REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vincentas Vobolevičius: apie imigracijos ribojimą anglai tik garsiai rėks

Rytų europiečiai gali būti ramūs, nes mūsų darbo jėga – jų ekonomikos variklis

Nepaisant prognozių, kad po gegužės pradžioje įvykusių rinkimų Anglijos politika imigrantų atžvilgiu gali keistis, politologas sako manantis, kad šioje šalyje įsikūrę lietuvaičiai gali būti ramūs.

Nepaisant prognozių, kad po gegužės pradžioje įvykusių rinkimų Anglijos politika imigrantų atžvilgiu gali keistis, politologas sako manantis, kad šioje šalyje įsikūrę lietuvaičiai gali būti ramūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po gegužės pradžioje įvykusių rinkimų Didžiosios Britanijos, anot apžvalgininkų, laukia neramūs laikai. Kita vertus, nors tai nacionaliniai rinkimai, iš karto po jų buvo prognozuojama, kad poveikį pajus visa Europa. Taigi, ir Lietuva.

REKLAMA

Kiek aprimus aistroms, apie tai, kokios įtakos Europos Sąjungai (ES) gali turėti britų siekis 2017 metais surengti referendumą dėl narystės ES, ir ko tikėtis lietuviams emigrantams, įsikūrusiems Didžiojoje Britanijoje, kur jau senokai kalbama apie socialinių garantijų imigrantams sumažinimą bei jų noro įsikurti šioje šalyje, deklaruojančioje siekį apriboti asmenų judėjimo laisvę ES, sumažinimą, teiraujamės ISM Ekonomikos ir politikos studijų programos vadovo, politologo Vincento Vobolevičiaus.

REKLAMA
REKLAMA

Užverti kelius imigrantams neapsimoka

Redakcija: Gana griežtą Vyriausybės toną iki rinkimų gerokai švelnino proeuropietiški liberalai demokratai. Vadinasi, galima spėti, kad britų pozicija imigrantų atžvilgiu siekiant apriboti jų galimybes gauti pašalpas ir socialines paslaugas, o gal būt ir naudotis valstybinėmis medicinos paslaugomis, griežtės? Taip pat gali būti ieškoma būdų riboti atvykstančiųjų skaičių?

V.  Vobolevičius: Anglijoje, kaip ir kitose Europos šalyse dažnai kyla faktais nepagrįsta pasipiktinimo banga prieš imigraciją, prieš užsieniečius, kurie esą išnaudoja gerovės valstybės teikiamus privalumus ir uzurpuoja darbo vietas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau skirtumas tarp, pavyzdžiui, Prancūzijos ir Anglijos rinkimų sistemų yra tas, kad Prancūzijoje suteikiama daugiau šansų mažesnėms partijoms, o Anglijoje didžiosios partijos turi „pasislinkti“ link mažųjų nacionalistinių partijų, todėl gali keistis arba jų retorika, arba jų politika emigrantų atžvilgiu.

Mano manymu, labiau keisis ne politika, o retorika. Pasisakymai bus griežtesni, bet abejoju, kad labai keistųsi, sakykime, leidimo įvažiuoti į šalį, įsidarbinti šalyje, gauti socialinę paramą taisyklės. Pagrindinė priežastis – darbo jėga, atvykstanti tiek iš Rytų Europos, tiek iš buvusių Anglijos kolonijų, yra labai reikalinga pačiai Anglijai. Imigrantai sukuria reikšmingai daugiau pridėtinės vertės, negu išnaudoja per pašalpas. Politikai, kurie priima sprendimus, tai žino, ir visai nenorėtų atsisakyti variklio, kuris jų ekonomiką stumia į priekį. Dėl to norėdami neprarasti kai kurių radikalų balsų, jie kalbės, kovos, bet karavanas eis toliau, nes karavanas eina taip, kaip jiems naudinga.

REKLAMA

Manau, kad bus rėkaujama, bet drastiškų žingsnių, pavyzdžiui, ženklaus socialinių pašalpų sumažinimo neturėtų būti, kadangi Anglijai neapsimoka išguiti imigrantų, kurie sunaudoja mažiau, negu atneša naudos. Ypač rytų europiečių: mūsų gana gera darbo etika, be to, Rytų europiečiai yra gana „alkani“, daug dirba, todėl jiems, ypač imigrantams iš ES šalių, pavyzdžiui, Lietuvos, Lenkijos, jie neturėtų užkirsti kelio, nes jiems patiems neapsimoka smarkiai kirsti šiems žmonėms.

Imigrantus iš Rytų Europos menkiau atakuoja ir radikalai, kurie labiau akcentuoja musulmonus bei žmones iš buvusių kolonijų, todėl gali būti, kad jie imigrantus diferencijuos, bet griežtų veiksmų mūsų tautiečių atžvilgiu neturėtų būti.

REKLAMA

Dar vienas dalykas – radikalūs rinkėjai bent jau artimiausiu metu, iki 2017 metų yra Davido Camerono ir jo vadovaujamos konservatorių partijos („torių“) „nupirkti“ pažadėtu referendumu dėl išstojimo iš ES. Manau, radikalių dešiniųjų, antiintegracijos šalininkų jėgos bus nukreiptos labiau „varyti“ ne prieš imigrantus, bet prieš Briuselį – prieš tikrą ar tariamą švaistūniškumą, biurokratiškumą ir kitus dalykus, kurie būdingi eurokratijai, todėl greičiausiai artimiausius dvejis metus drastiškų veiksmų imigrantų atžvilgiu neturėtų vykti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anglai greičiausiai liks Europos Sąjungoje

Redakcija: O kokie gali būti referendumo dėl narystės ES rezultatai?

V. Vobolevičius: Manau, kad referendumas pralaimės. Jeigu D. Cameronas iš dešinės pusės agituos už ES, leiboristai ir jų lyderis Edas Milibandas tikrai tai darys, dėl to net neabejoju, škotai darys tą patį dėl visos eilės priežasčių. Natūralu, kad referendume aktyviai dalyvaus anitieuropiečiai, kadangi tai jų svarbiausias politinis tikslas. Taigi, dalyvavimas referendume turėtų būti gausus, bet jame turėtų nusverti susivieniję konservatoriai, leiboristai, škotų nacionalistai.

REKLAMA

Jei Anglija ir išstotų iš ES – nieko baisaus nenutiktų. Norvegija nedalyvauja, ir nieko. Bet tai būtų labai didelis padrąsinimas visoms kitoms antieuropietiškoms jėgoms ir eiliniams rinkėjams – Anglijos išstojimas padrąsintų antieuropines mases, gal net daugiau antieuropinių partijų rinkimuose laimėtų ar bent jau vietų parlamentuose gautų.

Taip pat sunkėtų eurointegracinės derybos, ko gero, tektų atsisakyti ir federacijos idėjų. To yra bijoma ar bent jau sakoma, kad bijoma. Tačiau turint galvoje, kad susivienytų leiboristai, nemaža dalis konservatorių, škotai palaikys šalies pasilikimą ES, manau, išeis atvirkščiai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų