REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Justas Poliakus (nuotr. asm. archyvo)

Lietuvos čempionas Justas Poliakus: kultūristus visada vadins „chemikais“!

„Jūs negalite lipti savo sėkmės laiptais susikišę rankas kišenėse“

 „Kai man buvo šešiolika draugas kvietė į sporto salę, o aš vis rasdavau priežasčių ten neiti. Tačiau vieną dieną nuėjau kartu. Tai buvo lemiamas mano žingsnis. Iš salės neišeinu iki šiol, o draugas jau nebesportuoja keturis metus“, - šypsodamasis pasakojo šiais metais čempionišku startu kultūrizmo varžybose visus nustebinęs šiaulietis Justas Poliakus.

11

 „Kai man buvo šešiolika draugas kvietė į sporto salę, o aš vis rasdavau priežasčių ten neiti. Tačiau vieną dieną nuėjau kartu. Tai buvo lemiamas mano žingsnis. Iš salės neišeinu iki šiol, o draugas jau nebesportuoja keturis metus“, - šypsodamasis pasakojo šiais metais čempionišku startu kultūrizmo varžybose visus nustebinęs šiaulietis Justas Poliakus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mano nuomone, kiekvienas siekia šiame sporte idealių kūno proporcijų ir, aišku, pripažinimo, kad tu esi geriausias“, - teigia sportininkas.

REKLAMA

- Ką sapnuoja kultūristai? Kokį keisčiausią sapną prisimeni, susijusį su šia sporto šaka? - paklausiau Lietuvos čempiono.

- Kultūristai sapnuoja tą patį, ką ir paprasti žmones, kol nepradeda laikytis griežtos dietos ir režimo. Būtent tada prasideda linksmieji linksmesni sapnai. Šįkart ruošiantis varžyboms keisčiausią sapną susapnavau likęs 3-4 dienoms iki pasirodymo: valgiau saldumynus, kremtu picą užsigeriu kola. Atrodo, kas čia keisto sapnuoti, kad valgai, bet sapnavau, kad viduryje savo sporto salės guliu vonioje pripiltoje vandens. Guliu ir valgau šokoladinį batonėlį. Tik pabudęs supratau, kodėl aš gulėjau vonioje: likus 3 dienoms iki varžybų yra ribojamas vanduo, tai tuo momentu mane labai troškino ir sapne atsidūriau vonioje. Daug keistų sapnų būna, bet būtent šį prisimenu.

REKLAMA
REKLAMA

- Pastebėjau, kad domiesi ne tik svorių kilnojimu, bet ir motociklais? Galėtum papasakoti apie šią aistrą?

- Motociklais pradėjau važinėti labai jaunas, tėveliai nupirko pirmąjį motorolerį, kai man buvo vos 11-a metų. Su metais keitėsi ir motociklai, nuo 11 metų nebuvo jokio laiko tarpo, jog neturėčiau dviratės transporto priemonės iki pat šių dienų. Motociklas - mano aistra, hobis, kuris leidžia išlieti neigiamas emocijas, atsiriboti nuo tam tikrų problemų, keliauti ten, kur neįmanoma keliauti su automobiliu, pamatyti tam tikras vietas. Tačiau pasiruošimo varžyboms metu motociklą tenka užkloti garaže, kad išvažiavus neįvyktų koks nors incidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Daugelis jaunų sportininkų teigia, kad kultūrizmas Lietuvoje – per brangi sporto šaka, todėl svajoti apie aukštumas nėra tikslo. Ką apie tai manai?

- Taip, sporto šaka tikrai brangi, bet nėra padėties be išeities, jei tikrai labai nori, visada rasi sąlygų siekti aukštumų. Pakartosiu savo trenerio žodžius: „Seniau kultūristai Lietuvoje nieko neturėjo - nei amino rūgščių, nei baltyminių kokteilių ar tai kažkokių energetikų, bet jie vis tiek ruošdavosi, lipdavo ant scenos, valgydavo tik varškę, ryžius“. Aš sutinku su juo nuomone, jaunimas per daug nori: tai jiems to reikia, tai jiems tas netinka. Visada turi turėti tikslą, siekį, svajonę, kaip pasakė Arnoldas Švarcnegeris „Jūs negalite lipti savo sėkmės laiptais susikišę rankas kišenėse“, tai ištraukite rankas iš kišenių ir siekite aukštumų.

REKLAMA

- Kiti sako, kad kultūrizmas nėra sportas. Ar pats palaikai šią idėją? Gal tai yra labiau grožio konkursas?

- Mano nuomone, kultūrizmas - viena iš sunkiausių sporto šakų, nes tai ir psichologinis, ir valios išbandymas, kas nesusiduria su šia sporto šaka, tai jų nuomonė tokia ir yra: kas čia tėra išeiti ant scenos pasistaipyti ir nulipti - tai lyg grožio konkursas, bet klausimas, kiek mes darbo, valios, kančių įdedame iki scenos, iki savo pasirodymo, iki tos savo vieninteles 1 minutės pasirodymo, mes paaukojam vos ne pusę metų griežtam režimui, tai tikrai ne grožio konkursas, kultūrizmas yra sportas.

REKLAMA

- Kodėl nedalyvavai Europos čempionate? Turėjai patekti į rinktinės sąrašus?

- Taip, patekau į rinktinės sąrašus, bet mūsų planai su treneriu buvo šį sezoną dalyvauti tik Lietuvoje rengiamose varžybose, tai vietoj manęs važiavo kiti atletai.

- Šiuo metu itin išpopuliarėji „sėkmės“ istorijos apie anksčiau antsvorio turėjusius, bet dabar žaviais kūnais jaunuolius. Ką manai apie tokius dalykus?

- Labai smagu, kai jaunuoliai sugeba susitvarkyti savo kūnus, nieko prieš juos neturiu, kad tik motyvuotų kitus turinčius antsvorio ir ne tik jaunuolius. Smagu, kad jie nori ir geba tai padaryti su savo kūnais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Koks pats buvai vaikas?

- Vaikystėje buvau labai smulkutis, kaip ir minėjau, važinėdavau motoroleriu vos siekdamas žemę, niekada nepasižymėdavau savo ūgiu, visur būdavau mažiausias, bet kiečiausias (juokiasi). Būdavau labai judrus vaikas, užaugau kieme su vaikais žaisdamas įvairius žaidimus nuo futbolo baigiant gaudynėmis.

- Kokios sporto šakos lydėjo vaikystėje? Ar pameni pirmuosius žingsnius kultūrizme? Kaip jauteisi pirmą kartą atėjęs į sporto salę?

- Vaikystėje esu lankęs baseiną, bet šis užsiėmimas ilgai netruko: išmokau plaukti, sudalyvavau vienose varžybose ir baigėsi šis užsiėmimas. Pirmieji žingsniai kultūrizme – tai buvo noras priaugti svorio, nes pradėjęs sportuoti svėriau vos 58 kg. Pirmieji mėnesiai buvo vangūs, niekas nevyko su mano kūnu, nieko nesimatė, bet sportuoti nenustojau, užsispyręs ėjau, siekiau savo tikslo priaugti svorio. Pradėjau valgyti košes, varškę, kiaušinius į mokyklą nešdavausi, taip pradėjo matytis rezultatai. Tai mane dar labiau „užkabino“, dar labiau pradėjo patikti ši sporto šaka. Nuo to laiko užsiimu vien kultūrizmu. Jausmas pirmą kartą sporto salėje buvo tikrai blogas: visi pikti, visi žiūri, ką tu čia, vaike, darai, kaip darai ir ką darai. Tai yra tikrai nepavydėtinas jausmas, bet po kiek laiko vis kažkas patardavo, padėdavo, na, taip ir įsiliejau į salės gyvenimą.

REKLAMA

- Kas yra tavo idealas šioje sporto šakoje?

- Šioje sporto šakoje yra daug man patinkančių sportininkų ir idealų, bet šiuo momentu gal išskirčiau Dorianą Yatesą.

- Jau dabar tikrai galėtumei išduoti savo tricepso paslaptį. Kokia ji?

- Neturiu jokios paslapties, o jai ir būtų, ji liktų paslaptimi, nes tai yra mano vizitinė kortelė (juokiasi). Tai, tikriausiai, genai.

- Kaip manai, kokia yra Lietuvos kultūrizmo ateitis? Su kokiomis problemomis dabar susiduria ši sporto šaka?

- Kultūrizmo ateitis Lietuvoje? Mano manymu, kaikui bėgant jis gali išnykti, ko tikrai nenorėčiau. Didžiausia problema, kad kultūristų niekas nenori remti, nėra rėmėjų. Federacija nesugeba sudaryti sąlygų, kad kultūristas, laimėjęs pirmąją vietą gautų kokias nors premijas, privilegijas, stipendijas. Jei taip įvyktų, manau, atsirastų daugiau sportininkė, būtų didesnė konkurencija, augtų lygis, nes tai būtų paskatinimas ir pinigų, kuriuos tu išleidai, kompensavimas.

REKLAMA

- Pastaruoju metu buvo nemažai kalbama apie papildus ir „chemija“. Kokia yra tavo nuomonė apie visus preparatus, kuriuos dažniausiai „pripaišo“ būtent kultūristams?

- Kultūristus visada vadins „chemikais“, neatsižvelgiant, ar jie vartoja kažkokius preparatus, ar nevartoja. Šiais laikais labai daug yra maisto papildų, su kuriais galima labai daug nuveikti.

- Ką kultūristai veikia vasarą?

- Manau didžioji dalis kultūristų vasara „kala“ pinigus naujam sezonui, ar tai būtų „masė“, ar pasiruošimas varžyboms - vasarą mes dirbame, kad paskui galėtume sportuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Justo pasiekimai 2015-aisiais metais

1 vieta - Lietuvos kultūrizmo, fitneso ir bikinio atviras 35-asis čempionatas. Vyru Kultūrizmas -85kg ir  absoliutus varžybų nugalėtojas.

1 vieta - Lietuvos kultūrizmo, fitneso ir bikinio jaunimo pirmenybės. Jaunimo kultūrizmas ir absoliutus vaikinų nugalėtojas.

1 vieta - Baltic match Lithuania.

1 vieta - Saulės Taurė vaikinų kultūrizmas 23m.

1 vieta - Šiaulių vyrų absoliuti kultūrizmo kat.

1 vieta - Atviros Vilniaus kultūrizmo, kūno fitneso ir bikinio pirmenybės jaunimo -23m.

1 vieta - Atviros Vilniaus kultūrizmo, kūno fitneso ir bikinio pirmenybės vyrų kultūrizmas -85kg

2 vieta - Atviros Jurbarko kultūrizmo ir fitneso pirmenybės vyrų absoliuti kategorija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų