REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujai atlikta finansinė ekspertizė nepaneigia Darbo partijoje egzistavusios vadinamosios „juodosios buhalterijos“, sako valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas.

Naujai atlikta finansinė ekspertizė nepaneigia Darbo partijoje egzistavusios vadinamosios „juodosios buhalterijos“, sako valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį paskelbė rašysenos ir finansų ekspertizių išvadas. Prieš tai teismas atskyrė nuteistos „darbietės“ Vitalijos Vonžutaitės bylą į atskirą, nes moteris dėl sveikatos būklės dabar negali dalyvauti procese.

REKLAMA

„Iš esmės manau, kad ekspertizės išvados (nieko - BNS) nekeičia. Sakykim, buhalterinė-finansinė ekspertizė atsižvelgė ir į gynybos argumentus, ir buvo tiesiog pasisakyta dėl taikytinų mokesčių perskaičiavimo - tai yra perskaičiuota pritaikant kitą, mažesnį tarifą arba buvo priskirta nepamokestinamoms pajamoms, atsižvelgiant į pirmos instancijos nustatytas aplinkybes.

Jeigu tai buvo išlaidos partijos veiklai, jos tiesiog nurodytos kaip neapmokestinamos“, - po posėdžio žurnalistams sakė prokuroras. S.Verseckas sako, kad ekspertai tiesiog patikslino faktines aplinkybes, tačiau nei kvalifikacijos, nei nusikalstamos veikos buvimo nepaneigė. Ekspertai taip pat tyrė standartines deklaracijas, kurios apie partijos finansus teikiamos Valstybinei mokesčių inspekcijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvo tirti Viktoro Uspaskicho ir Vitalijos Vonžutaitės parašai partijos oficialiose finansinėse ataskaitose. Nustatė, kad tikrai vieną jų pasirašė Viktoras Uspaskichas, daugumą kitų pasirašė ir Vitalija Vonžutaitė. Taip pat nustatė, kad dviejose deklaracijoje ekspertai negali atsakyti, ar ten pasirašė Viktoras Uspaskichas, nepaneigė, kad pasirašė ne jis, bet tiesiog negali atsakyti, nes parašas yra per trumpas, neinformatyvus ir neužtenka požymių jį įvertinti“, - teigė prokuroras S.Verseckas. Į kitą posėdį, kuris vyks kitą savaitę, birželio 3 dieną, bus kviečiamas vienas iš ekspertų, byloje atlikusių ekspertizes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbo partijos įkūrėjas V.Uspaskichas neatrodė patenkintas, kad teismas nusprendė atskirti nuo jo bylos V.Vonžutaitės bylą ir dar vykstant posėdžiui domėjosi galimybe apskųsti šią teismo nutartį. V.Uspaskichas ketvirtadienį teisiamųjų suole sėdėjo kartu su nuteista buvusia partijos finansininke Marina Liutkevičiene. Kitas nuteistasis - parlamentaras Vytautas Gapšys teismui leidus buvo išvykęs į komandiruotę užsienyje.

„Byloje manęs nėra ir kaltinimo struktūra padaryta per ją (V.Vonžutaitę-BNS) man. Ji nedalyvaus, praeis visas procesas, bus liudytojai ir visa kita. Ateis prašymai - ko nori kaltinamasis ar nuteistasis Viktorai Uspaskichai? - Noriu, kad būtų pakviesta V.Vonžutaitė, aš norėčiau užduoti klausimus - kokia nuomonė dėl pasikeitusių skaičių, dėl liudytojų. Nėra įrodymų, kad disponavo skaičiais, davė nurodymus“, - žurnalistams sakė nuteistas politikas. Jis sakė, kad skaičiais ir duomenimis jis nedisponavo, apie tai gali pasakyti tik V.Vonžutaitė, kurios dabar procese nėra. V.Uspakichas sako, kad jeigu ekspertai negalėjo nustatyti, ar tikrai parašas jo, vadinasi, neužtenka įrodymų ir tai reiškia, kad parašas ne jo.

REKLAMA

Prokuroras S.Verseckas sako, kad V.Vonžutaitė procese greičiausiai negalės dalyvauti ilgą laiką, o tai rodo, kad apeliacinis bylos procesas ir kitų nuteistųjų atžvilgiu negalėtų būti užbaigtas. „Tiek Europos žmogaus teisių apsaugos konvencija, tiek Lietuvos įstatymai reikalauja užtikrinti greitą procesą“, - sakė prokuroras, kurio prašymu teismas V.Vonžutaitės bylą išskyrė į atskirą.

Baudžiamoji byla nebuvo nagrinėjama nuo praėjusių metų birželio, kai Darbo partijos įkūrėjas, šioje byloje dėl sukčiavimo nuteistas V.Uspaskichas buvo išrinktas Europos Parlamento nariu ir įgijo teisinę neliečiamybę.

REKLAMA

Kovo 25 dieną Europos Parlamentas panaikino V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę. 2013 metų liepą Vilniaus apygardos teismas už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą V.Uspaskichui skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, kartu nuteistai parlamentarei V.Vonžutaitei skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė. Seimo nariui V. Gapšiui skirta 35 tūkst. litų (per 10 tūkst. eurų) bauda, buvusi partijos finansininkė M.Liutkevičienė nuteista vienų metų laisvės atėmimo bausme.

Byla Darbo partijos atžvilgiu nutraukta teismui paskelbus, kad partija kaip juridinis asmuo veiklą baigė įvykdžius reorganizaciją. V.Uspaskichas savo kaltę neigia ir vadina procesą politiškai motyvuotu. Nuosprendis įsigalioja tik po apeliacinės instancijos teismo sprendimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų