REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo vicepirmininkas, socialdemokratas Algirdas Sysas skeptiškai vertina mokslininkų parengtą socialinį modelį. Politikas trečiadienį teigė, kad šis modelis yra skirtas idealiai visuomenei.

Seimo vicepirmininkas, socialdemokratas Algirdas Sysas skeptiškai vertina mokslininkų parengtą socialinį modelį. Politikas trečiadienį teigė, kad šis modelis yra skirtas idealiai visuomenei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu keičiame vieną ar kitą įstatymą, turime matyti naudą, kas iš to išlošia. Išloš darbuotojas, pagaliau padidės Lietuvoje atlyginimai? Tam reikia įrodymų. Tai yra idealiai visuomenei parašytas dokumentas. Aš, perskaitęs tą dokumentą, esu neblogai įsigilinęs. Mes neturime idealios visuomenės ir turime tą modelį „dėti“ ant veikiančios visuomenės“, - interviu Žinių radijui tvirtino A.Sysas.

REKLAMA

Jo teigimu, jei atleisdamas žmogų darbdavys taupė ir nenorėjo mokėti jam šešių mėnesių išeitinės išmokos, taupys ir dviejų mėnesių išeitinę.

„Užtikrinti, kad kiekviena įstatymo nuostata būtų vykdoma, yra svarbiausias dalykas. Atleisti greitai žmogų nėra modernumas. Aš manau, kad modernu tai, kai mes užtikriname šitam žmogui garantijas, darbo vietą, normalų atlyginimą ir jis nori gyventi čia. Jei to nepadarome, jis nusiperka bilietą į vieną pusę“, - teigė Seimo vicepirmininkas pabrėžęs, kad profesinės sąjungos kelia aktualius klausimus darbuotojo gynimo srityje.

REKLAMA
REKLAMA

A.Syso tvirtinimu, Seimas dabar laukia Trišalės tarybos, kurioje vyksta sudėtingos diskusijos dėl socialinio modelio nuostatų, dokumento, kuris pateks į Vyriausybę.

„Kai Vyriausybė nuspręs, kad galima ignoruoti vienos ar kitos pusės pastabas, apkarpytą, nepilną ar dalinį dokumentą teikti Seimui, tada Seimas svarstys. Ten dar yra, mano galva, svarbiausias socialinio draudimo paketas, kuris liečia kiekvieną pilietį. Arba mes matome tą visumą ir tada sprendžiame, kaip balansuojame, kaip kompensuojame vienus praradimus kitais. Nes iš konteksto išgirstu, kad 12 metų mažinsime socialinio draudimo mokestį darbdaviui. Kyla klausimas, kuo padengsime tą trūkumą. Kol kas nematau visų dalykų ir man kyla vienas ar kitas klausimėlis“, - sakė A.Sysas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras Algirdas Butkevičius tikisi, kad socialinis modelis Vyriausybei bus pateiktas iki gegužės pabaigos. Tuo tarpu Trišalė taryba birželio 16 dieną planuoja tęsti diskusijas dėl naujo darbo santykių reglamentavimo, kuris kelia nesutarimus.

Socialinis modelis iš viso apima apie 40 teisės aktų.

Profesinės sąjungos kritikuoja planus mažinti darbo užmokestį, atleidimo supaprastinimą, išeitinių išmokų apkarpymą ir įspėjimo terminų sutrumpinimą, maksimalios darbo laiko savaitės ilginimą, terminuotų darbo sutarčių įteisinimą. Tuo tarpu darbdaviai mano, kad liberalizavus darbo rinką bus galima sukurti nemažai naujų darbo vietų ir įdarbinti dalį bedarbių, kurių interesų dabar negina niekas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų