REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
 „Putino karys“ – Ramzanas Kadyrovas (nuotr. SCANPIX)

Rusijos visuomeninė organizacija „Otkrytaja Rossija“ pristatė filmą „Šeima“ apie Čečėnijos vadeivą Ramzaną Kadyrovą. Jame yra pasakojama apie respublikos karines struktūras, apie R. Kadyrovo pajamų šaltinius, žmonių grobimą ir kankinimus, praneša rbc.ru.

12

Rusijos visuomeninė organizacija „Otkrytaja Rossija“ pristatė filmą „Šeima“ apie Čečėnijos vadeivą Ramzaną Kadyrovą. Jame yra pasakojama apie respublikos karines struktūras, apie R. Kadyrovo pajamų šaltinius, žmonių grobimą ir kankinimus, praneša rbc.ru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Filmo autoriai tvirtina, kad R. Kadyrovas kontroliuoja federalines regiono dotacijas, ir „sau pasiima iki trečdalio biudžetinių pinigų, kuriuos skiria Maskva, už tai, kad būtų ramu“. „Otkrytaja Rossija“ vertinimais, tai yra beveik 20 mlrd. rublių (daugiau nei 366 mln. eurų) per metus.

REKLAMA

Be milijardinių biudžetinių dotacijų, filme pasakojama, kad R. Kadyrovas susirenka papildomų lėšų „sudėtingos duoklių sistemos“ dėka. Minimas R. Kadyrovo motinos – Achmatos Hadži Kadyrovos fondas, kuris vadinamas „alternatyviu Čečėnijos iždu“. Filmo autoriai tikina (remiantis vietos gyventojų parodymais, kurie sutiko kalbėti be kamerų), kad kiekvienas čečėnas moka „įmokas“, kurių vertė „priklauso nuo čečėno statuso“.

REKLAMA
REKLAMA

„Biudžetininkai duoda mažiausiai visų – iki 10 proc. uždarbio. Sistema paprasta: pavyzdžiui, jūs esate mokyklos mokytojas, buhalterijoje pasirašote, kad gavote, tarkim, 20 tūkst. rublių atlyginimą. Tačiau „į rankas“ gausite tik 18 tūkst. Likusias lėšas perveda tiesiai į fondą“, – teigiama filme. Autoriai tvirtina, kad privačių bendrovių darbuotojai tariamai atiduoda iki 30 proc. pajamų, o verslininkai gali atiduoti ir iki pusės savo pelno.

Filmo autorių teigimu, nė vienu iš šių klausimų jiems nepavyko gauti oficialiosios Čečėnijos valdžios komentarų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį atsakydamas į žurnalistų klausimus, Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas išsisuko nuo klausimo apie šiame filme pateiktus faktus, praneša rbc.ru korespondentas.

Anksčiau naujienų agentūra „Bloomberg“ anonsavo filmo apie R. Kadyrovą pasirodymą gegužės 8-ąją, pristatydami jį kaip žmogaus teisių pažeidimų Čečėnijoje, R. Kadyrovo ir Putino santykių, kuriuos M. Chodorkovskis pavadino sūnaus ir tėvo santykiais, istoriją. Filmo pasirodymas buvo trumpam atidėtas, pasirodžius naujai informacijai, kurią reikėjo įtraukti į filmą, teigiama „Otkrytaja Rossija“ pranešime. Balandžio 16-ąją Rusijos teisėsauga šios organizacijos patalpose surengė kratą.

REKLAMA

Filme taip pat pristatytas interviu su čečėnais, kurie pasakoja apie žmonių grobimus ir kankinimus. Alichanas Achmedovas, buvęs Grozno policijos tyrėjas, buvo žiauriai sumuštas po to, kai pradėjo savo kolegos mirties tyrimą, kuriame pagrindiniu kaltinamuoju buvo R. Kadyrovo buvęs bendramokslis.

Dar vienas filmo personažas – į Suomiją emigravęs Musa Lomajevas, kurį, jo teigimu, kaltino terorizmu ir „daužė, kaip šunį“, siekdami „išmušti“ prisipažinimą. Filme nurodytos Čečėnijos gyventojų, kurie dingo be žinios, pavardės.

REKLAMA

Filmo autoriai Čečėnijos VRM struktūrą vadina „Kadyrovo armija“. „Tikslus R. Kadyrovo armijos skaičius nėra žinomas. Įvairiais duomenimis, viso joje yra iki 80 tūkst. smogikų“, – tikinama filme.

Be filme kalbėjusių čečėnų ten galite išvysti Ksenijos Sokolovos, Ksenijos Sobčak, Stanislavo Belkovskio ir paties „Otkrytaja Rossija“ įkūrėjo Michailo Chodorkovskio pasisakymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų