REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Buvusį Seimo narį Vitą Matuzą prokuratūra prašo pripažinti kaltu dėl kyšininkavimo, sukčiavimo organizuotoje grupėje ir piktnaudžiavimo Seimo nario padėtimi. Už šiuos nusikaltimus eksparlamentarui siūloma skirti penkerių metų laisvės atėmimo bausmę bei 7532 eurų baudą.

REKLAMA
REKLAMA

 

Kartu su buvusiu politiku teisiamą Andrių Romanovskį Panevėžio prokuratūra prašo pripažinti kaltu dėl piktnaudžiavimo lobisto padėtimi ir skirti 28 tūkst. 245 eurų baudą.

REKLAMA

Iš V.Matuzo prokuroras Mindaugas Rimkus prašo konfiskuoti neva iš nusikalstamos veikos gautas pajamas - per 16 tūkst. eurų - bei galbūt kaip kyšį gautą fotoaparatą.

Nei V.Matuzas, nei A.Romanovskis kaltės dėl pateiktų kaltinimų teisme nepripažino.

Kaltinamieji yra teigę, kad Panevėžio prokuratūra kartu su STT bylą sufabrikavo siekdamos dalyvauti mieste vykstančiose politinėse kovose. Prasidėjus šiai bylai lobistas A.Romanovskis beveik 3 savaites buvo laikomas areštinėje, o STT bei prokurorai siekė priversti jį liudyti prieš V.Matuzą.

REKLAMA
REKLAMA

Kaltinimai korupcija bei piktnaudžiavimu buvo pateikti ir V.Matuzo žmonai Danutei, kurią STT areštinėje laikė 2 paras. Apylinkės teismas pripažino politiko žmona nekalta, tačiau apeliacinis skyrė 13 tūkst. litų baudą – dėl neteisingai vestos buhalterinės apskaitos.

Vykstant tyrimui, buvęs Panevėžio STT vadovas P.Urbšys tapo Seimo nariu, bei sukūrė visuomeninį judėjimą, kuris iš miesto valdžios išstūmė V.Matuzo vadovautus konservatorius.

A.Romanovskiui paskelbus apie STT spaudimą fabrikuojant bylą, visuomenėje imta kalbėti apie STT organizuojamus parodomuosius suėmimus, o tarnybos vadovai imti kritikuoti dėl dažnai neteisėtų sekimų, telefonų klausimusi bei savivalės taikant baudžiamojo proceso priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas V.Matuzas Seimo nariu buvo 2008-2012 ir 2000-2004 metais. Jis taip pat yra ėjęs Panevėžio miesto mero pareigas.

„Nesukūriau jokios organizuotos grupės nusikaltimams daryti ir jai nevadovavau“, - teisme yra teigęs V.Matuzas.

Jis tvirtino, kad visi kaltinamajame akte minimai įstatymo projektai gimė skaidriai, laikytasi visų įstatymų reikalavimų.

Pirmadienį sakydamas baigiamąją kalbą prokuroras M.Rimkus pažymėjo, kad kaltinamasis sulaužė 2008 metais duotą Seimo nario priesaiką, pažeidė Konstituciją ir Seimo statutą, valstybės politiko elgesio kodeksą. Be to, padaryta didelė neturtinė žala, nes kaltinamasis buvo Seimo narys.

REKLAMA

„Šalia teisių yra ir pareigos. Valstybė įteisindama leido veikti lobistams, tačiau jie turi ypatingai griežtai laikytis įstatymų, Lobistinės veiklos įstatyme nustatytų reikalavimų, Etikos kodekso, abu turėjo laikytis aukštų sąžiningumo principų, o sprendimai turėjo būti priimti aiškiai argumentuotai ir remiantis analizėmis“, - sakė kita valstybės kaltintoja byloje Aurelija Gališanskytė.

Byloje nustatyta, kad 2011 metais Lietuvos aludarių gildija fondui pervedė „Paramos iniciatyvos“ 2,8 tūkst. eurų, tuo metu Seime svarstytos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos.

REKLAMA

Buvęs parlamentaras aiškino, kad jo šeima iš tikrųjų užsiima labdaringa veikla.

„Čia yra politinė byla - tą aš teigiau ir teigsiu. Manau, kad, nepaisant, koks sprendimas bus priimtas pirmos instancijos teisme, mes turime aibę įrodymų, kad yra padaryti tam tikri pažeidimai, kad prokuroras remiasi visai ne tais dalykais, dėl kurių yra davęs priesaiką - dėl nešališko vertinimo. Kokią bausmę? Čia gali kiekvienas papasakoti tokias bausmes, visiškai nevertinu, to negali būti“, - po posėdžio žurnalistams sakė V.Matuzas.

Jis nenorėjo pasakyti, ką šiuo metu veikia ir kur dirba. Kituose teismo posėdžiuose turėtų pasisakyti kaltinamųjų gynėjai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų