidžia unikalią šio krašto gamtą, kurioje net 9 Veisiejų ežerai susijungia tarpusavyje ir driekiasi 30 kilometrų. Regioninio parko vyr. specialistė (reindžerė – rekreacininkė) Aistė Savenkovaitė pasakoja, kad būtent ežerų ir ežerėlių gausa, smulkūs upeliai ir vandens telkiniai pasufleravo tokį ekspozicijos pavadinimą ir tematiką. „Regioniniame parke vien ežerų suskaičiuojama 37, o kur dar visi upeliai? Būtent vandens telkiniai nuo seno maitino Veisiejų krašto gyventojus, todėl ir ekspozicijoje parodomas glaudus gamtos ir žmogaus gyvenimas“, - apie idėją pasakoja parko reindžerė.

REKLAMA

Europinė medvarlė ir lankytojų dėmesys

Įžengus į lankytojų centrą, ekspozicijos salės pradžioje pasitinka ir išeinant atsisveikina europinė medvarlė – regioninio parko simbolis. Šis varliagyvis ne tik savo dydžiu, užauga iki 3–5 cm, bet ir dėl pirštų galūnėse esančių lipnių diskų, dėl kurių šios varlės sugeba laipioti vertikaliu paviršiumi.

Pradėjus savo kelionę po ekspozicijos salę, veiklos ir naudingos informacijos ras ir mažieji lankytojais ir suaugusieji. „Vaikai su parku gali susipažinti atlikdami įvairias užduotis, kurių čia gausu, taip pat peržiūrėti terminaluose esančias nuotraukas, kuriose užfiksuoti Veisiejų regioninio parko augalai ir gyvūnai. Vienas mėgstamiausių vaikų užsiėmimų – galimybė apsivilkti europinės medvarlės kostiumą ir pabūti šio Veisiejų regioninio parko simboliu bei pajusti, kaip veikia jų lipnios galūnės“, – pasakoja A. Savenkovaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu suaugusieji laiką gali leisti klausydamiesi dzūkiškai įgarsintų legendų, žiūrėti filmus apie Atsimainymo atlaidus. Tai archaiško tikėjimo atlaidai su žvakių aukojimu ir įžadais. Lietuvoje jie minimi tik Veisiejuose. Centro cokoliniame aukšte, kur išlikę unikalūs dvaro laikų skliautai, nuolatos rengiamos įvairaus pobūdžio parodos.

Vietoj apleistos dvaro sodybos – lankytojų centras

Lankytojų centras Veisiejų regioniniame parke atidarytas tik šių metų kovo 20 dieną, tačiau ekspoziciją pamatė jau virš 400 lankytojų. Parko direktorė Lina Žukauskienė tiki, kad vasarą atvykusiųjų į parką skaičius bus didesnis nei praėjusiais metais, ypač dabar, kai įrengta naujoji ekspozicija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspozicijos „Gyvenimas tarp vandenų“ kūrimo ir įrengimo darbai buvo įtrauki į Europos regioninės plėtros fondo remiamo projekto „Saugomų teritorijų tvarkymas“ (I etapas) pagal 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programą veiklas. Jos įrengimui buvo skirta apie 100 tūkst. eurų.

Lankytojų centras įkurtas ant Ančios ežero pusiasalio, kur ilgą laiką stovėjo kadaise buvusi puošmena, tačiau ilgą laiką apleista Veisiejų dvaro sodyba.

Aplinkos ministerija: www.am.lt ES struktūrinė parama: www.esparama.lt Veisiejų regioninis parkas: http://veisiejuparkas.am.lt/VI/index.php

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų