REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Joel ir Ethan Coen  (nuotr. Vida Press)

Ką galvoja amerikiečiai broliai scenaristai ir režisieriai Joelis ir Ethanas Coenai (Džoelis ir Itanas Koenai), yra klausimas, jau seniai kankinantis kino žiūrovus. Dabar broliai kankina ir Kanų kino festivalį.

12

Ką galvoja amerikiečiai broliai scenaristai ir režisieriai Joelis ir Ethanas Coenai (Džoelis ir Itanas Koenai), yra klausimas, jau seniai kankinantis kino žiūrovus. Dabar broliai kankina ir Kanų kino festivalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienį vakare 68-asis Kanų festivalis baigsis apdovanojimų įteikimo ceremonija, kurios metu prestižinė „Auksinė palmės šakelė“ bus skirta vienam iš 19 konkursinės programos filmų. Sprendimą priims vertinimo komisija, šiais metais vadovaujama brolių Coenų, kurie patys 1991 metais laimėjo „Auksinę palmės šakelę“ už filmą „Bartonas Finkas“ (Barton Fink), o prieš dvejus metus – antrąjį pagal svarbą Kanų apdovanojimą, Didįjį prizą, už juostą „Groja Liuinas Deivisas“ (Inside Llewyn Davis).

REKLAMA

Tarp pagrindinių pretendentų į aukščiausią Kanų apdovanojimą šiemet yra Holokausto siaubą vaizduojanti drama „Saulo sūnus“ (Saul fia), sukurta pradedančio vengrų režsieriaus Laszlo Nemeso (Laslo Nemešo); italo Paolo Sorrentino (Paolo Sorentino) anglų kalba pastatyta ironiška meditacija apie senėjimą „Jaunystė“ (Youth); Taivano kūrėjo Hou Hsiao-Hsieno (Hou Siao-Siano) prašmatniai nufilmuota kovos menų drama „Žudikė“ (Nie yinniang) ir režisieriaus Toddo Hayneso (Todo Heinso) šeštajame dešimtmetyje besirutuliojanti įtaigi lesbiečių meilės istorija „Kerol“ (Carol).

REKLAMA
REKLAMA

Pats šis apdovanojimas – auksinė palmės šakelė, kurios dizainą praėjusiais metais perkūrė „Chopard“, – yra pagamintas rankomis iš 18 karatų „Fairmined“ standarto aukso ir pritaisytas prie unikaliu būdu išpjauto krištolo.

Šiemetiniame festivalyje jis buvo pagerbtas filmu „Auksinės palmės šakelės legenda“ (La Légende de la Palme d’or), kurį režisavo Alexis Veller (Aleksis Vejė) ir kuriame kalbinami tokie laureatai kaip Quentinas Tarantino (Kventinas Tarantinas), Martinas Scorsese (Martinas Skorsezė) ir Jane Campion (Džein Kempion). Šeštadienį drama „Avinai“ (Hrútar), kurios veiksmas vyksta tarp ūkininkų ir jų avių atokiame Islandijos slėnyje, laimėjo Kanų festivalio konkursą „Un Certain Regard“ („Ypatingas žvilgsnis“).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vertinimo komisijos pirmininkė Isabella Rossellini (Izabela Roselini) sakė, kad šis Grimuro Hakonarsono (Grimuro Haukonarsono) filmas buvo pagerbtas už „nepaneigiamo ryšio, kuris sieja visus žmones su gyvūnais, traktavimą meistrišku, tragikomišku būdu“.

Antrasis pagal svarbą festivalio Žiuri apdovanojimas atiteko kroatų režisieriui Daliborui Mataničiui) už „Aukštąja saulę“ (Zvizdan), kurioje nagrinėjamos meilės ir etninės neapykantos Balkanuose temos. Konkurse „Un Certain Regard“ varžosi nauji režisieriai ir labiau neįprasti filmai nei konkurse dėl „Auksinės palmės šakelės“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų