REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Vyriausybei pateikė nutarimo projektą, kuriuo siūloma nuo liepos 1 dienos didinti minimaliąją mėnesinę algą (MMA) ir minimalųjį valandinį atlygį. Ši žinia džiugina mažiausias pajamas gaunančius asmenis, tačiau turi ir kitą medalio pusę – vien tik keliant MMA ir nedidinant neapmokestinamo pajamų dydžio (NPD) valdžia siekia surinkti daugiau mokesčių valstybei darbdavių sąskaita.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Vyriausybei pateikė nutarimo projektą, kuriuo siūloma nuo liepos 1 dienos didinti minimaliąją mėnesinę algą (MMA) ir minimalųjį valandinį atlygį. Ši žinia džiugina mažiausias pajamas gaunančius asmenis, tačiau turi ir kitą medalio pusę – vien tik keliant MMA ir nedidinant neapmokestinamo pajamų dydžio (NPD) valdžia siekia surinkti daugiau mokesčių valstybei darbdavių sąskaita.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minimali mėnesio alga buvo didinama 2013 metais iki 1000 Lt (289,62 Eur) ir 2014 metais iki 1 035 Lt (nuo 2015 sausio 1 d. – 300 Eur). Šiemet nuo liepos 1 d. siūloma MMA kelti iki 325 eurų, o minimalųjį valandinį atlygį didinti iki 1,97 euro (padidinti 8,3 procento) . MMA alga kaimyninėse šalyse: Latvijoje - 360 eurų; Estijoje - 390 eurų; Lenkijoje - 409,53 eurai.

REKLAMA

Daugiau mokesčių darbdavių sąskaita

Ekonomistės Rūtos Vainienės teigimu, kai valdžia siekia padidinti vien tik MMA – nutylimas siekis surinkti daugiau mokesčių darbdavių sąskaita.

,,Kai oficialiai ir viešai sakoma: pakelsime MMA ir padidės mažiausią darbo užmokestį gaunančių žmonių pajamos, – tiesa, bet yra ir kita medalio pusė – dėl to padidės ir žmonių sumokamas gyventojų pajamų mokestis, o tas lėšas reikia kažkaip uždirbti, iš dangaus nenukrenta papildomi pinigai ir papildomos pajamos. Taigi, tada dviguba našta tenka darbdaviui, kuris turi daugiau sumokėti ne tik žmogui, bet ir daugiau mokesčių valstybei", tikina R. Vainienė.

REKLAMA
REKLAMA

SEB banko prezidento patarėjo, vyriausiojo ekonomisto Gitano Nausėdos sako, kad valstybė nenoriai kalba apie NPD kėlimą, nes bijo prarasti surenkamų mokesčių dalį.

,,Viskas būtų gražu ir gerai su NPD kėlimu, bet yra viena problema – valstybės finansuose atsirandanti papildoma skylė, nes neapmokestinama pajamų dydžio kėlimas yra tiesiogiai susijęs su negautomis valstybės biudžeto pajamomis ir jie į šitą reikalą visada žiūri skausmingai. Neatsitiktinai per pastarąjį dešimtmetį, kiek prisimenu dabar, buvo tik vienas reikšmingesnis NPD kėlimas – tada NPD buvo padidintas nuo 470 iki 570 litų. Tai būtent paaiškinama tuo, kad valstybė šiukštu nenori prarasti papildomų pajamų iš gyventojų pajamų mokesčio ir dėl to labai nenoriai sutinka su šita idėja", komentuoja G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keliant MMA ir NPD kartu – daugiau naudos

Ekonomisto G. Nausėdos nuomone, idealiausias modelis būtų tuo pačiu metu didinti MMA ir kartu pakelti NPD.

„Pats geriausias modelis, kuris labiausiai tiktų darbdaviams ir darbuotojams, – tai, žinoma, būtų neapmokestinamo pajamų dydžio kėlimas. Galbūt visiškai optimalus būdas, mano akimis, būtų tiek neapmokestinama pajamų dydžio kėlimas tiek minimalios mėnesio algos didinimas tuo pačiu metu, nes MMA kėlimas yra papildomi kaštai darbdaviui, o darbdaviai kur kas mieliau šitą sprendimą prarytų jeigu žinotų, kad mažėja darbo mokesčių našta. O neapmokestinamo pajamų dydžio kėlimas būtent ir yra darbo mokesčių mažinimas", sako G. Nausėda.

REKLAMA

Be to, pasak ekonomistės R. Vainienės, padidinus NPD daugiau žmonių pajaustų pajamų padidėjimą.

,,Proporcingai labiausiai pajustų tie, kurie gauna mažas pajamas, o tai turėtų įtakos ir visiems kitiems. Apskritai, pas mus su NPD yra netvarka, jis regresyvus, nes didėjant pajamoms tas neapmokestinamas pajamų dydis mažėja, o nuo tam tikros ribos išvis nėra taikomas. Taigi, pajamų mokestis gaunasi progresyvus, o kuomet sakoma, kad reikia progresinių mokesčių – gyventojų pajamų apmokestinimas jau toks yra. Akivaizdu, kad reikėtų grąžinti anksčiau galiojusią tvarką kuomet NPD buvo taikomas visiems", tvirtina  R. Vainienė.

REKLAMA

Valstybinės mokesčių inspekcija nurodo, kad šiuo metu Lietuvoje taikomas 166 eurų NPD tiems, kurių pajamos neviršija 290 eurų per mėnesį. Tačiau kuo daugiau jūs uždirbate, tuo labiau mažėja NPD, o jei jūsų alga siekia 638,50 eurų ir daugiau – NPD išvis nėra taikomas.

Kaimynai ryžtingiau didina MMA

,,Kaimynai ryžtingiau kelia MMA nei Lietuva, o latviai tą darė ir krizės metu, kuomet Lietuvoje buvo kalbama, kad jokių galimybių didėti minimaliai algai nėra, – latviai tuo pat metu minimalią mėnesio algą padidino net porą kartų padidino", sako ekonomistas G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak G. Nausėdos, Estijoje neapmokestinamasis pajamų dydis nėra progresyvinis kaip Lietuvoje.

,,Estija nėra to progresyviškumo, t.y. visi, nesvarbu ar jie šimtą tūkstančių ar tūkstantį eurų per mėnesį uždirba,  – visi naudojasi 154 eurų per mėnesį neapmokestinamu pajamų dydžiu. Latvijoje yra šiek tiek kitaip, jų NPD – 75 eurai per mėnesį, bet latviai turi labai dosnų NPD didėjimą tiems, kurie turi vaikų. Už kiekvieną vaiką taikomas papildomas apie 150 eurų NPD. Latvija turi labai stiprų skatinimą šeimoms, kurios turi vaikų", apie kaimynų NPD tvarką pasakoja G. Nausėda.

REKLAMA

Lietuvoje nuo 2015 metų už kiekvieną auginamą vaiką (įvaikį) taikomas 60 eurų papildomas neapmokestinamasis pajamų dydis (PNPD).

Premjeras: NPD kartu su MMA nebus didinamas

Premjeras Algirdas Butkevičius tvirtina, kad minimali mėnesio alga ir neapmokestinamas pajamų dydis nebus didinami kartu, tačiau šį klausimą žada svarstyti rudenį.

,,Kartu tikrai nebus svarstomas šitas klausimas, nes reikia atsargiai vertinti ekonominę situaciją tiek mūsų šalyje, tiek įvertinti ekonominę situaciją Rusijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje. Mes pritarsime tik minimalios mėnesio algos pakėlimui. O rudenį, matydami, kokia yra situacija mūsų šalyje ir kai turėsime pirmo pusmečio rezultatus dėl BVP augimo – tada galėsime apie tai kalbėti, ar galima didinti neapmokestinamą pajamų dydį. Toks planas yra, bet jis turi būti paremtas finansiniais skaičiavimais.

REKLAMA

Finansų ministerija teigia, kad sprendimai dėl neapmokestinamojo pajamų dydžių bus priimti rengiant 2016 metų biudžeto projektą.

,,Atsižvelgiant į santykinai aukštą mažas pajamas gaunančių dirbančiųjų apmokestinimą bei siekiant padidinti gyventojų pajamų mokesčio progresyvumą, šiuo metu yra svarstomos įvairios NPD didinimo alternatyvos. Sprendimai bus priimti rengiant 2016 metų biudžeto projektą", rašoma Finansų ministerijos atsakyme.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų