REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Daugiau nei 20 sveikatos srityje veikiančių tarptautinių nevyriausybinių organizacijų šią savaitę pareiškė apie pasitraukimą iš Europos Sąjungos (ES) Alkoholio ir sveikatos forumo, kuris teikia rekomendacijas Europos Komisijai (EK).

 Daugiau nei 20 sveikatos srityje veikiančių tarptautinių nevyriausybinių organizacijų šią savaitę pareiškė apie pasitraukimą iš Europos Sąjungos (ES) Alkoholio ir sveikatos forumo, kuris teikia rekomendacijas Europos Komisijai (EK).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toks žingsnis motyvuojamas už sveikatą atsakingo eurokomisaro Vytenio Povilo Andriukaičio pozicija dėl tolesnės ES alkoholio žalos prevencijos politikos, kurią numatoma apibrėžti platesnėje strategijoje.

REKLAMA

„ES alkoholio politikos inkorporavimas į platesnę neužkrečiamųjų ligų prevencijos programą neleis tinkamai spręsti alkoholio sukeliamos žalos Europoje“, - sakoma visuomenininkų pareiškime, kuriame išsakomas ketinimas palikti ES Alkoholio ir sveikatos forumą.

Europos medicinos studentų asociacijos (EMSA) vardu pareiškimą pasirašiusi šios organizacijos viceprezidentė Kristina Mickevičiūtė BNS sakė, kad visuomenininkai minėtame forume jautėsi neišklausyti.

REKLAMA
REKLAMA

„Nevyriausybinės organizacijos išsiuntė šitą peticiją dėl to, kad forume jau keletą metų vyko diskusijos apie naują ES alkoholio strategiją. Gegužės 18 dieną buvo mūsų susirinkimas, kurį inicijavo Europos Komisija, ir tame susirinkime komisaras V.P.Andriukaitis tiesiog truputėlį, sakykime, nuvylė nevyriausybines organizacijas. Nes mums buvo žadėta, kad į mūsų prašymus bus atsižvelgta ir nauja strategija dėl alkoholio Europos mastu bus pradėta, bet mes supratome iš EK, kad (...) naujovių, kurias norėjome matyti ES alkoholio strategijoje, nebuvo įtraukta“, - aiškino ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K.Mickevičiūtė neatsakė, į kokius konkrečius visuomenininkų pasiūlymus neatsižvelgė EK, tik pabrėžė, kad nevyriausybinės organizacijos „norėtų eiti į šiek tiek kitokį dialogą su EK negu yra vystomas dabar“.

„Tiesiog mes nenorime, kad nevyriausybinės organizacijos turėtų mažesnį ar menkavertiškesnį balsą, mes norime lygių teisių, norime, kad būtų atsižvelgta į, mūsų nuomone, svarbesnius aspektus, tokius kaip žmonių, visuomenės sveikata (...). Aš nesakyčiau, kad nauja strategija yra išsakyta industrijos, tiesiog mes jaučiame, kad nėra pilnai išpildomi mūsų lūkesčiai“, - teigė ji.

REKLAMA

V.P.Andriukaitis savo ruožtu gina priešiškai visuomenininkų įvertintus ketinimus dėl planuojamos naujos strategijos.

„Mes turime sustiprinti, suintensyvinti darbą, kadangi ES mastu alkoholio vartojimas yra labai didelis. ES yra lyderė vartojant alkoholį, palyginti su Junginėmis Valstijomis, Kanada, Australija ir kitomis panašios kultūrinės aplinkos šalimis. Čia visiškai akivaizdu, kad reikia mažinti vartojimą, bet šiuo atveju tai turi būti įgyvendinama per visus sektorius - į alkoholio politikos įgyvendinimą turi būti įsitraukęs ir žemės ūkio sektorius, ir ekonomikos sektorius, ir socialinis sektorius, ir įvairūs direktoratai EK lygiu. Ir šalių narių vyriausybių pastangos turi apimti tarpsektorines priemones“, - BNS sakė komisaras.

REKLAMA

Šią savaitę visuomenininkams išplatinus pareiškimą dėl pasitraukimo iš ES Alkoholio ir sveikatos forumo, V.P.Andriukaitis sakė, kad visuomenininkai ir anksčiau yra išsakę norą su EK diskutuoti be pramonės atstovų ir tai gali būti bandymas tai pasiekti.

„Bet turi būti atviras diskusijų stalas, kad industrija girdėtų argumentus, kad būtų galima spausti industriją atsisakyti rinkodaros priemonių, kurios didina alkoholio pardavimus“, - įsitikinęs komisaras.

Jis taip pat sakė, kad dar nėra nuspręsta, kaip atrodys naujas dokumentas.

„EK lygiu šis procesas dar tik pradėtas nagrinėti. Ar naujas dokumentas vadinsis strategija, ar rekomendaciniu dokumentu, ar dar kitaip, kol kas negalėčiau pasakyti, kol nėra priimto kolegijos sprendimo. Aš pats manau asmeniškai, kad reikia kurti visų rizikos veiksnių valdymo strategiją: tai apimtų alkoholio vartojimą, tabako, mitybos, streso valdymo, fizinio neaktyvumo, nutukimo ir taip toliau, ir turėti substrategijas“, - aiškino komisaras.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų