REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV verčia iš posto Vladimirui Putinui parsidavusią pasaulio futbolo vadovybę

(papildyta 12.29) Šveicarija pradėjo atskirą tyrimą dėl 2018 ir 2020 metų Pasaulio futbolo čempionatų

Futbolo pasaulis šiandien sukrėstas – likus trims dienoms iki kasmetinio FIFA kongreso pradžios, kuriame, tikimasi, Seppas Blatteris turėjo būti išrinktas organizacijos prezidentu eilinį, penktąjį kartą, organizacijoje buvo suimta mažiausiai 14 aukštas pareigas einančių funkcionierių. Korupcijos įtarimų šešėlis krenta ir ant paties generalinio sekretoriaus, kuriam kol kas kaltinimai nėra pareikšti.

Futbolo pasaulis šiandien sukrėstas – likus trims dienoms iki kasmetinio FIFA kongreso pradžios, kuriame, tikimasi, Seppas Blatteris turėjo būti išrinktas organizacijos prezidentu eilinį, penktąjį kartą, organizacijoje buvo suimta mažiausiai 14 aukštas pareigas einančių funkcionierių. Korupcijos įtarimų šešėlis krenta ir ant paties generalinio sekretoriaus, kuriam kol kas kaltinimai nėra pareikšti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis tyrimas gali išjudinti ir pernai FIFA užglaistytą skandalą dėl Rusijos ir Kataro pasaulio čempionatų rengimo balsų papirkinėjimo, kuris vėl paaštrėjo Rusijai aneksavus Krymą. Vakarų politikai vis skeptiškiau vertina miglotomis aplinkybėmis įgijus teisę rengti Pasaulio futbolo čempionatą, o dabar šalimi agresore vadinamos šalies galimybes atstovauti vieną iš labiausiai prestižinių sporto renginių.

REKLAMA

Tyrimo duomenimis, per paskutinius 20 metų FIFA plačiai išsikerojo korupcija. Organizacijos atstovai tariamai gaudavo milžiniškus kyšius prieš priimant sprendimą, kuri šalis organizuos pasaulio čempionatą, spręsdami reklamos sutarčių sandorius ir parduodami televizijos transliacijų teises. Funkcionieriai yra kaltinami sukčiavimu, turto prievartavimu ir pinigų plovimu. Visi kaltinamieji yra FIFA vykdomojo komiteto nariai.

FIFA korupcijos tyrimus JAV vykdo jau kelis metus. Lūžis buvo pasiektas, kai su teisėsauga sutiko bendradarbiauti FIFA atstovas iš JAV Charlesas Blazeris, kuris įrašinėjo savo pokalbius su kitais organizacijos nariais.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas neaišku, ar šis korupcijos klausimas palies Rusijoje 2018-ais suplanuotą Pasaulio futbolo čempionatą, tačiau dar 2014-ųjų metų pabaigoje tarp šios šalies ir Didžiosios Britanijos buvo užviręs tikras „mūšis dėl vietos po saule“ – britai pasitelkė buvusius žvalgybininkus ir diplomatus, kad šie išsiaiškintų galimus korupcinius FIFA ir Rusijos ryšius, o Vladimiras Putinas pasitelkė savo „išrinktųjų oligarchų grupę“.

„The Sunday Times“ paviešintoje 13 puslapių ataskaitoje teigiama, kad lemiamą vaidmenį šioje kovoje suvaidino rusų oligarchas Romanas Abramovičius, kurį Kremlius asmeniškai įpareigojo, naudojantis lėšomis ir ryšiais futbolo pasaulyje, užtikrinti Rusijai teises rengti 2018-ųjų čempionatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jis suvaidino lemiamą vaidmenį, – pareiškė leidiniui buvęs MI-6 pareigūnas. – Pamenu, kad sužinojęs apie jo privatų susitikimą su FIFA prezidentu Seppu Blatteriu Pietų Afrikoje, aš pagalvojau: „Mes to nedarome, o tai reiškia mums galas“. Romanas veikė itin aktyviai. Apie tai, ar jis mokėjo pinigus, nieko pasakyti negaliu. Jis dirba taip, kad to neįmanoma išsiaiškinti“, – kalbėjo tuomet „The Sunday Times“ šaltinis.

Paviešintame dokumente kalbama apie kyšius, kuriuose ėmė FIFA darbuotojai ir apie nesąžiningą keitimąsi balsais. Teigiama, kad britai korupciją tyrusiems asmenims neatskleidė kai kurių detalių, patys bijodami pateikti į teismą.

REKLAMA

Anot tuomet paviešintų duomenų, Rusija pradėjo naudotis korupciniais metodais siekiant paveikti balsavimo rezultatus dar 2010 metais, tuomet Vladimiras Putinas asmeniškai pradėjo reklaminę kampaniją, o tai galimą pralaimėjimą būtų pavertę pažeminimu.

Nepaisant britų premjero Davido Camerono, futbolininko Davido Beckhemo ir princo Williamo palaikymo, britai pralaimėjo rusams, o teisę rengti 2022-ųjų futbolo čempionatą iškovojo Kataras.

Dienraščio teigimu, po to, kai Kataras sudarė sutartį su Rusija dėl didelio dujų gavybos projekto Sibire, jie sutarė balsuoti palankiai vieni kitiems. „Tos pusės korupcija nesuteikė mūsų paraiškai jokių šansų, – pasakojo vienas iš buvusių žvalgybininkų, vykdęs machinacijų FIFA tyrimą. – Tačiau pralaimėjimo mastai negalėjo nešokiruoti.“

REKLAMA

2012-ais FIFA, tirti galimus korupcijos faktus, į savo Etikos komisiją įtraukia JAV prokurorą Michaelą Garcia ir vokiečių teisėją Hansą Joachimą Eckertą. 2014-ųjų rugsėjį JAV prokuroras pateikia savo 350 puslapių ataskaitą, tačiau paviešinama tik jos santrauka. Ataskaitos autorius ragina paviešinti visą dokumentą, tačiau atsakydama į tai FIFA tų pačių metų lapkritį paviešina H. J. Eckerto sudarytą dar vieną santrauką. 2014-ųjų gruodį M. Garcia yra atleidžiamas iš Etikos komisijos.

Britų surinktoje medžiagoje teigiama, kad rusų paraiškos komitetas UEFA vadovui Micheliui Platini mainais į balsus už Rusiją, perdavė Picasso paveikslą, kuris buvo saugomas Ermitažo saugyklose. Teigiama, kad paveikslą perdavė buvęs FIFA vykdomojo komiteto narys Viačeslavas Koloskovas. Britų teigimu, dar vieną paveikslą V. Koloskovas perdavė belgų atstovui Micheliui d'Hooghe'ui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats M. d'Hooge'as pripažino, kad 2011-ais jo buvęs kolega V. Koloskovas iš tiesų, pietaujant Briuselyje, jam įteikė paveikslą. Pasak belgo, „jis buvo toks šlykštus“, kad jis iš pradžių bandė jo atsikratyti atiduodamas sekretoriui, o vėliau išgrūdo į palėpę. M. Platini neigia gavęs kokius nors paveikslus nuo bet ko, kas būtų susijęs su rusų paraiškos komiteto atstovais.

Rusijai aneksavus Krymą ir užpuolus pačią Ukrainą, Vakaruose vis garsiau kalbama apie FIFA organizuojamo Pasaulinio futbolo čempionato dvasios nesuderinamumą su šalimi agresore. Tačiau S. Blatteriui tai neatrodo problema. Prieš mėnesį apsilankęs Rusijoje ir lankydamas Vladimirą Putiną jo rezidencijoje Sočyje, įtarimų korupcija krečiamas funkcionierius negailėjo pagyrimų 2018-ųjų Pasaulio futbolo čempionato organizatoriams. „Tikiu, kad čempionatas Rusijoje bus geriausias“, – minėjo S. Blatteris. „Didžiuojuosi, kad Rusija organizuoja šį čempionatą“, – tuomet žurnalistams pasakojo S. Blatteris, nepamiršęs asmeniškai padėkoti V. Putinui „už indėlį organizuojant renginį“.

REKLAMA

Tačiau V. Putino organizaciniais gebėjimais toli gražu ne tokie sužavėti, kaip korupcijos skandalo krečiamos organizacijos prezidentas, yra JAV senatoriai, kurie gegužės 27-ąją išplatino pranešimą, kuriame viešai paragino FIFA atstovus susimąstyti ir nebalsuoti už S. Blatterį artėjančiuose rinkimuose dėl šio santykių su Rusija. „Raginame išrinkti tokį (FIFA, - red. past.) prezidentą, kuris neleistų Putino režimui tokios privilegijos, kaip 2018-ųjų Pasaulio futbolo čempionato organizavimas.“ - pareiškė senatoriai Johnas McCainas ir Bobas Menendezas.

REKLAMA

(papildyta 12.29) Šveicarija pradėjo tyrimą dėl 2018-ųjų Pasaulio čempionato Rusijoje

Šveicarijos policija paskelbė pradėjusi tyrimą dėl Rusijos ir Kataro teisių rengti, atitinkamai, 2018 ir 2022 metų Pasaulio futbolo čempionatą. Šiuo metu policija jau apklausia balsavimo komisijos narius, nusprendusius šių dviejų turnyrų šeimininkus, rašoma „Guardian“.

Informacija apie pradėtą tyrimą buvo paskelbta po to, kai Ciuriche buvo suimti šešis aukščiausias pareigas einantys FIFA vadovai. Tarp jų ir organizacijos viceprezidentas Jeffrey Webbas. Jiems gali būti pateikti kaltinimai dėl kyšių ėmimo nulemiant 2018-ųjų ir 2022-ųjų čempionatų rengėjus.

Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko „Interfaks“ pareiškė, kad, jo žiniomis, FIFA valdininkų areštai neturi sąsajų su 2018-ųjų Pasaulio čempionatu. „Jeigu žiūrėsime į šiuos konkrečius asmenis, tai daugelis iš jų jokio sąlyčio su paraiškomis 2018-ųjų čempionatui neturėjo. Jie nebuvo tarybos nariai ir šiame procese nedalyvavo“, – pasakojo Rusijos sporto ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų