REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Lenkijos lietuvių bendruomenės valdybos vicepirmininkas Petras Maksimavičius mano, kad Andrzejaus Dudos (Andžejaus Dudos) išrinkimas Lenkijos prezidentu neturėtų stipriai pakeisti tautinių mažumų padėties, o reikšmingesni mažumoms bus rudenį vyksiantys Seimo rinkimai, nes po jų bus skiriamas švietimo ministras.

REKLAMA
REKLAMA

 

Pasak P.Maskimavičiaus, Lenkijos lietuviams buvo geriau pažįstamas dabartinis prezidentas Bronislawas Komorowskis (Bronislavas Komorovskis).

REKLAMA

„B.Komorowskis yra labiau patyręs, labiau prognozuojamas politikas, šiek tiek daugiau kalbėjęs apie Lietuvą ir lietuvius, buvęs Seinų krašte ne kartą, buvom su juo susitikę, tai, manau, lietuviai būtent už jį ir balsavo. Bet šiaip ko nors tikėtis tautinei mažumai, aš manau, nė iš vieno prezidento neverta, svarbesni mums arba kitoms tautinėms mažumoms artėjantys Seimo rinkimai rudenį“, - BNS pirmadienį sakė P.Maksimavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Lenkijos lietuvių portalas punskas.pl paskelbė, kad Punsko valsčiuje įtikinamai laimėjo B.Komorowskis. Už jį balsavo 75,39 proc. rinkėjų. Rinkimų nugalėtojas A.Duda Punsko valsčiuje gavo 24,61 proc. balsų. Rinkėjų aktyvumas buvo 39,97 proc.

Anot P.Maksimavičiau, A.Dudą iškėlusios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ vadovas Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) linkęs sieti Lenkijos politiką tautinių mažumų klausimu su Lietuvos laikysena mažumų atžvilgiu. Su pačiu A.Duda jis sakė neturėjęs progos pabendrauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aišku, galima kažkiek spręsti pagal tai, kokia politinė jėga jį remia. Teko su kai kuriais jų politikais bendrauti, su pačiu J.Kačinskiu, kuris buvo atvykęs į Punską. Sakyčiau, jų požiūris kietokas, kietoka laikysena, mūsų klausimų sprendimą jis atvirai įvardydavo kaip priklausomą nuo to, kaip Lietuva elgsis su savo tautinėmis mažumomis, ypač su Lietuvos lenkais. Tai mus truputį stebino, kadangi mes tam įtakos neturime. Todėl lietuviai galbūt ir balsavo už B.Komorowskį, kuris truputį nuosaikiau tuos dalykus įvardina“, - dėstė Lenkijos lietuvių bendruomenės atstovas.

REKLAMA

Jis atkreipė dėmesį, kad Lenkijoje lietuvių belikę tik puspenkto tūkstančio, o tai švietimo ir kultūros klausimus daro itin jautrius bendruomenės išlikimui apskritai.

„Aš manau, svarbiausias klausimas yra švietimas. Kaip minėjau, mūsų jau nebe daug likę - 4,5 tūkst. pagal gyventojų surašymą. Taip kad fundamentalus dalykas yra švietimas - jeigu neišliks mūsų mokyklos, nėra ko tikėtis, kad bus vystomas kultūrinis gyvenimaas, nes paprasčiausiai nebus kam lankytis kultūros namuose. Šiuo metu turime jau tiktai keturias mokyklas ir nepaprastai yra svarbu, kad jos dar šiek tiek gyvuotų. Tai leistų bendruomenei atnaujinti ir savo lyderius, ir tiesiog kitą veiklą vystyti“, - aiškino jis.

REKLAMA

Sekmadienį vykusius Lenkijos prezidento rinkimus laimėjo konservatyvios opozicijos kandidatas A.Duda, itin įtemptoje kovoje įveikęs dabartinį valstybės vadovą, centristą B.Komorowskį, rodo nacionalinio transliuotojo TVP sekmadienį vėlai vakare paskelbta balsavusiųjų apklausa.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius prof. Ramūnas Vilpišauskas BNS teigė manantis, kad po rinkimų Lenkijos pozicija Rusijos atžvilgiu gali tapti dar griežtesnė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų